Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın önünün açılacağını ve Alaçatı'nın betonlaşacağını belirtti. İmar planındaki değişiklikle, yapılaşma için gerekli olan minimum arsa büyüklüğü 10 bin metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
2 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın başlayacağı ve Alaçatı'nın betonlaşacağı konusunda uyarıda bulundu. İmar planındaki değişiklikle, daha önce 10 bin metrekare olan minimum arsa büyüklüğü şartı 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
2 Mart 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Hükümet, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı. AKP'li kaynaklar, mevcut bakım, kısırlaştırma ve barınak yöntemlerinin yetersiz kaldığını belirtti. Yeni düzenlemeye göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını internet sitelerinde paylaşacak ve 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyonla uyutulacak. Sahiplendirilen köpekler ise çiple takip edilecek.
21 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

2014-2022 yılları arasında, enerji ve madencilik projeleri için orman alanlarının büyük bir kısmı tahsis edildi. Enerji projelerinin %72.7'si ve madencilik projelerinin %64.6'sı için orman alanları kullanıldı. Türkiye'de orman kanunları ve yönetmelikleri, orman dışı kullanımlar için sık sık değiştirilerek, orman alanlarının tahsisini kolaylaştırdı. Bu durum, ormanların yok olmasına ve parçalanmasına neden oluyor. Ayrıca, 2023 yılında orman alanlarının tahsisinde rekor bir artış yaşandı ve bu durum, ormanların ekonomik çıkarlar için feda edildiğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

Belediyeler, merkezi hükümetten ve kendi öz gelirlerinden oluşan bütçeleriyle yönetilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, belediyelerin borçlanma kapasitesi, önceki yılın bütçesine göre yeniden değerleme oranında artış gösteren yeni bütçenin yüzde 10'u kadar sınırlıdır. Dış borçlanma ise sadece yatırım programında belirtilen projeler için mümkündür. Ayrıca, borçlanma sınırının aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekmektedir.
30 Nisan 2024

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

Dünya genelinde birçok şehir, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak amacıyla beton ve asfalt gibi geçirimsiz yüzeyleri kaldırıyor. Bu hareket, şehirleri hem estetik hem de ekolojik açıdan daha yaşanabilir hale getiriyor. Örneğin, Portland'da bir kilisenin beton kaplı zemininden 1670 metrekarelik bir alan kaldırılarak doğal yaşam için yeniden düzenlendi. Benzer projeler, su baskınlarını azaltma, şehirlerin süngerimsi yapısını artırma ve yaban hayatına yaşam alanı sağlama gibi faydalar sunuyor.
11 Mayıs 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

Kısa süreli ev kiralama platformu Airbnb, dünya çapında güvenlik kamerası kullanımını yasaklayacağını duyurdu. Bu yasak, önümüzdeki ayın sonunda yürürlüğe girecek ve misafirlerin mahremiyetine öncelik verilmesini amaçlıyor. Airbnb'nin bu kararı, kullanıcıların iç mekan kameralarıyla ilgili şikayetlerinin artması ve ABD'li komedi programı Saturday Night Live'ın ilgili bir parodi reklam yayınlamasının ardından geldi. Platform, oturma odası gibi ortak alanlarda kameraların kullanımına izin verirken, özel alanlarda ve artık iç mekanlarda kamera kullanımını yasakladı.
12 Mart 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024

Hollanda'nın Amsterdam Belediyesi, Red Light District'teki genelevlerin kapanış saatlerini daha erken bir saate çekme kararından vazgeçti. Bu karar, bölgedeki gürültü ve karmaşayı azaltma amacıyla alınmıştı ancak seks işçileri ve esnaf tarafından güvenlik ve gelir kaybı gerekçeleriyle eleştirilmişti. Belediye, genelevlerin yeniden sabah 6'ya kadar açık kalmasına izin verdi ve ayrıca kentin güneyinde yeni bir 'erotik merkez' kurmayı planladığını duyurdu, ancak bu projenin yeri ve tamamlanma süresi henüz belirsiz.
25 Şubat 2024
İşaretlediklerim