Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vergi ve harçlara yapılan zamları 'ekonomik soykırım' olarak tanımladı. KDV, yurtdışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarlarına yapılan zamları eleştiren Kılıçdaroğlu, bu zamların sadece belirli bir kesimi zenginleştirirken geniş halk kitlelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yurt dışından para bulma çabalarını ve Türkiye'nin itibar kaybını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, iktidarın değişeceğini ve halkın yaşayarak bunu göreceğini ifade etti.
9 Temmuz 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 295 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon ortamında faizleri düşürme kararı sonrası, dövizde yaşanan artışı frenlemek amacıyla başvurulan KKM uygulaması, bütçeden önemli bir yük oluşturmuştu. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarının azaltılması yönünde adımlar atıyor. KKM hesaplarından çıkışın son dönemde yavaşladığı gözlemleniyor.
21 Mart 2024

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletin en üst makamlarının güvenlik gerekçesiyle zırhlı araçlara bindiğini belirterek, tasarruf tedbirlerinde bakanların makam araçlarının kapsam dışı tutulduğunu açıkladı. Bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tahsis edilen makam aracı ve bazı bürokratların çift maaş aldığına dair iddiaları ciddiyetten uzak ve siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olarak nitelendirdi. Çifte maaş durumunun çifte sorumluluk ve görevden kaynaklandığı ve bu konuda kanunla tavan getirileceği belirtildi.
25 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak amacıyla ekonomi yönetimi tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vadeleri üzerindeki sınırlamalar kaldırıldı. Son üç günde üç farklı düzenleme yapılarak, KKM hesaplarının vade süreleri artık Merkez Bankası'nın vereceği talimatlara göre ayarlanacak. Ayrıca, KKM faiz oranları için bankaların belirleyeceği üst sınır kaldırıldı ve faizlerin yüzde 20 seviyelerine çıkması bekleniyor.
1 Nisan 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Adalet Bakanlığı, insan hakları örgütlerinin uzun süredir mücadele ettiği bir konuda adım atarak, hasta ve yaşlı hükümlülerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için bir genelge yayımladı. Genelge, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla çıkarıldı ve hükümlülerin durumlarının Adli Tıp Kurumu tarafından değerlendirilmesini öngörüyor. Genelge, hükümlülerin sağlık durumlarının cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için değerlendirilmesine olanak tanıyor ve bu sürecin hükümlünün talebi olmaksızın başlatılabileceğini belirtiyor.
3 Ocak 2023

Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nedim Türkmen, Türkiye'de uygulanan vergi artışlarını değerlendirdi. KDV'nin %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının artırılması ve harç tutarlarının %50 zamlanması gibi mevcut vergi artışlarının yanı sıra, torba yasa ile kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine de zam öngörüldüğünü belirtti. Türkmen, bu artışların enflasyonu kısa vadede hızlandıracağını ve ekim ayında gayrimenkul sahiplerini de etkileyebilecek yeni vergi artışlarının olabileceğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği bir yazı ile 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat hesaplarında önden prim ödemesine son verilmesini talep etti. Bu düzenleme, bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirme hedeflerine ulaşmaları ve döviz talebini kontrol altına almak amacıyla yapıldı. Bankalar, daha önce mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için bu hesaplara yüksek faizler teklif etmekteydi. Banka yöneticileri, bu ve benzeri konuları görüşmek üzere Merkez Bankası yetkilileriyle bir araya gelmişti.
1 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 323 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürmesi sonucu başvurulan KKM uygulaması, bütçeden önemli bir yük oluşturmuştu. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarının azaltılması yönünde adımlar atıyor. KKM hesaplarından çıkışın sürdüğü gözlemleniyor.
29 Şubat 2024

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım rektörü Naci İnci tarafından kurulan ve yönetilen Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı'na (BUVAKIF), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla vergi muafiyeti tanındı. Vakıf, gelir vergisi, kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi, damga, gümrük vergisinden muaf tutuldu ve KDV ile harç istisnası sağlandı. BUVAKIF, ayrıca meslek odalarıyla proje geliştirebilir hale geldi ve Boğaziçi Üniversitesi'nin Burs Komisyonu'na eklendi. Vakfın kuruluşu ve yönetimindeki isimler, mevcut yasal düzenlemelere aykırılıklar içeriyor ve bu durum hukuki tartışmalara yol açtı.
12 Nisan 2023
İşaretlediklerim