Yapay zekanın öncülerinden Geoffrey Hinton, Google'dan istifa ettikten sonra yapay zekanın insanlık için oluşturduğu tehditler hakkında daha özgürce konuşabileceğini belirtti. Hinton, yapay zekanın iklim krizinden daha acil bir durum haline gelebileceğini ifade etti. Yapay zekanın kontrolü ve şeffaflık konularında endişelerini dile getiren Hinton, araştırmaların durdurulmasına karşı çıkıyor ve bu konuda daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusunda teknoloji liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi.
6 Mayıs 2023

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, seçimlerde tüm sandıklara hakim olunamadığını ve bu durumun seçim sonuçlarını etkileyebilecek sandık sayısı olduğunu ifade etti. Cumhur İttifakı'nın milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başarısına değinildi. Ayrıca, CHP'li Mustafa Sarıgül'ün Erzincan'daki sandıkların %15'inde ıslak imzalı tutanaklara ulaşılamadığına dair önceki açıklamasına atıfta bulunuldu. Günaydın, CHP'nin bilişim sisteminde eksiklik olmadığını, ancak sandıklara hakimiyet ve tutanak toplama konusunda eksiklikler olduğunu belirtti.
31 Mayıs 2023

ABD'de New York Belediyesi tarafından işletmelere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotunun, yasalara aykırı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Ekim 2023'te kullanıma sunulan robot, cinsel taciz iddiaları ve hamilelik durumları hakkında işten çıkarma, atık yönetimi politikalarına aykırı davranışlar ve hatta fare tarafından kemirilmiş peynirin servis edilmesi gibi konularda işletmelere yanlış yönlendirmeler yaptı. Bu durum, yapay zeka destekli modellerin kamu sektöründe kullanımının risklerini gündeme getirdi.
4 Nisan 2024

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Microsoft, popüler metin uygulaması OneNote'ta yapay zeka programı Copilot'u etkinleştirmeye hazırlanıyor. Bu yeni özellik, kullanıcıların el yazısı notlarını okuyup çözümleyerek metne dönüştürebilecek ve notlara dayalı yapılacaklar listeleri oluşturabilecek. Copilot, hem küçük hem de büyük boyutlu notlarda etkili bir şekilde çalışıyor. Bu özellik, Microsoft 365 Insider üyeliği ve Copilot Pro ya da Copilot for Microsoft 365 aboneliği gerektiriyor.
12 Temmuz 2024

Twitter'ın bazı kaynak kodlarının GitHub üzerinden sızdırıldığı bildirildi. Twitter'ın talebi üzerine GitHub, DMCA yasası kapsamında bu kodları kaldırdı. GitHub, içerik kaldırma işlemleri hakkında genellikle yorum yapmadığını ancak DMCA taleplerini şeffaf bir şekilde paylaştığını belirtti. Kodları sızdıran kullanıcının adının 'FreeSpeechEnthusiast' olduğu ifade edildi.
27 Mart 2023

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

Google, arama hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla algoritmasında önemli bir değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, yapay zekanın ürettiği kopya içerikler ve düşük kaliteli içerikler filtrelenerek daha alt sıralara gönderilecek. Yeni algoritma, gerçek ve kullanıcı faydası gözeten içeriklerin ön planda gösterilmesini amaçlıyor. Google, bu değişiklikle yapay zeka üretimi içeriklerin ilk sıralarda gösterilmesini yüzde 40 azaltmayı ve kalitesiz içeriklerin spam filtrelerine takılmasını sağlamayı hedefliyor.
6 Mart 2024

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,1 milyon elektrikli otomobilini, hızlanma ve fren sistemlerini etkileyen yazılım hataları sebebiyle geri çağırma kararı aldı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından tespit edilen yazılım hataları, gaz pedalına uzun süre basıldığında uyarı verilmesini ve yenilemeli fren sistemine geçişi engelliyor, bu da çarpışma riski oluşturuyor. Geri çağırma işlemi 29 Mayıs'tan itibaren başlayacak ve şirket, hataları kablosuz yazılım güncellemeleriyle düzeltecek.
13 Mayıs 2023

ABD'de Chicago'lu hukuk firması Edelson, yapay zeka tabanlı hukuk danışmanlığı uygulaması DoNotPay'i ruhsatsız hukuki danışmanlık yapmakla suçlayarak dava açtı. DoNotPay, kullanıcılarına mobil uygulama üzerinden yazışarak hukuki sorunlarında yardımcı olan bir chatbot. Dava dilekçesinde, DoNotPay'i kullanan bir kişinin yetersiz hizmet aldığı iddia ediliyor. DoNotPay, sekiz yıl önce Joshua Browder tarafından kurulmuş ve yapay zeka ile eğitilmiş bir platform.
14 Mart 2023

Microsoft, bir mühendisin ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) yaptığı şikayet üzerine, Copilot Designer'ın 18+ içerikli görseller oluşturmasını engellemeye başladı. Şikayet, Copilot Designer'ın kürtaj hakkı ve çocukların zararlı alışkanlıklar içeren görseller oluşturmasıyla ilgiliydi. Microsoft, bu tür içerikler oluşturabilecek komutları engelleyerek ve kullanıcıları uyararak müdahale etti. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak sınıf arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını üreten beş öğrenci okuldan atıldı.
9 Mart 2024

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

CHP bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, partinin veri sisteminde herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Seçim günü CHP'nin elindeki verilerin kamuoyuna yansıtılamaması nedeniyle Anadolu Ajansı ve Yüksek Seçim Kurulu verileri üzerinden değerlendirme yapıldı. Adıgüzel, bazı örgütlerin coğrafi koşullar nedeniyle verileri geç gönderdiğini, ancak sistemin hızlı ve sorunsuz çalıştığını ifade etti. Ayrıca siber saldırılara karşı da ekran başında durduğunu ve bir saniye bile sorun yaşanmadığını söyledi.
15 Mayıs 2023

ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Kongre'de bir araya geldi. Toplantıya Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi şirketlerin yöneticileri katıldı. Toplantının amacı, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak olarak belirtildi. Ancak, toplantının kapalı kapılar ardında yapılması eleştirildi.
13 Eylül 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında bir sorunun cevabının yanlış olduğu gerekçesiyle ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) dava açtı. Genç, sınav sonuçlarını kontrol ederken Fen Bilgisi 13. sorunun cevabının yanlış olduğunu fark etti ve bu durumu fizik öğretmenleri ve ODTÜ'den bir öğretim görevlisi ile teyit etti. Yanlış cevabın puanını olumsuz etkilediğini belirten Genç, cevabın değiştirilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyor.
13 Haziran 2024

Bir Alman bira şirketi, yapay zeka tarafından hazırlanan bir tarifle bira üretti. Tarif, ChatGPT tarafından oluşturuldu ve bira ismi ile tasarımı da yapay zekadan geldi. Şirket yetkilisi, bu yeni birayı 'çığır açıcı' olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2023

Bir araştırmaya göre, yapay zeka, nadir görülen kanser türlerinden retroperitoneal sarkomun agresiflik derecesini belirlemekte, mevcut yöntemlere göre iki kat daha başarılı. Araştırma, yapay zekanın çıplak gözle görülemeyen detayları tanımlayarak yüzde 82 oranında doğru sonuçlar verdiğini, laboratuvar analizlerinde ise başarı oranının yüzde 44 olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu teknoloji sayesinde tedavinin iyileştirilebileceğini ve her yıl binlerce kişinin yararlanabileceğini belirtti.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim