19 Mart 2024 tarihli yazıda, seçim sonrası dövizin değer kazanacağı beklentisinin, sınırlı miktarda döviz alım kapasitesine sahip olan vatandaşları döviz büfelerine yönlendirdiği belirtiliyor. 29 Mayıs 2023 seçimlerine kadar doların 20 liranın altında tutulması için yapılan müdahalelerin ardından, kurun %35 artarak 27 liraya çıkması, bu beklentileri güçlendiriyor. Yazıda, herkesin seçim sonrası dövizde bir artış beklemesi durumunda, bu beklentinin kendiliğinden gerçekleşme eğiliminde olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin ekonomik politikalarını sürdürmesi halinde 2025 sonunda dolar kurunun 43 lira olacağını tahmin ediyor. Kuruluş, Türkiye'de nominal kredi büyümesinin 2024'te yüzde 40'a düşeceğini ve bu durumun ekonomik dengelenmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın azaltılması gibi faktörlerin Türkiye'nin ekonomik risklerini azaltacağını ve döviz rezervlerinin yeniden oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.
11 Mayıs 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

8 Mart 2024 tarihinde dolar/TL 31,954, avro/TL ise 34,98 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Seçimlerden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimlerden bir hafta sonra 23'ü aşmış ve Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra 25'in üstüne çıkmıştı. Avro/TL de benzer bir eğilim göstererek, seçimlerden sonra 25'i geçmiş ve faiz kararından sonra 27'yi aşmıştı. Döviz kurları, dalgalanmalarına rağmen yükseliş eğilimini sürdürüyor.
8 Mart 2024

Vadeli işlem piyasaları uzmanı Dr. Tolga Uysal, Türkiye'de yapılacak seçimlerin ardından döviz kurlarında önemli bir yükseliş beklediğini ifade etti. Uysal'a göre, seçim sonrası politika değişikliği kaçınılmaz olacak ve bu durum döviz kurunda 25 TL'ye doğru bir sıçramaya neden olabilir. Ayrıca, seçime kadar dolar/TL'nin 19,50 seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu öngörüler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın dönemindeki politikalar ve azalan rezervler nedeniyle döviz kurlarında yaşanan baskılar bağlamında değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 5 Şubat 2024 tarihinde dolar/TL kuru 30,52, avro/TL kuru ise 32,902 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden oldu.
5 Şubat 2024

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

13 Mart 2024 tarihinde dolar/TL 32,095, avro/TL ise 35,076 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Seçimlerden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimlerden bir hafta sonra 23'ü aşmış ve Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrasında 25'in üstüne çıkmıştı. Avro/TL de benzer bir eğilim göstererek seçimlerden sonra 25'i geçmiş ve faiz kararları sonrasında 27'yi aşmıştı. Döviz kurları, dalgalanmalarla birlikte yükselişini sürdürüyor.
13 Mart 2024

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 29 Şubat 2024 tarihinde dolar/TL 31,224 ve avro/TL 33,84 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından döviz kurlarındaki yükseliş eğilimi devam ediyor.
29 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın toplam brüt rezervi 5 Temmuz haftasında 5,5 milyar dolar artarak 148,4 milyar dolarla rekor kırdı. 2023'teki genel seçimden önce düşük faiz politikası ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle rezervler erimişti. Ancak seçimden sonra döviz alımı hızlanarak rezervler yeniden arttı. Net uluslararası rezervler 4 milyar dolar artarak 43,4 milyar dolara, swap hariç net rezervler ise 6,5 milyar dolar artarak 18 milyar dolara yükseldi.
8 Temmuz 2024

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Britanya merkezli Barclays bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyguladığı düşük faiz politikasının ardından, Türkiye'de faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 36'ya çıkabileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Erdoğan, yüksek faizin enflasyona neden olduğunu savunarak, Türkiye ekonomi modeli adı verilen düşük faiz ve yüksek kur politikasını uygulamaya koymuştu. Ancak bu modelin hedeflerine ulaşamadığı ve Türk ekonomisinin bu politikaları kaldıramayacağı, normalleşmeye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Alaattin Aktaş'ın analizine göre, resmi olarak dile getirilen yüzde 36'lık enflasyon tahmini, detaylı bir inceleme yapıldığında Merkez Bankası'nın aslında yüzde 39-40'lık bir enflasyona razı olduğunu gösteriyor. Bu sapmanın önemli olmadığı, çünkü Merkez Bankası'nın daha önce de enflasyon tahmin aralığını geniş tutarak 42'ye kadar bir alan bıraktığını belirtiyor. Bu durum, enflasyon tahminlerindeki belirsizliğin derinliğini ve Merkez Bankası'nın geniş bir marjla hareket etme eğilimini ortaya koyuyor.
9 Şubat 2024

21 Mart 2024 tarihinde dolar/TL 32,415, avro/TL ise 35,445 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro karşısında Türk Lirası'nın değer kaybı sürüyor. Seçimlerden önce ve sonra döviz kurlarındaki değişimler ve Merkez Bankası'nın faiz politikalarının etkileri detaylandırılmıştır. Döviz kurları, dalgalanmalarına rağmen yükseliş eğilimini koruyor.
21 Mart 2024

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükselttiği bir ortamda, 24 Ağustos'taki toplantının çok kritik olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, enflasyon beklentilerini düzeltmeden ve faizi dengeye oturtmadan insanların ikna olmayacağını belirtti. Ayrıca, kademeli faiz artışından kaybedilen zamanın çok pahalı olduğunu ve yüzde 58 olan yıl sonu tahmininin aslında yüzde 40 gibi bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
7 Ağustos 2023

Liranın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL kuru 32,2692 seviyesinden işlem görürken, avro/TL kuru 34,9231 seviyesinden güne başladı. Seçim öncesinde 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden sonra hızla yükselerek 25'in üzerine çıkmıştı. Benzer şekilde, avro/TL kuru da seçim sonrası yükselişini sürdürerek 27'yi aşmıştı. Döviz kurlarındaki bu artış, Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yeterli bulunmamasıyla ilişkilendiriliyor.
31 Mayıs 2024

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

7 Mart 2024 tarihinde dolar/TL 31,83, avro/TL ise 34,699 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro karşısında Türk Lirası'nın değer kaybı hız kazandı. Seçimlerden önce dolar/TL 20'nin altında iken, seçimlerden bir hafta sonra 23'ü aşmış ve Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra 25'in üstüne çıkmıştı. Avro/TL de benzer bir seyir izleyerek, seçimlerden sonra 25'i geçmiş ve faiz kararından sonra 27'yi aşmıştı.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim