CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 18 Mayıs'ta İstanbul Saraçhane Meydanı'nda atanamayan öğretmenler, mülakat mağdurları ve yeni müfredattan endişe duyan vatandaşlar için bir toplanma çağrısı yaptı. Bu çağrı, 1 Mayıs'ta Taksim'e gitmek isteyenlerin Saraçhane'de engellenmesinin ardından geldi. Aynı zamanda, bir bakanın 20 bin öğretmenin atanacağını duyurduğu bir dönemde gerçekleşiyor.
8 Mayıs 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin 2024 mezuniyet töreninde, öğrenciler ve veliler yeni atanan rektör Ahmet Yozgatlıgil'i protesto etti. Yozgatlıgil konuşma yapmak için kürsüye çıktığında, katılımcılar sırtlarını dönerek ve ıslık çalarak tepkilerini gösterdi. Bu sırada stadyumdaki görüntü ve ses sistemi kesildi ve bu durum alkışlarla karşılandı. Protesto, rektörün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmasının ardından gerçekleşti.
4 Eylül 2024

Memduh Bayraktaroğlu, AKP Meclis Grup Başkan Vekili Muhammed Emin Akbaşoğlu'nun seçimlerden sonra emeklilere seyyanen zam yapılacağına dair vaadini eleştirdi. Akbaşoğlu'nun, bir milyar varillik petrol çıkarılacağını ve fiyatların düşeceğini belirterek emeklilere zam yapılacağını söylediği bir konuşmasına atıfta bulunarak, bu vaadin gerçekleşmesinin belirsizliğine dikkat çekti. Bayraktaroğlu, bu durumu Nasrettin Hoca'nın açlıktan ölen eşeğine yazın yeşil çimen vaat eden fıkrasıyla karşılaştırarak, vaadin gerçekleşme ihtimalinin düşüklüğüne işaret etti.
14 Mart 2024

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, bahar şenliğinin Devrim Stadyumu'nda yapılmasını talep ederek, rektörlük önünde çadırlar kurarak 10 gündür direnişte bulunuyorlar. Rektörlük, şenliği üç gün sürecek şekilde planladığını duyurmuş ancak etkinliğin Devrim Stadyumu'nda yapılmasına karşı çıkmıştır. Öğrenciler ve mezunlar, rektörlüğün baskıcı tutumlarına karşı çıkarak, kampüs içindeki yaşam haklarını savunuyorlar. Rektörlük ise, şenliğin küresel sorunları göz ardı etmeyecek bir şekilde yapılacağını belirtmiş ve protesto gösterilerinin rektörlük önünde yapılmasını yasaklamıştır.
4 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde, atanmış rektörün talimatıyla hareket eden güvenlik görevlileri, protesto için kampüse gelen CHP'li milletvekillerini engelledi. Güvenlik görevlilerinin, milletvekillerini ve diğer destekçileri kampüse almamaya çalışması tepki çekti. Bu olay, üniversitedeki yönetim ve güvenlik sorunlarının yanı sıra, milli iradenin temsilcilerinin engellenmesi konusunu gündeme getirdi.
6 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Mersin'de PKK lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gençlere 'Ölürüm Türkiyem' şarkısının dinletilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, şarkının gözaltına alınanları üzmek veya kırmak amacıyla çalındığına inanmadığını ifade etti. Ayrıca, şarkının kendisini ve birçok kişiyi duygulandırdığını belirtti. Yerlikaya, bu türküden hoşlanmayanların azınlıkta olduğunu ve bu durumdan üzüntü duymadığını söyledi.
25 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, din eksenli ideolojik eğitimin laik yaşama tehdit oluşturduğunu belirtti. Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laikliğin anayasada olmaması gerektiği yönündeki açıklamaları ve mevcut Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un 1921 Anayasasını istemesi, laiklik karşıtı eylemler olarak değerlendirildi. Korkmaz, Osmanlı İmparatorluğu'nun geri kalmasının temel nedenlerinden birinin eğitimde ve bilimde geri kalması olduğunu vurguladı. Ayrıca, din eksenli eğitimin kalkınma önünde engel oluşturduğunu ifade etti.
30 Mayıs 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) 2024 mezuniyet töreninde, öğrenciler ve veliler yeni atanan rektör Ahmet Yozgatlıgil'i protesto etti. Protesto, rektörün konuşması sırasında sırtlarını dönerek ve 'Işıkları aç' sloganlarıyla gerçekleştirildi. Tören sırasında stadyumdaki görüntü ve ses sistemi kesildi. Rektör Yozgatlıgil, geçen ay Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmıştı.
4 Eylül 2024

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, öğrencisi tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan anısına 10 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Irmak, okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) ve toplumun tüm kesimlerini sorumlu tuttu ve acil önlem alınması çağrısında bulundu. Ayrıca, eğitimcilere yönelik şiddetle mücadele için TBMM'de siyasi partileri ziyaret edeceklerini ve basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali'nde 500'den fazla madenci, santralin özelleştirilmesine karşı 24 saatten fazla süredir yer altında eylem yapıyor. Madenciler, özelleştirme sonrası işçi haklarının belirsizliği ve işten çıkarmalar gibi endişeler taşıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, hükümetin özelleştirme kararından geri adım atmasını talep ediyor. İşçiler, geçmişte depremde verdikleri desteği hatırlatarak halktan kendilerine destek olmalarını istiyor.
21 Kasım 2024

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, başını örtmeyen öğrencilere müdahale edeceğini belirten sözleriyle gündeme gelmişti. Kırbıyık, bu kez de kadın müdür yardımcısının odasının kapısını zorla kırarak yeniden dikkatleri üzerine çekti. Olayın ardından Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kırbıyık'ın açığa alındığını duyurdu. Görüntülerin basına yansıması üzerine olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
20 Eylül 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

Diyarbakır'da bir lise öğrencisinin velisi, 80 dakika süren blok derslerin öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını iddia ederek bu uygulamanın sonlandırılmasını talep etti. Talep, ilgili makamlar tarafından ciddiye alınmayınca veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu. KDK, blok derslerin öğrenci merkezli aktif öğrenmeyi zorlaştırdığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği'ne bu uygulamaya son verilmesi yönünde tavsiye kararı verdi.
11 Nisan 2024

Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Diyanet Başkanı Ali Erbaş, Yaşamkent Hz. Aişe 4-6 Yaş Kur’an Kursu ve Çukurambar Diyanet Gençlik Merkezi'nin açılışlarında yaptığı konuşmada, çocuklara milletine ve devletine hainlik yapanlara karşı kin ve nefret beslemeleri gerektiğini söyledi. Erbaş, kötülüğe karşı mücadelenin önemini vurgulayarak, bu mücadelenin eller, diller ve kalplerle yapılması gerektiğini belirtti. Akif Beki ise yazısında, Diyanet'in bu tür mesajlarla çocuklara nefret tohumları ektiğini ve toplumda zaten var olan kin ve düşmanlık duygularını daha da körüklediğini eleştirdi.
24 Şubat 2024

Çorum'da Gülabibey Mahallesi'ndeki Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştı ve okul müdürü Hacı Ömer Atılgan, ambulans çağırarak öğrenciyi hastaneye gönderdi. Öğrencinin velisi Saeed Daeh H. ve yanındaki F.M., okula gelerek müdür ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Yaralanan müdür ve görevli hastaneye kaldırıldı, kaçan zanlıların yakalanması için çalışma başlatıldı.
5 Haziran 2024

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Eser Karakaş, AKP'li Ayşe Böhürler'in, Türkiye'de Türkçe dışındaki anadillerin kullanımı hakkında yaptığı açıklamaları eleştiriyor. Karakaş, Böhürler'in 28 Şubat döneminde türban yasağı konusunda kullanılan mantığı, bugün anadillerin kullanımı konusunda sergilediğini belirtiyor. Böhürler'in kamusal alan yerine 'sosyal yaşam' ifadesini kullanarak, 28 Şubat döneminin mantığını benimsediğini ve bu yaklaşımıyla eleştirilere maruz kaldığını ifade ediyor. Karakaş, Böhürler'in bu tutumunun, anadil konusunda farklı görüşleri olanları zor durumda bırakabileceğini öne sürüyor.
27 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim