Türk televizyon dizilerinin tanınmış yönetmeni Yalçın Yelence, 69 yaşında hayatını kaybetti. 'Bizimkiler' ve 'Perihan Abla' gibi popüler dizilere yönetmenlik yapmış olan Yelence, ocak ayı başında yoğun bakıma alınmıştı. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu olan Yelence, kariyeri boyunca birçok unutulmaz televizyon yapımına imza attı ve belgesel dalında ödüller kazandı. Yelence'nin cenazesi, İstanbul Kartal'da kaldırılacak.
20 Ocak 2023

Türk yönetmen Zeki Demirkubuz'un sekiz yıl aradan sonra çektiği yeni filmi 'Hayat'ın vizyon tarihi, 1 Aralık'tan 15 Aralık'a ertelendi. Demirkubuz, erteleme kararını duyururken aynı gün vizyona girecek olan 'Ölümlü Dünya' filmine göndermede bulundu. 'Ölümlü Dünya'nın devam filminin de 1 Aralık'ta vizyona girmesi planlanıyordu. Demirkubuz, festivalden de 'sessizce' çekildiğini ve bildiriye imza atmak istemediğini belirtti.
20 Kasım 2023

Kemal Derviş, uzun süredir ABD'de tedavi görmekteyken 74 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul doğumlu Derviş, ekonomi alanında yükseköğrenimini Britanya ve ABD'de tamamladı ve Dünya Bankası'nda önemli görevlerde bulundu. 2001 Türkiye ekonomik krizinin ardından Bülent Ecevit tarafından Türkiye'ye davet edilen Derviş, ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak bankacılık sektörüne düzenlemeler getirdi. Siyasi kariyerine CHP'de devam eden ve UNDP başkanlığı yapan Derviş, aynı zamanda yazar ve akademisyendi.
8 Mayıs 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında, Britanya Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ölüm haberini BBC'nin internet sitesinden öğrendiğini belirtti. Kitapta, babası Kral 3'üncü Charles'ın sağlık durumu kötüleşen kraliçe hakkında kendisini telefonla bilgilendirdiğini ve Balmoral Şatosu'na gitme planları yaparken Meghan Markle'ın yanında gelmemesi gerektiğinin söylendiğini ifade etti. Prens Harry, İskoçya'ya uçakla indiğinde cep telefonundan kraliçenin vefatını öğrendiğini aktardı.
6 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Martin Scorsese'nin Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro'nun başrollerini paylaştığı 'Killers of the Flower Moon' isimli yeni filmi, 20 Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak. Scorsese, 1986'dan bu yana Cannes'da ilk kez bir film sunacak. Filmin kadrosunda ayrıca Lily Gladstone, Jesse Plemons ve diğer tanınmış oyuncular yer alıyor. Film, 1920'lerde Oklahoma'da Osage yerlilerinin petrol nedeniyle öldürülmesini ve FBI'ın soruşturmasını konu alıyor ve Türkiye'de 20 Ekim 2023'te vizyona girecek.
31 Mart 2023

Türk sinemasının ve tiyatrosunun önemli isimlerinden Ayşen Gruda, vefatının dördüncü yılında anılıyor. İstanbul'da doğan ve tiyatrocu bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Gruda, lise eğitimini yarıda bırakarak oyunculuğa adım attı. 'Domates Güzeli' lakabıyla tanınan Gruda, birçok klasik Türk filmi ve tiyatro oyununda rol aldı. Sanatçı, hiç tiyatro eğitimi almadan, ustalarını izleyerek öğrendiği oyunculukta başarılı bir kariyer sürdürdü ve birçok ödül kazandı. Pankreas kanseri nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden Gruda, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
23 Ocak 2023

Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşayan sinema ve dizi oyuncusu Merve Kayaalp, başına ateş ederek hayatına son verdi. Olay, Kayaalp'in yaşadığı dairenin balkonundan silah sesi duyan çevredekiler tarafından yetkililere bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, Kayaalp'in hayatını kaybettiğini belirledi. Kayaalp, 'Sakarya Fırat', 'Küçük Kıyamet', 'Düşler ve Umutlar', 'Elif', 'Şeref Meselesi' ve 'Savaşçı' dizilerinde rol almıştı.
19 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu birçok bina yıkıldı ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler yaşandı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, eski eşi ve kızının Hatay'da enkaz altında olduğunu sosyal medya üzerinden duyurdu. Eski eşi kurtarılırken, kızı Eylem Şafak Aydın beton bloklar altında kaldığı için kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.
11 Şubat 2023

ABD'li milyarder yatırımcı George Soros, kendisi hakkında çıkan ölüm söylentilerine Twitter üzerinden yanıt vererek sağlıklı olduğunu ve hayatta olduğunu açıkladı. Söylentiler, 22 bin takipçili bir Twitter hesabı tarafından yayıldı ve bu hesap söz konusu paylaşımı silmedi. George Soros'un ölümüne dair söylentiler daha önce de ortaya çıkmış ve Reuters gibi haber ajansları da bu tür yanlış bilgilendirmeler yapmıştı.
15 Mayıs 2023

2014 yılından bu yana Sözcü gazetesinde köşe yazarlığı yapan Yılmaz Özdil, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklama ile gazetedeki görevinden ayrıldığını duyurdu. Özdil, mesajında kalemin namusunu savunduğunu ve doğru bildiklerini anlattığını ifade etti. Ayrıca, 1 Mart'ta yayın hayatına başlayan Sözcü TV'nin genel yayın yönetmenliği görevinden de 7 Mart'ta ayrıldığı belirtildi.
9 Mart 2023

Cem Kaya'nın yönettiği ve Mehmet Akif Büyükatalay'la birlikte hazırladığı 'Aşk, Mark ve Ölüm' belgeseli, Almanya'daki göçmen müzik kültürünü konu alıyor. Film, 72'nci Berlinale Film Festivali ve IndieLisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali'nden ödüllerle dönmüş ve 25 Şubat'ta MUBI'de izleyici ile buluşacak. 'Aşk', 'Mark' ve 'Ölüm' olmak üzere üç bölümden oluşan belgesel, Almanya'ya göç eden işçilerin deneyimlerini ve Almanya-Türkiye arasındaki entegrasyon sürecini ele alıyor.
11 Ocak 2023

Britanyalı aktör Julian Sands, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Gabriel Dağları'nda doğa yürüyüşü yaparken kayboldu. 65 yaşındaki oyuncu, 13 Ocak Cuma gününden beri kayıp durumda. San Bernardino İlçesi Emniyeti, arama kurtarma çalışmalarına başladı ancak henüz bir iz bulunamadı. Arama çalışmaları, bölgedeki çığ riski ve zorlu arazi şartları nedeniyle zaman zaman durdurulmak zorunda kalıyor.
19 Ocak 2023

ABD'nin New Mexico eyaletinde, 'Rust' filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne neden olan kazayla ilgili aktör Alec Baldwin ve silahlardan sorumlu Hannah Gutierrez Reed 'kasıtsız adam öldürme' suçlamasıyla dava açılacağı açıklandı. Yönetmen yardımcısı David Halls ise 'ölümcül bir silahı ihmal ederek kullanmak' suçunu kabul etti. Baldwin, kazadan sonra yaptığı açıklamada gerçek mermi olduğunu bilmediğini ve suçluluk hissetmediğini belirtmiş, Hutchins'in ailesiyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
20 Ocak 2023

30 yıl önce Ankara'da bir bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu'nun cinayeti, bir dizi projesine konu oluyor. Yazar ve müzisyen Sina Koloğlu'nun Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, BKM'nin yapımcılığını üstleneceği dizi, Mumcu'nun suikastıyla başlayacak ve ailesinin katilleri bulma sürecini işleyecek. Dizi öncelikle film olarak düşünülmüş, ancak daha sonra mini dizi formatında karar kılınmış ve dijital platformlara taşınmış. Proje için geniş çaplı bir araştırma yapıldığı ve diziye dair önemli ilerlemeler kaydedildiği belirtiliyor.
18 Mart 2023

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

Netflix Türkiye'nin orijinal dizisi Atiye'nin setinde çalışan boyacı Hasan Karatay'ın merdivenden düşerek ölümüne ilişkin yapımcı Onur Güvenatam ve sanat yönetmeni Deniz Kobanbay yargılanıyor. Sinema Televizyon Sendikası, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını iddia etmişti. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Güvenatam'ın avukatı beraat talebinde bulundu. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporu talebini reddetti ve savcı, Güvenatam'ın ihmali olduğunu belirterek ceza istedi, Kobanbay'ın ise beraatini talep etti.
5 Nisan 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en az 40 bin 689 kişinin hayatını kaybettiği ve yurttaşların arama kurtarma çalışmalarının gecikmesi ve yardımların koordine edilememesi nedeniyle iktidara tepki gösterdiği bir dönemde, Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu'nun depremzedeyle yaptığı röportajı kesmesi eleştirildi. Mizah dergisi LeMan, bu olayı 'Medyada sınıfta kalanlar' başlığı altında bir çizgiyle eleştirdi.
19 Şubat 2023

New York'ta Google'ın Chelsea semtindeki merkez binasının 14. katından düşen 31 yaşındaki kıdemli yazılım mühendisi hayatını kaybetti. Olay Perşembe günü 23:30 sıralarında gerçekleşti ve mühendis Bellevue Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra öldüğü açıklandı. Google İletişim Müdürü Alex Joseph, çalışanın ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve mahremiyet nedeniyle daha fazla yorum yapmayacaklarını belirtti. Şubat ayında da Google'da çalışan bir muhasebe müdürünün intihar ettiği haber verilmişti.
7 Mayıs 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023
İşaretlediklerim