Stanford Üniversitesi'nde görev yapan psikolog Michal Kosinski, geliştirdiği yapay zekanın insanların yüzlerini tarayarak zekalarını, cinsel tercihlerini ve siyasi eğilimlerini büyük oranda doğru tahmin edebildiğini iddia ediyor. Ancak bu çalışma, etik sorunları da beraberinde getiriyor. Kosinski, bulgularının mahremiyet ve medeni hakların korunması açısından kritik olduğunu belirtiyor. Çalışmalarının kötü niyetli ve ayrımcı araçlara ilham verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
10 Ağustos 2024

Yapay zeka kullanılarak Prof. Dr. Celal Şengör'ün ilahi söylediği ve Kürtçe uzun hava söyletilen sahte videolar sosyal medyada yayıldı. Şengör, bu videoların ahlaksızlık olduğunu belirterek, kendisine ait olmayan ifadelerin teknoloji kullanılarak kendisine atfedilmesine tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve dava açacağını ifade etti.
14 Temmuz 2023

Exit International adlı şirketin geliştirdiği ve 'Ötanazinin Tesla'sı' olarak anılan Sarco adlı intihar kapsülü, İsviçre'de ilk kez kullanılacak. Kapsül, içeriyi nitrojenle doldurarak oksijen seviyesini hızla düşürüyor ve kişi 10 dakika içinde acısız bir şekilde hayatını kaybediyor. İsviçre'de ötanazi yasal, ancak bencilce nedenlerle yapılırsa suç sayılıyor. Sarco, ciddi hastalığı veya sınırlı hareket kabiliyeti bulunanlar için sesle ya da göz hareketiyle de etkinleştirilebiliyor.
21 Temmuz 2024

Austin, Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, MRI taramalarını analiz ederek insan düşüncelerini metne dönüştürebilen bir yapay zeka geliştirdiler. Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu yapay zeka hayal edilen konuşmayı metne çevirebiliyor. Araştırma, beyin aktiviteleri MRI ile taranarak ve büyük bir dil modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın lideri sinirbilimci Alexander Huth, bu çalışmanın düşüncenin kendisini yakaladığını ve bu olasılığın heyecan verici olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2023

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), evrenin temel yapı taşlarını oluşturan gizli hayalet parçacıkları keşfetmeyi amaçlayan 10 yıllık bir proje başlattı. Bu proje kapsamında, 'Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı' adı verilen çok hassas bir süper çarpıştırıcı inşa ediliyor. Bu yeni cihaz, bilim insanlarının Büyük Patlama koşullarını yeniden yaratmalarına ve evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak. CERN'de kıdemli fizikçi Dr. Richard Jacobsson, bu projenin evrenin yaratılışı hakkındaki düşünceleri yeniden tanımlayabileceğini belirtti.
26 Mart 2024

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2017 yerel seçimlerinde yarışan siyasetçilerin fotoğraflarını analiz ederek, yüz ifadeleri ve mimikler aracılığıyla siyasi görüşleri yüzde 61 doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Microsoft'un yüz ifadesi tanıma teknolojisi kullanılarak yapılan çalışma, 'Scientific Reports' dergisinde yayımlandı. Araştırma, yapay zekanın derin öğrenme yöntemleri kullanarak insan davranışlarını taklit edebildiğini gösteriyor. Makalede ayrıca yapay zekanın olumlu ve olumsuz potansiyellerine değinilerek, farklı toplumlardaki kullanım senaryolarına işaret ediliyor.
21 Haziran 2023

Berlin'de bu ayın sonunda dünyanın ilk siber genelevi açılacak. Yapay zekalı seks robotlarıyla hizmet verecek olan genelev, müşterilere hem sözlü hem de fiziksel etkileşim imkanı sunacak. Bu gelişme, yapay zekanın yetişkin eğlence sektöründe kullanımına dair etik ve gizlilik endişelerini artırıyor. Uzmanlar, yapay zekanın önyargılar taşıyabileceği ve gerçek dünyadaki ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
15 Haziran 2024

Lund Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, yapay zekanın meme kanseri tarama görüntülerini iki radyologla benzer oranda doğru okuyabildiği belirlendi. Araştırmada, 80 binden fazla kadının tarama görüntüleri hem radyologlar hem de yapay zeka tarafından değerlendirildi. Yapay zeka ve radyologların yanlış tespit oranı yüzde 1,5 çıktı. Ancak yapay zekanın tarama programlarında kullanılıp kullanılamayacağını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.
3 Ağustos 2023

İsviçre polisi, Sarco adlı intihar kapsülünün kullanımıyla ilgili olarak Schaffhausen kantonunda birkaç kişiyi gözaltına aldı. Sarco, nitrojen gazı kullanarak acısız bir ölüm sunan ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden üretilen bir cihaz. İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, kapsülün güvenlik mevzuatına uymadığını ve yasal olmadığını belirtti. İsviçre'de ötanazi yasal olsa da, bencilce nedenlerle yapılması suç teşkil ediyor.
24 Eylül 2024

Yüzyıllar önce And Dağları’nda bir ritüel için kurban edilen 'İnka Buz Bakiresi' Juanita'nın yüzü, yapay zeka yardımıyla yeniden yaratıldı. Perulu ve Polonyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, İsveçli yüz modelleme uzmanı Oscar Nilsson ile birlikte çalışarak Juanita'nın silikondan yapılmış bir büstünü oluşturdu. Büst, Peru'nun Arequipa kentindeki Santa Maria Katolik Üniversitesi’ne ait Andean Sanctuaries Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
26 Ekim 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023

ABD'de Darren Hick isimli bir öğretim görevlisi, öğrencisinin ChatGPT kullanarak hazırladığı ödevi, metnin aşırı kaliteli olması ve beklenmedik bilgiler içermesi sebebiyle tespit etti. ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi akademik etik tartışmalarını ve sahte haberlerin yayılma riskini artırdı. Uzmanlar, yapay zekanın tespit edilmesi için kesin bir yöntem olmadığını ve eğitim sistemlerinin bu duruma uyum sağlaması gerektiğini belirtiyor. Hick, şüpheli ödevlerde sürpriz sözlü sınavlar yapmaya başladığını ifade ediyor.
19 Ocak 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan ve daha sonra 'kayıplara karışan' anti-maddenin, yer çekimi karşısında madde gibi hareket ettiğini tespit etti. İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılan deneyler, anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, antihidrojen atomlarının hareket yönünü tespit eden sensörlerle anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini belirledi. Bilim insanlarının bir sonraki adımı, madde ile anti-maddenin yer çekimi karşısında aynı hızda hareket edip etmediğini tespit etmek olacak.
27 Eylül 2023

ABD'de Sotheby’s müzayede evinde, yapay zeka tarafından üretilen 'A.I. God. Alan Turing Portresi' adlı eser 1,08 milyon dolara satıldı. Eser, İngiliz matematikçi ve yapay zeka öncüsü Alan Turing'i tasvir ediyor. Bu satış, yapay zekanın sanattaki rolü üzerine önemli bir tartışma başlatırken, müzayede evinin beklediği fiyatın çok üzerinde bir rakama ulaşması dikkat çekti. Eser, yapay zeka teknolojisi ile küresel sanat piyasası arasındaki etkileşimi yansıtıyor.
8 Kasım 2024

Fransa Atom Enerjisi ve Alternatif Enerjiler Kurumu (CEA), dünyanın en güçlü manyetik rezonans görüntüleme (MRI) cihazı olan Iseult ile insan beyninin en net görüntüsünü yayınladı. Bu cihaz, 11,7 Tesla manyetik gücüne sahip olup, hastanelerde kullanılan cihazlara kıyasla çok daha hızlı ve detaylı görüntüler elde edebiliyor. 20 gönüllü üzerinde test edilen cihaz, neredeyse 4 dakikada en net beyin görüntüsünü elde etti. Iseult Projesi, nörodejeneratif hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar üzerine araştırmalar yapmayı hedefliyor ve bu ultra detaylı görüntülerin, Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.
4 Nisan 2024

İspanyol araştırmacılar, BigScience, Meta ve OpenAI'nin yapay zeka dil modellerini matematik, fen ve coğrafya soruları ile test etti. Araştırma, yeni sürümlerin zorlu sorulara daha doğru yanıtlar verdiğini ancak basit sorularda bile güvenilirlik sorunları yaşadığını ortaya koydu. Yeni modellerin, önceki sürümlere göre daha az 'doğrucu' olduğu ve yanıt bulamadığında tahminde bulunma eğiliminde olduğu belirtildi. Araştırma, Nature dergisinde yayınlandı.
1 Ekim 2024

Tarihçi Yuval Noah Harari, yapay zekanın hızla evrimleştiğini ve bu sürecin hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını belirtti. Harari, yapay zekanın kendi kendine karar verebildiğini ve bu özelliğiyle diğer teknolojik devrimlerden farklı olduğunu vurguladı. Yapay zekanın hızla ilerlemesi ve insanların bu süreci anlamakta zorlanması, finansal sistemlerin kontrolünün kaybedilmesi gibi riskleri beraberinde getirebilir. Harari, bu risklerin üstesinden gelmek için işbirliğinin önemini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın kültürel ve hukuki ortamı değiştireceğini, yeni iş alanlarını belirsizleştireceğini ve insanların sürekli kendini yenilemesi gerektiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Britanya, 1-2 Kasım tarihlerinde dünyanın ilk Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Zirve, yapay zekanın riskleri, uluslararası alanda koordine eylemler, yapay zeka modelleri, ekonomik büyümeye etki, bilimsel ilerlemeyi teşvik ve yapay zekanın kamu yararına kullanımı gibi konuları ele alacak. Ayrıca, yapay zekanın sorumlu kullanılmadığı takdirde taşıdığı potansiyel güvenlik riskleri de tartışılacak.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim