İş Bankası, Türkiye'deki büyük depremin ardından deprem bölgesindeki müşterilerine yönelik bir destek paketi duyurdu. Paket kapsamında, depremde hayatını kaybeden müşterilerin borçları tamamen silinecek ve hayatta kalan müşterilerin ile KOBİ ve küçük işletmelerin kredi ödemeleri altı ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek. Ayrıca, AFAD'a 1 milyar liralık bağış yapılacak ve Darüşşafaka'da eğitim görecek depremzede çocukların masrafları karşılanacak. İş Bankası kredi kartlarıyla yapılan bağışlar da altı ay faizsiz taksitlendirilecek.
15 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV'deki canlı yayında vergi artışları ve ekonomi hakkında konuştu. Yılmaz, vergi artışlarının ana sebebinin deprem olduğunu belirtti ve yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, kurlardaki yükselişin enflasyonist bir etki yaptığını ve beklentilerin güncellenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşma doğrultusunda ihracat ve deprem finansmanı için toplamda 11,5 milyar doların geleceğini de belirtti.
28 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda tepkilere neden oldu. Kızılay'ın bağış kampanyasını seslendiren oyuncu Metin Belgin, kampanyada yer aldığı için insanlığından utandığını ve pişmanlık duyduğunu açıkladı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın eski hocası Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da Kınık'ın hocası olmaktan utandığını belirterek özür dilemişti.
27 Şubat 2023

İYİ Parti Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın 'Tek Yürek' kampanyasına yaptığı 30 milyar TL'lik bağışın denetim dışına çıkarıldığını belirtti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın bu tür bağışları bütçeye koyma şeklinde yapması gerektiğini, ancak bu durumda bağışın denetimden kaçırıldığını ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın daha önce böyle bir yardım kampanyasına katıldığına şahit olmadığını da sözlerine ekledi.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanan yıkımın ekranlardan görünenden çok daha fazla olduğunu ifade etti. Buluntu, insanların hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar gördüğünü, iş gücünün yarısının kaybedildiğini ve finans kuruluşlarından borçların dondurulmasını beklediklerini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar'ın kendilerine moral verdiğini ve desteklerini ifade ettiğini aktardı.
9 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX'un Orta Sayfa programına bağlanarak deprem bölgesiyle ilgili gözlemlerini ve eleştirilerini paylaştı. Depremzedelere uygulanan kredi faizlerinin yükseltilmesini 'tam bir facia' olarak nitelendirdi ve bu durumun yönetimdeki akıl dışı politikaların bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca, nitelikli elemanların bölgeye dönüşü, esnafın çalışma koşulları ve Adıyaman valisinin istifası gibi konularda da görüşlerini dile getirdi.
10 Mart 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplanan ve AFAD ile Kızılay'a verilmesi planlanan 115 milyar liralık bağışın 41 milyar lirasının yatırılmadığını ve bu durumun kamu kuruluşlarında para olmamasından kaynaklandığını yazdı. Altaylı, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bir kamu bankası yöneticisinin toplanan bağışlarla konut yapılacağını ve bu konutların depremzedelere taksitle satılacağını belirttiğini aktardı. Ayrıca, yabancı ortaklı bir bankanın yöneticisinin bu duruma itiraz ettiğini ve doğrudan kendilerinin ev yapmayı teklif ettiğini ifade etti.
19 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023

İstanbul Bağcılar'da Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras, depremzedeler için düzenlenen canlı yayın bağış kampanyasında '50 milyar lira' bağışlayacağını söyledi. Bu miktarın yaklaşık 2 milyar 651 milyon 999 bin 500 dolar olduğu ve eski para birimiyle ifade edildiği anlaşıldı. Duras daha sonra bağış miktarını 50 milyon lira olarak düzeltti, ancak bu da yanlıştı. Son olarak oğlu, bağış miktarının 50 bin TL olduğunu açıkladı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda esprili yorum ve paylaşım yapıldı.
15 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Halk TV iş birliğiyle düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyasında, depremzedeler için toplanan 330 milyon TL taahhüdün 93 milyon TL'si henüz yatırılmadı. Kampanya, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için başlatılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, taahhüt edilen ancak yatırılmayan miktarı kamuoyu ile paylaştı. Benzer bir durum daha önce 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında da yaşanmış ve söz verilen yardımların büyük bir kısmı yatırılmamıştı.
16 Mart 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde koordinatör vali olarak görev yapan Şırnak Valisi Osman Bilgin, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremler sonrası yapılan yardım çalışmaları kapsamında, memurlar ve işçilerden bir aylık maaşlarını bağışlamalarını talep etti. Bilgin, vatandaşlara da mal varlıklarının yüzde 10'unu bağışlamaları çağrısında bulundu ve bu süreçte hep birlikte dayanışma gösterilmesinin önemini vurguladı.
21 Şubat 2023

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından kan bankalarındaki stokların deprem bölgesindeki hastanelere gönderildiğini açıkladı. Kınık, vatandaşlardan kan bağışında bulunmalarını istedi ve ilerleyen saatlerde yaralı sayısının ve kan ihtiyacının artabileceğini belirtti. Ayrıca, Kızılay'ın afet bölge müdahale merkezlerinden çadır, yatak, battaniye, ısıtıcılar, mutfak malzemeleri ve kuru gıda gibi acil yardım malzemelerini deprem bölgesine sevk ettiğini söyledi.
6 Şubat 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Uşak'taki sanayicilerin 1 milyona yakın battaniyeyi bölgeye gönderdiğini belirtti ve Türkiye'nin üreten bir ülke olduğunu vurguladı. Varank'ın bu açıklaması sosyal medyada tepki topladı. Kullanıcılar, deprem gibi büyük bir felaketin ardından yapılan bu tür açıklamaları duyarsızlık ve aklınla dalga geçmek olarak nitelendirdi.
8 Şubat 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu sanatçı Haluk Levent, deprem bölgesine yardımlar sonrası iktidar çevresi tarafından hedef gösterildi. 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasına bağlanamadığını belirterek, AFAD ve Kızılay'a 500 bin TL bağış yaptığını açıkladı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki yardım organizasyonlarıyla dikkat çekmiş ve rekor bağış toplamıştı.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, İstanbul'da olası bir deprem riski nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışmalar yaparken, finans sektörü de riskleri dağıtmak için operasyonlarını İstanbul dışına taşımayı düşünüyor. Ekonomim gazetesinin haberine göre, bir yabancı banka Ankara'da yer arayışına başladı. Ayrıca, pandemi sonrası esnek çalışma imkanları sunan bir başka banka da çalışanlarına daha fazla esneklik sağlayabilmek için alternatifler üzerinde düşünüyor.
14 Mart 2023

Hollanda'da Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yapılan ortak televizyon yayını sonrasında toplanan bağış miktarı 89 milyon avroya yaklaştı. Kampanyaya destek veren işletmeler hasılatlarını, sanatçılar ise sanat eserlerinin açık artırmayla elde edilen gelirlerini bağışladı. Türk asıllı Hollandalı sanatçılar Karsu Dönmez ve Hadise de canlı yayınlara katılarak destek verdi. Toplanan bağışlar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin temel ihtiyaçları için kullanılacak.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim