Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, darp nedeniyle hastaneye getirilen ve yoğun bakımda tedavisi süren iki yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismara uğradığını adli tıp raporuyla belirlediklerini açıkladı. Olayla ilgili olarak çocuğun annesi ve 18 yaşından küçük iki şüpheli tutuklandı. Gürcün, olayın vahameti nedeniyle kurumların hızlı bir şekilde aksiyon aldığını ve raporun kesinleştiğini belirtti. İki yaşındaki çocuğun durumu ciddiyetini korurken, annenin beş yaşındaki kızı da devlet korumasına alındı.
11 Eylül 2024

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin menşeili video paylaşım platformu TikTok'a, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 345 milyon avro para cezası verdi. TikTok'un kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerinin 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi.
17 Eylül 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

Instagram, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iki paylaşımını daha sildi. Daha önce de Erbaş’ın Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajı kaldırılmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti ve sekiz gün sonra platform tekrar açılmıştı. Ancak, Instagram'ın Erbaş’ın paylaşımlarını topluluk kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle silmeye devam etmesi dikkat çekti.
13 Ağustos 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için tutuklanmıştı. Gece yarısı kimseye haber verilmeden tahliye edilmesi üzerine annesi, bu duruma tepki göstererek suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dilruba'yı cezaevinde ziyaret etmiş ve CHP konserine davet etmişti. Dilruba'nın 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından tutukluluğu kaldırılmış, ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etmişti.
30 Ağustos 2024

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, WhatsApp hesabının kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Yücel, takipçilerine kendisinden gelen mesajlara itibar etmemeleri, linklere tıklamamaları ve kişisel bilgilerini paylaşmamaları konusunda uyarıda bulundu. Hesabını geri almak için gerekli adımları attığını belirten Yücel, acil durumlarda alternatif iletişim yollarının kullanılmasını önerdi.
19 Ağustos 2024

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

İçişleri Bakanlığı, 'Ayaklanistr' adlı bir Telegram hesabının Türkiye'de yaşayan Suriyelilere ait pasaport bilgilerini paylaştığını ve Sultanbeyli'de ayaklanma çağrısı yaptığını açıkladı. Yapılan incelemede hesabın yöneticisinin 14 yaşındaki E.P. olduğu tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı. Göç İdaresi Başkanlığı da paylaşılan bilgilerin güncel olmadığını belirterek geniş çaplı bir soruşturma başlattı.
5 Temmuz 2024

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris'teki Le Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek sahte bağış kampanyaları düzenlemeye başladı. Kaspersky'a göre, dolandırıcılar kullanıcıları kripto para cüzdanlarına bağış yapmaya çağırıyor. Durov'un ekibi ise herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu yapmadı. Uzmanlar, resmi iletişimlere ve doğrulanmış haber kaynaklarına güvenilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
27 Ağustos 2024

Ankara Valiliği, internet üzerinden satışa çıkarılan ve daha sonra IŞİD'li bir aileye verilen Ezidi kız çocuğunun koruma altına alındığını duyurdu. Çocuğu kaçıran ve satışa çıkaran kişi ise tutuklandı. Bu durum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı korumasındaki çocuğun IŞİD'li aileye teslim edildiğinin ortaya çıkması sonrasında yaşandı. Çocuk, 2021'de Ankara'da düzenlenen bir operasyonla kurtarılmıştı.
27 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki bazı yabancı konsoloslukların 'güvenlik' gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasını 'psikolojik harp' olarak değerlendirdi. Soylu, bir istihbarat elemanının DEAŞ mensubu olabilecek kişilere elemanlık teklif ettiğini ve bu durumun Türkiye tarafından izlendiğini belirtti. Bu olayın ardından 15 kişi gözaltına alındı ve beş kişi tutuklandı. Soylu, bu gelişmelerin Türkiye'nin turizm hedeflerine zarar verme amacı taşıdığını ifade etti.
2 Şubat 2023

Sosyal medya fenomeni ve şarkıcı Banu Parlak, 'kooperatif dolandırıcılığı' iddiasıyla İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Trabzon'a gitmek için havalimanına gelen Parlak, polis kontrolünde yapılan GBT kayıtlarında hakkında bir kooperatif dolandırıcılığı iddiasıyla arama kararı olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Parlak, işlemlerin ardından adliyeye gönderildi.
3 Kasım 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023
İşaretlediklerim