Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

CHP Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanlığı'nın seçim günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nden zırhlı araçların hazır bulundurulmasını talep ettiğini öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bakanlığın Yüksek Seçim Kurulu'ndan bağımsız olarak seçim sonuçlarını toplayıp işleyecek bir sistem kurduğunu iddia etmişti. YSK, İçişleri Bakanlığı'nın veri toplama ve işleme talebini reddetti. Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında beş ayrı suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2023

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, Almanya'nın Lützerath kentinde linyit maden sahasının genişletilmesine karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alındı. Sosyal medyada ve bazı basın organlarında Thunberg'in gözaltına alınmasının kurgu olduğu iddiaları ortaya atıldı. Ancak yerel polis sözcüsü ve Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanladı ve gözaltına alınan kişilerin lojistik nedenlerle bir süre bekletildiğini, bunun rutin bir uygulama olduğunu açıkladı.
19 Ocak 2023

Gazeteci Metin Cihan, İçişleri Bakanlığı'nın kendisine ilişkin yazı yazarak Almanya'dan Türkiye'ye iadesini istediğini ve 'kırmızı bülten' çıkarılması için girişim başlattığını duyurdu. Cihan, Twitter'da bir belge paylaştı ve İçişleri Bakanlığı'nın 'Türkiye'ye iadesi' nin yolunu aradığını açıkladı. Belgede, Cihan'ın iadesi için yakalama emirlerine istinaden Almanya'dan Türkiye'ye doğrudan talep yoluyla iadesinin talep edilip edilemeyeceği, Kırmızı Bülten/Difüzyon ile aratılıp aratılamayacağı ve Kırmızı Bülten/Difüzyon çıkartılmasının başsavcılıklarca istenmesi durumunda hazırlanacak formların Adalet Bakanlığı'na iletilmesi talepleri bulunuyor.
21 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, futbol taraftarlarının 'Hükümet istifa' sloganlarına karşı sert bir açıklama yaparak, güvenlikle ilgili hiç kimsenin bilek güreşine girmemesi gerektiğini belirtti. Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının maçlarda hükümete yönelik protestoları gündeme gelmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bu sloganlar nedeniyle Beşiktaş üyeliğinden istifa etmişti. Soylu, afet koordinasyon merkezinde yaptığı konuşmada, siyaset inşa etmeye çalışanların Türkiye'nin geleceğiyle ilgili karartma hakkına sahip olmadıklarını ifade etti.
27 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Merve Kavakcı, 12 Ağustos 2022 tarihinden itibaren yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı dış politika danışma kurulu üyeliği görevinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla alındı. Görevden alma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kavakcı, daha önce 2017-2022 yılları arasında Kuala Lumpur büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Aynı kararla Süleyman Gökçe de görevden alındı.
23 Mart 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023

Türkiye'den Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları arasında, Kızılay'ın eski başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da Almanya'dan vize alamadığı iddia edildi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Akar'ın eşiyle birlikte yapmayı planladığı gezi için başvurduğu vizenin 'kalış amacının inandırıcı olmaması' gerekçesiyle reddedildiğini yazdı. Akar, daha önce Almanya'ya defalarca gitmiş ve Alman Kızılhaç'ıyla toplantılar yapmış bir isim. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden vize başvurularında yoğunluk ve ret oranlarının arttığı belirtiliyor.
12 Haziran 2023

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak nitelendirdi. Ancak, İsrail'in Gazze'de benzer eylemler gerçekleştirmesine karşı sessiz kaldı. Leyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini belirtti. Bu durum, Leyen'in Ukrayna ve Gazze'deki benzer durumlara farklı tepkiler verdiğini gösteriyor.
12 Ekim 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan çıkması için modernizasyon çağrısı yaptı. Scholz, 'Almanya Paktı' adını verdiği bu süreçte planlama süreçlerinin hızlandırılması, ekonomik büyümenin güçlendirilmesi, kamu yönetiminin dijitalleşmesi ve düzensiz göçün sınırlandırılması gibi önlemler alınmasını önerdi. Ayrıca, muhalefete de bu sürece katılma çağrısı yaptı.
6 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi konusunda yorum yaptı. İmamoğlu, Hatay'da yaşanan deprem felaketinin ardından Savaş'ın durumunu değerlendirirken, insanların objektif olamayabileceğini ve yaşanan büyük acıları göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, herhangi bir soğukluk veya problem varsa bunun giderilmesi gerektiğini ve Lütfü Savaş'a destek olacaklarını ifade etti.
15 Ocak 2024

İsrail’in eski Berlin büyükelçisi Şimon Stein, Almanya'daki aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisine artan destek nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Kamuoyu araştırma şirketi Insa tarafından hazırlanan anket sonuçlarına göre AfD, ülke çapında yüzde 22 oranında oy oranına sahip. Stein, Almanya'da sivil toplumun konfor alanından çıkmadığını ve demokratik sivil toplumun daha uyanık olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın büyük sınavının, demokrasinin ekonomik refah çöktüğünde hayatta kalıp kalamayacağını görmek olacağını belirtti.
22 Temmuz 2023

Almanya'nın ana muhalefet partisi CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) gerekli olduğunu belirtti. Hardt, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinin ekonomik kaynak sağlamada yetersiz kalacağını ve Türkiye'nin AB ile işbirliği yapmak durumunda kalacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'ya karşı dostane bir tutum sergilemesi ve insan hakları konusunda bazı beklentilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
29 Mayıs 2023

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunda, Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler ve yargı bağımsızlığında gerileme olduğu belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı, raporu 'mesnetsiz' olarak nitelendirerek bu iddiaları ve eleştirileri reddetti. Bakanlık, AB politikalarının sadece Avrupa için değil, tüm dünyada, Ortadoğu dahil olmak üzere evrensel değerlere ve uluslararası hukuka dayanması gerektiğini vurguladı.
8 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kuzey Irak'ta dokuz askerin hayatını kaybetmesinin ardından hükümeti eleştirdi. Özel, iktidarın uyarıları dinlemeyip alışılmış ezberleri tekrar ettiğini belirtti ve CHP olarak Meclis'in toplanmasını talep ettiklerini, ancak sorularına yanıt alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, şehit ailelerinin yaşam koşullarına dikkat çekerek, hükümetin ve yandaşlarının tutumunu eleştirdi.
13 Ocak 2024

İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Ticaret Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) iki müfettiş gönderdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, son aylarda iktidar tarafından çeşitli suçlamalarla baskı altında olduğunu belirtiyor. İmamoğlu, daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. Ayrıca, İBB ekipleri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay'da yardım çalışmalarına katılıyor.
8 Şubat 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetin yargı reformu düzenlemelerine karşı düzenlenen sivil itaatsizlik eylemlerinde 'çizginin aşıldığını' belirtti. Ana muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun protestoları Huvvara'daki saldırılarla kıyaslamasını eleştirdi. İsrail'de Netanyahu hükümetinin yargı reformlarına karşı yaklaşık iki aydır devam eden kitlesel protestolar var. Protestolar sırasında İsrail polisi göstericilere sert müdahalede bulundu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, polisin eylemlerini desteklediğini açıkladı.
2 Mart 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile NATO üyeliği konusunda mart ayında görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Görüşmeler, İsveç'te Kuran'ın yakılması olayına Türkiye'nin gösterdiği sert tepki nedeniyle ertelenmişti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye iki ülkenin üyeliğine ilişkin endişelerini dile getirmişti. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için adımlar atacağını belirtmiş ve NATO üyeliği için gereken onay süreci devam etmektedir. Şu anda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamayan sadece Macaristan ve Türkiye kalmıştır.
23 Şubat 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim