Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un gözaltı süresini 48 saat uzatma kararı aldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmıştı. Kremlin, Durov’un neyle suçlandığını bilmediklerini belirtti. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmetiyle bilinirken, birçok ülkede aşırı siyasi hareketler için bir sığınak olarak eleştiriliyor.
26 Ağustos 2024

ABD'nin FBI ve Avustralya Federal Polisi, Komançero Çetesi'ne sızarak ANOM adında bir şifreli haberleşme sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde, suç örgütü üyeleri farkında olmadan FBI'ın tuzağına düştü ve 300 suç örgütüne ulaşan sistem üzerinden 27 milyon mesaj arşivlendi. Bu operasyon, 16 ülkenin katılımıyla 7 Haziran 2021'de başlatılan Truva Atı Kalkanı Operasyonu'na dönüştü ve 800 suç örgütü üyesi yakalandı. Ancak, operasyona Türkiye'nin katılmaması eleştirildi.
10 Nisan 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FTX müşterilerinin 8 milyar doları kaybolmuştu ve Bankman-Fried bu durumu örtbas ederek yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla suçlanıyordu. Savcılar 40-50 yıl, savunma avukatları ise 5 ila 6,5 yıl hapis cezası talep etmişti. Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried'ı 25 yıl hapisle cezalandırdı.
28 Mart 2024

MİT tarafından yürütülen bir operasyon sonucunda, Mossad’ın Türkiye’deki para ağını yönettiği belirlenen Liridon Rexhepi tutuklandı. Rexhepi’nin, İsrail İstihbarat Servisi’nin talimatıyla Türkiye’deki saha elemanlarına para aktardığı ve bu paraların Filistinli siyasiler aleyhinde psikolojik harekât faaliyetleri ile Suriye sahasına yönelik bilgi toplama amacıyla kullanıldığı tespit edildi. Rexhepi’nin, Türkiye’deki saha elemanlarına Western Union üzerinden çok sayıda para transferi gerçekleştirdiği ve bu elemanların Suriye’deki kaynaklarına kripto para yöntemi ile ödeme yaptığı belirlendi.
3 Eylül 2024

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Fransa’da dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve 12 suç ihlalini içeren adli soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov’un serbest bırakılması Rusya’da tepki çekti ve Kremlin, Durov’a gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
28 Ağustos 2024

Polonya'da, eski adalet bakanı Zbigniew Ziobro ve dört eski milletvekilinin mülklerinde, Adalet Fonu'nun kullanımında yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine aramalar yapıldı. Savcı Przemyslaw Nowak tarafından duyurulan bu baskınlarda dört kişi gözaltına alındı. Polonya'nın güvenlik hizmetleri koordinatörü sözcüsü, aramaların kamu görevlilerinin yetkilerini aşması ve görevlerini yerine getirmemesi iddialarıyla ilgili olduğunu belirtti. Eski bakan Ziobro, Adalet Fonu'nu siyasi amaçlarla kullanmakla suçlanıyor.
27 Mart 2024

Hollanda Veri Koruma Kurumu (DPA), küresel taksi uygulaması Uber'e sürücü bilgilerini ABD'ye aktardığı gerekçesiyle 290 milyon avro para cezası verdi. Bu ceza, 170 sürücünün bir Fransız insan hakları grubuna şikayetinden sonra başlatılan inceleme sonucunda verildi. DPA, cezanın ardından ihlalin sona erdiğini belirtti. Uber, birçok ülkede hizmet veren bir platform olarak biliniyor.
26 Ağustos 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in yöneticilerinden Nadeem Anjarwalla, Nijerya'da gözaltından kaçtı. Nijerya Ulusal Güvenlik Danışmanı Ofisi, Anjarwalla'nın sahte bir pasaport kullanarak ülkeden kaçtığını açıkladı. Nijerya hükümeti, Binance hakkında yasa dışı para transferi ve yerel para birimi nairadaki değer kaybını durdurma çabaları kapsamında soruşturma yürütüyordu ve Anjarwalla'nın 4 Nisan'da mahkemeye çıkarılması bekleniyordu. Ayrıca, Binance geçen ay Nijerya'da erişim engeliyle karşılaşmış ve vergi kaçırma suçlamalarıyla yüzleşmişti.
26 Mart 2024

Dokuz Avrupa Birliği ülkesi, Elon Musk'ın sahibi olduğu X'i, kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığı iddiasıyla şikayet etti. Viyana merkezli bir sivil veri güvenliği kuruluşu, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve Polonya'nın X'i şikayet ettiğini duyurdu. Şirket, X'in yapay zeka şirketi xAl'un Avrupa'da 60 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde kullandığını belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun geçen hafta X'e karşı yasal süreç başlattığı ve GDPR'yi tam olarak uygulama konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi.
12 Ağustos 2024

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yayımlanan 'AB Uyuşturucu Piyasaları Raporu'na göre, Afganistan kaynaklı eroinin büyük bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine taşınıyor. Raporda, AB'nin uyuşturucu pazarının perakende değerinin en az 31 milyar avro olduğu belirtiliyor ve uyuşturucu ticaretinin toplumsal dokuyu yolsuzluk ve şiddet yoluyla yıprattığı vurgulanıyor. Ayrıca, Avrupa'da uyuşturucuya ulaşılabilirliğin arttığı ve kokainin Avrupa limanlarına konteynerlerle taşındığı, bu süreçte liman işçilerine rüşvet ve baskının önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
8 Mart 2024

Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığının merkezi olduğu iddia edilen bir ağın başında bulunan Abdullah Alp Üstün, tutuksuz yargılanıyor. Avrupa'nın en çok aranan uyuşturucu baronlarından biri olan Bolle Jos'un arkasında olduğu ve 'Don Vito Corleone' kod adını kullandığı belirtiliyor. Üstün, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve örgüt kurma suçlarından cezalandırılması talep edilirken, Bolle Jos ve Isaac Bignan gibi yabancı baronlar da örgüte üye olmak ve kara para aklamakla suçlanıyor.
5 Nisan 2024

Cezayirli boksör Imane Khelif, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında kendisine siber zorbalık yapanlar arasında Elon Musk ve J.K. Rowling'in de bulunduğu kişilere dava açıyor. Khelif, cinsiyet belirleme testlerinde başarısız olduğu gerekçesiyle 2023'te Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti, ancak Olimpiyat Komitesi tarafından yarışmasına izin verilmişti. Paris savcılığı, Khelif'in şikayeti üzerine siber zorbalık soruşturması başlattı. Ancak, Fransız ceza yasalarının yabancı uyruklulara karşı Fransa dışında işlenen eylemlere uygulanmadığı için Musk ve Rowling'in kovuşturulma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
14 Ağustos 2024

İspanya Futbol Federasyonu'nun (RFEF) son beş yılda imzaladığı sözleşmeler ve idari işlerle ilgili yolsuzluk ve para aklama iddiaları üzerine Jandarma Merkezi Operasyon Birimi (UCO) federasyon binası, bazı ev ve iş yerlerine baskın düzenledi. Soruşturma, özellikle İspanya Süper Kupası'nın Suudi Arabistan'da oynanması ve bu organizasyonla ilgili yapılan anlaşmalar üzerine yoğunlaşıyor. Eski RFEF Başkanı Luis Rubiales'in evinde de arama yapıldı. Rubiales, daha önce Kadınlar Futbol Dünya Kupası törenindeki bir olay nedeniyle istifa etmişti.
20 Mart 2024

Brezilya'da, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatıyla, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ekibine, 30 Ekim 2022'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunmak ve organize suç örgütü kurmak suçlamalarıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda, eski bakanlar ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere birkaç kişi gözaltına alındı. Bolsonaro'nun pasaportunu teslim etmesi istendi ve kendisi daha önce 8 Ocak'taki kongre baskınında kışkırtıcılık suçlamasını reddetmişti.
9 Şubat 2024

Ekvador'da muz dolu sandıklara saklanmış halde 6,23 ton kokain ele geçirildi. Polis, köpeklerin verdiği işaret üzerine 5 bin 630 paketteki kokaini buldu ve piyasa değerinin 224 milyon dolar olduğu açıklandı. Olayla ilgili beş kişi gözaltına alındı, bunlar arasında muz çiftliğinin sahibi ve konteyneri limana götüren şoför de bulunuyor. Ekvador, Kolombiya ve Peru'da üretilen kokainin Avrupa ve ABD'ye gönderildiği başlıca transit ülkelerinden biri olarak biliniyor.
16 Temmuz 2024

Filipinler'de çocuklara cinsel istismar ve insan kaçakçılığıyla suçlanan, FBI tarafından aranan İsa Mesih Krallığı Kilisesi lideri papaz Apollo Carreon Quiboloy yakalandı. Quiboloy, ABD Federal Savcılığı tarafından çeşitli suçlamalarla iddianame hazırlanmıştı. Filipinler İçişleri Bakanı Benhur Abolos, Quiboloy'un Davao şehrinde yakalandığını teyit etti. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Quiboloy'un yerel mahkemelerde yargılanacağını belirtti.
9 Eylül 2024
İşaretlediklerim