Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni yılın ilk haftasında Luhansk ve Donetsk bölgelerinde şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirtti. Donetsk cephesinde Bahmut ve Soledar şehirlerinde ağır çatışmalar yaşandığını ve bu şehirlerin Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın Noel Bayramı sırasında ilan ettiği ateşkese uymadığını ve Donbas bölgesinde saldırılar düzenlediğini söyledi. Zelenski, 50 Ukraynalı askerin esir değişimiyle serbest bırakıldığını ve tüm esirlerin eve dönmesi için çalışmaların süreceğini ekledi.
9 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana ilk defa işgal edilen Ukrayna topraklarındaki Mariupol kentini ziyaret etti. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Mariupol'de bir iş gezisinde bulundu. Rus devlet televizyonu, Putin'in kentte helikopterle tur attıktan sonra otomobiliyle dolaşarak halkla sohbet ettiğini yayınladı.
19 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, beş ay önce 'Gıda ve temiz su hakkı temel insan hakkı ve küresel hedef olmalıdır' demişken, İsrail'in Gazze Şeridi'ne su, gıda, elektrik ve doğalgaz tedarikini kesmesine sessiz kaldı. Zelenski, çatışmaların ilk gününden beri İsrail'e 'tam desteğini' duyurdu. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak niteleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de İsrail'in Filistin'de aynı şeyi yapmasına sessiz kaldı.
13 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO'ya finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelere Rus saldırıları karşısında yardım etmeme tehdidinde bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Trump'ın bu ifadelerini 'sorumsuzca ve tehlikeli' olarak değerlendirdi ve NATO'nun karşılıklı yardım garantisinin kayıtsız şartsız geçerli olduğunu vurguladı. Trump'ın bu açıklamaları, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olma yarışında önde olduğu bir dönemde geldi.
12 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden tarafından davet edildiği ve sonrasında bu davetin iptal edildiği iddia ediliyor. İddialar, Erdoğan'ın Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmesinin ardından ortaya çıktı. Gazeteci Cansu Çamlıbel, diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak gezinin yapılacağını teyit ettiğini belirtiyor. Ancak, Beyaz Saray'ın açıklamalarına rağmen, davetin gerçekten iptal edilip edilmediği konusunda net bir bilgi yok.
27 Nisan 2024

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD istihbarat kurumları, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümüyle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt olarak bir rolü olmadığını belirtti. Navalni, 2021'de zehirlenme iddiası sonrası tedavi görmüş ve daha sonra Rusya'da tutuklanarak ceza almıştı. Navalni'nin şüpheli ölümü sonrası birçok Avrupa lideri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı. Ancak ABD istihbarat raporları, Putin'in öldürülme emrini vermediğini ortaya koydu.
27 Nisan 2024

Japonya'nın Hiroşima kentinde devam eden G7 zirvesinde, Ukrayna'ya diplomatik, finansal, insani ve askeri destek sağlama konusunda taahhütte bulunuldu. Zirvede bir oturum düzenlenerek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. G7 liderleri, Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesi konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Zelenski'yi adil ve kalıcı barış için gösterdiği çabalardan dolayı tebrik etti.
21 Mayıs 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra ekonomi ve ulusal güvenlik için potansiyel riskler barındırdığını ifade etti. Teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenliklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kongre'nin teknoloji şirketlerinin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve çocukları hedef alan reklamları engelleyen yasaları geçirmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna ise 'Zamanla göreceğiz' yanıtını verdi.
5 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim