Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki farkın genişlediğini ve bu durumun döviz kurlarında da çift katmanlı bir yapıya yol açtığını ifade etti. Merkez Bankası'nın politika faizi %8,5 iken, piyasa faizleri %28,10 seviyelerine ulaşmış durumda. Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabasının da 'arka kapı' satışlarıyla ikili bir durum yarattığını ve Kapalıçarşı'daki döviz fiyatları ile Merkez Bankası'nın ilan ettiği kurlar arasında farklar olduğunu belirtti.
17 Nisan 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ı 'mücahitler grubu' olarak nitelendirmesinin ardından Merkez Bankası'nın faizi 750 baz puan artırması gerektiğini belirtti. Şatıroğlu, önceden faizin 500 baz puan artırılması gerektiğini düşündüğünü, ancak Erdoğan'ın Hamas hakkındaki açıklamasının ardından fikrinin değiştiğini ifade etti. Şatıroğlu, 500 puanlık artışın mevcut şartlarda zayıf kalacağını, 250 puanlık artışın borsa için pozitif ancak enflasyonla mücadele için kötü olacağını belirtti.
26 Ekim 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan kurumlar Aralık ayında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine çıkarmasını bekliyor. Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranları artırılmakta olup, Kasım ayında son artışla faiz oranı yüzde 40'a ulaşmıştı. Kurumlar, 2024 yılı için beklenen zirve faiz oranının yüzde 45 olacağını ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyrekte gerçekleşeceğini öngörüyor. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin göreve gelmesi ve Batı yatırımlarını çekme çabaları sürüyor.
18 Aralık 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

ABD'de iki orta ölçekli bankanın yaşadığı sorunlar sonrası bankaların kredi verme konusunda temkinli davranacağı endişeleri arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, bu durumun ekonomik etkilerini ve politikalara yansıtılmasını izleyeceklerini belirtti. Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti, ancak bundan sonraki artışlar konusunda daha temkinli bir tutum sergiledi. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle para politikası duruşunda değişiklik olabileceğine dair sinyaller verildi.
23 Mart 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru 27,20'den 26,66'ya, Avro/TL ise 29,55'ten 28,94'e düştü. Saat 14,22 itibariyle dolar/TL 26,8, avro/TL ise 29,15 seviyelerindeydi.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerine uygun bir şekilde politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltti. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir artıştı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde faiz artışının gerçekleşmesi bekleniyordu. Ayrıca, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkelerine ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunulduğu, JP Morgan ve Dünya Bankası ile ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
25 Ocak 2024

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi altında ılımlı ve keskin olmak üzere iki farklı faiz artışı senaryosunu ele aldı. İlk senaryoda, Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 20'li seviyelere çıkarabileceği, ikinci senaryoda ise faiz oranlarının yüzde 40'ların üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Yabancı bankalar ve Morgan Stanley gibi kurumlar da MB'nin faiz artırımı yapacağını tahmin ediyor. Yeni ekonomi yönetimi, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası başkanı olarak atanmasıyla şekilleniyor.
10 Haziran 2023

Anadolu Ajansı Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,5 ile yüzde 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu.
23 Ekim 2023

Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükseltti. Para Politikası Kurulu (PPK), mevcut parasal sıkılık düzeyinin yeterli olduğunu ve enflasyon beklentileri istikrar kazanana kadar bu seviyenin korunacağını belirtti. Ekonomistler, bu açıklamayı yılın son faiz artışı olarak yorumladılar ve enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade ettiler.
25 Ocak 2024
İşaretlediklerim