İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki sivillerin bölgeyi terk etmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirtti. Bu durum, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimin daha da artabileceğine işaret ediyor.
7 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı. Roketlerin çoğu İsrail'in 'Demir Kubbe' adlı savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Aşkelon sakinlerine şehri terk etmeleri için yerel saatle 17:00'ye kadar süre tanımıştı. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda İsrail'de 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti, Filistin'de ise 830 kişi öldü.
10 Ekim 2023

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda en az 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olmak üzere toplam 18 bin 412 kişiyi öldürdüğünü ve 50 bin 100 kişiyi yaraladığını duyurdu. Ayrıca, 254 bin konutun zarar gördüğü ve 52 bin 500'ünün tamamen yıkıldığı, 22 hastane ve 110 sağlık merkezinin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Bu açıklama, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısını başlatmasının ve İsrail'in resmi savaş ilan etmesinin ardından geldi.
12 Aralık 2023

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Batı Şeria'ya yaptığı ziyaret sırasında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2024 yılı boyunca devam edeceğini belirtti. Halevi, Gazze'de sürekli bir savaş durumunun olacağını ve İsrail'in kuzeyinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konusunda Hizbullah'a baskı yapılacağını ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri yapısının dağıtıldığını ve şimdi merkez ve güney bölgelerine odaklanılacağını açıkladı.
8 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde daha önce ilan edilen insani aranın süresinin bitmesine kısa bir süre kala uzatıldığını duyurdu. Açıklamada, insani aranın ne kadar süreyle uzatıldığına dair bir bilgi verilmedi, ancak esirlerin serbest bırakılmasının ve operasyonlara ara verilmesinin devam edeceği belirtildi. Hamas tarafından yapılan açıklamada insani aranın bir gün uzatıldığı ifade edildi. Katar, arabulucu olarak görev yaptığı İsrail-Hamas görüşmelerinde insani aranın uzatıldığını doğruladı.
30 Kasım 2023

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail’in Gazze’yi kuşatmasını kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak tüm yöntemleri kullanamayacağını belirtti. İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatması ve bölgedeki elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişimi kesmesi üzerine Huitfeldt, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yiyecek ve ilaçları da olmadan bölgeyi terk etmelerinin istenmesini kınadığını ifade etti.
13 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin geleceği için çok aşamalı bir plan hazırladı. Planın ilk aşamasında Gazze'de askeri yönetim kurulması ve insani yardımın sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada, Arap ülkelerinin desteğiyle Hamas ve Fetih dışında yeni bir Filistin yönetimi oluşturulması planlanıyor. Üçüncü aşamada, yeni yönetimin başarılı olması durumunda Batı Şeria'da da etkin olması ve eğitim müfredatının değiştirilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise başarılı bir uygulama sonucunda iki ila dört yıl içinde silahsız bir Filistin Devleti'nin kurulması amaçlanıyor.
31 Ocak 2024

Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırının ardından İsrail'de acil birlik hükümeti kurulması için çalışmalar hızlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, acil ulusal birlik hükümeti ve savaş kabinesi kurulmasında anlaştı. Beş üyeli bir savaş kabinesi kurulacak ve kabinede Netanyahu, Gantz, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve iki üst düzey görevli gözlemci olarak yer alacak.
11 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki bir heyetin ateşkes müzakereleri için Katar'a gitmesine onay verdi. Heyet, rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes konularını görüşmek üzere CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir araya gelecek. Bu ziyaret, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinin ardından İsrail'e yapacağı ziyaretle aynı zamana denk geliyor. Arka planda, Gazze'deki insani kriz ve ABD'nin bölgede ateşkes için yaptığı çağrılar bulunuyor.
21 Mart 2024

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim