CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin çeşitli konularda gösterdiği tepkisizliği eleştirerek, bu durumun kendisinin ve diğer tutukluların içeride tutulmasına neden olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve muhalefetin bu konuda daha etkili olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun olası haksız kararlarına karşı milyonların demokratik tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.
31 Ocak 2023

İYİ Parti tarafından Uygur Türklerinin sorunlarının araştırılması için meclise sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, daha önce de benzer önergelerin reddedildiğini belirtti ve iktidarın Uygurların yaşadığı zulme sessiz kaldığını ifade etti. HDP ve CHP de önergeye destek vererek iktidarın sessizliğini eleştirdi.
19 Ocak 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukuk ile seçim işlerinden sorumlu Muharrem Erkek, seçimlerde hile yapıldığına ve bazı oyların eksik ya da yanlış yazıldığına dair iddialar üzerine bir bilgilendirme notu paylaştı. Erkek, CHP'nin tüm sandık sonuç tutanaklarını sisteme girdiğini ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını belirtti. Yeşil Sol Parti'nin de binden fazla sandığa usulsüzlük iddiasıyla itiraz ettiği, ancak CHP'nin henüz bir rakam vermediği bilgisi verildi.
16 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davasının ve sözlü savunmanın 14 Mayıs'taki seçimler sonrasına ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ikinci kez başvurdu. Parti, daha önceki başvurusunun reddedilmesinin ardından, seçim gündemi nedeniyle eş genel başkanların ve parti kurullarının savunmaya odaklanmasının parti aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtti. HDP, olası bir kapatma kararının seçimlere katılımı ve milletvekili adaylarının seçilme hakkını engelleyeceğini, bu durumun demokrasi için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
15 Mart 2023

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde birçok seçmen, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapıldıkları için kendi sandıklarında oy kullanamadı. Gazeteci Alican Uludağ, bu seçmenlerin çoğunun HDP'li olduğunu ve oylarını kullanabilmek için öncelikle hangi sandıkta görevli olduklarını öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerektiğini belirtti. Vatan Partisi, seçmenlere ne sandık bilgisi ne de gerekli belgeyi vermiş. HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Vatan Partisi'nin bu hukuksuzluğuna ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını ve takipçisi olacaklarını açıkladı.
14 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girecek olan HDP'nin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında ortak liste önerisine rağmen, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) bazı bölgelerde kendi adaylarıyla seçime girmesini eleştirdi. Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'nin işine yarayacağını belirtti. HDP tabanı da TİP'in bu kararını eleştiriyor ve ittifak içindeki oyların bölünmesinden endişe ediyor. Selahattin Demirtaş'ın taktik önerisine TİP olumlu yaklaşırken, HDP yönetimi bu önerilere kapalı olduğunu ifade etti.
23 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, AKP'li milletvekillerinin, yerel yöneticiler ve kanaat önderleri aracılığıyla, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmemesi yönünde baskı uyguladığını belirtti. Türk, Yeşil Sol Parti'nin Kılıçdaroğlu'nu desteklemesiyle bölgede Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığını ve ikinci tur öncesinde bu baskının başladığını ifade etti. Ayrıca, demokratik bir seçim sürecinin sağlanması halinde Kılıçdaroğlu'nun kazanabileceğini ancak baskı ve hilelerin olduğu bir ortamda bunun mümkün olmadığını dile getirdi.
23 Mayıs 2023

Yedi yıl tutuklu kalan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesini ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisini destekleyerek, Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) seçimlerde oyların heba edilmemesi gerektiğini belirtti. TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmeyi planladığını ve bu durumun bir seçim ittifakı niteliğinde olmadığını ifade etti. Kışanak, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de sosyalist hareketin bir parçası olduğunu vurgulayarak, TİP'e seçimlerde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da yaptığı ve Millet İttifakı'nı tehdit olarak nitelendiren açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Giresun'da yaptığı konuşmada, Afrin'i geri almak isteyenlerin PKK ve HDP olduğunu, İYİ Parti liderinin de bu konuda yanıt verdiğini ifade etti. Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu'nu PKK'nın adayı olarak nitelendirerek, Topal Osman'ı övdü ve gerekirse herkesin Topal Osman gibi vatanı için mücadele edeceğini söyledi. Ayrıca, Topal Osman'ın tarihteki rolüne ve suçlamalara dair bilgiler verildi.
10 Mayıs 2023

Selahattin Demirtaş, Halk TV'de katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Emek ve özgürlük ittifakının cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını doğru bulduğunu ve bu ittifakın henüz bir adayı destekleme kararı almadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin savunmasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini eleştirdi ve HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girileceğini ifade etti. AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifakını ve Erdoğan'ın Kürt oylarını kazanma çabalarını etkisiz bulduğunu söyledi.
22 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yeniden Refah Partisi, AKP'nin cumhur ittifakını genişletme çabaları kapsamında görüşülen partilerden biri olarak öne çıkarken, Yeşil Sol Parti ise HDP'nin olası bir kapatılması durumunda alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor. HDP'nin kapatılma davasında 11 Nisan'da savunma yapması beklenirken, milletvekili aday listelerinin 10 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor.
11 Mart 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP ve millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve HDP'nin desteğine itirazlarını açıkladı. Ağıralioğlu, HDP'nin içinde olduğu bir denklemin parçası olmayacaklarını ve HDP'yi muhatap almayacaklarını belirtti. Ayrıca, İYİ Parti'nin terörün gölgesinde siyaset yapmayacağını ve HDP'nin Türk demokrasisinin şantajcısına dönüştüğünü ifade etti. Geçmişte Meral Akşener'in toplantılara katılmayacağını söylemesine rağmen, İYİ Parti'nin sonradan masaya dönmesi ve Ağıralioğlu'nun bu tutumunun parti içinde tartışma yarattığı da belirtildi.
22 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, HDP'ye yönelik kapatma davasının ve Hazine yardımının kesilmesinin MHP'nin baskısı ve iktidarın yargıya talimatıyla gerçekleştiğini öne sürdü. Sancar, HDP'nin siyasi baskılara karşı dirençli duruşunu vurguladı ve muhalefete cesur olma çağrısında bulundu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'ye bilgi vermeden hareket ettiğini ve bu durumun siyasi bir operasyon olduğunu belirtti. Muhalefetin daha etkili reform vaatlerinde bulunması gerektiğini ifade ederek, HDP'nin kendi politikalarını belirleme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
10 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefet güçlerine müzakere çağrısı yaparak, Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda HDP ile kameralar önünde görüşme teklif edebileceğini belirtti. Demirtaş, Millet İttifakı'nın aday belirleme sürecinde HDP'nin de dahil edilmesi gerektiğini ve müzakerelerin açık ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın adayının HDP'nin 2021'de açıkladığı 11 maddelik tutum belgesiyle uyumlu olması durumunda HDP'nin destekleyebileceğini ifade etti. Demirtaş, Mansur Yavaş'ın Kürtler için bir kırmızı çizgi olup olmadığına dair soruya ise, isimlerden ziyade ilkelerin önemli olduğunu ve güven veren bir uzlaşma sağlandığında her ismin aday olabileceğini söyledi.
30 Ocak 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 51 ilde yüzde 49,42 oy oranıyla önde giderken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 30 ilde yüzde 44,88 ile önde. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı 58, Millet İttifakı 11, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 12 seçim bölgesinde önde. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023
İşaretlediklerim