Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre, Nisan ayında tüketici güven endeksi Mart ayına kıyasla yüzde 1,4 artarak 80,5 değerine ulaştı. Bu artış, endeksin son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı. Ancak, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 2,3 azalarak 65'e düştü. Gelecek 12 aylık dönem için ekonomik durum ve maddi durum beklentileri endeksleri sırasıyla yüzde 4,4 ve yüzde 5 artış gösterdi.
22 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açık sorununu çözmesi için üretimde ithal ara malı ve hammadde kullanımını azaltması gerektiğini belirtiyor. Özel sektör yatırım yapmadığı için devletin pamuk ve iplik gibi ürünlerin üretimine teşvik vermesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Türkiye için uygun kur rejiminin yönetimli dalgalanma veya yarı sabit kur rejimi olabileceğini ve bu değişiklikler için Merkez Bankası'nda reform yapılması gerektiğini öne sürüyor.
14 Şubat 2024

Ekonomist Artunç Kocabalkan, Mehmet Şimşek'in ekonomide görünenden daha büyük problemler olduğunu yakın çevresine söylediğini aktardı. Nureddin Nebati'nin bakanlığı döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat gibi uygulamalar eleştirildi. Şimşek, bakanlık görevine 'rasyonel zemin' vurgusuyla başladı ancak ekonomideki zorluklar nedeniyle işinin zor olduğu belirtiliyor. Kocabalkan, Türkiye ekonomisinin temel sorunlarının çözülmeyeceğini ve enflasyonun kalıcı düşmeyeceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, Blomberg HT'de yaptığı açıklamalarda enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme vaadinde bulundu. Türkiye, 2004 yılında AKP hükümeti sayesinde tek haneli enflasyona ulaşmış, ancak 2016'dan sonra bu hedefe ulaşılamamıştır. 2017'den itibaren hızlı büyüme hırsı, Türkiye ekonomisine zarar vermiş ve yabancı sermayeyi kaçırmıştır. Mehmet Şimşek'in ekonomi için planladıklarını gerçekleştirebilmesi için, AKP'nin seçim başarısından ziyade Türkiye ekonomisinin geleceğini önemsemesi gerektiği belirtiliyor.
6 Mart 2024

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'da yaptığı konuşmada ekonomik zorlukların geride kaldığını ve programın bedelini dar gelirliye ödetmeyeceklerini belirtti. Ancak, Şimşek'in açıklamalarına göre ekonomik sıkıntılar üç yıl daha sürecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin zor durumda olduğuna dair dedikoduların yayıldığını ve bunun ahlaksızlık olduğunu söyledi. İlk altı ayda 600 firma konkordato ilan etmek için başvuruda bulundu.
12 Temmuz 2024

Ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar/TL kurunun rekor seviyelere ulaşmasının ardında yatan sebepleri ele aldı. Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve hükümetin piyasa müdahaleleri gibi yanlış politikaların enflasyonun yükselmesine ve döviz kurlarının oynaklığının artmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, ekonominin seçimlere endeksli yürütülmesinin ve popülist yaklaşımların ekonomik istikrarsızlığı artırdığını ifade etti. Eğilmez, dolar/TL kurunun artık normal düzeyine geldiğini ve ekonomi politikasının yanlış yönetilmesinin sonuçlarının şimdi ortaya çıktığını vurguladı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi programlarının ana hedefinin dezenflasyon olduğunu ve bu programların başarılı olması durumunda kurun reel olarak değerlendiğini belirtti. Şimşek, kural bazlı ve öngörülebilir politikaların güveni artırdığını ve Türk lirasına olan ilgiyi yükselttiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'ye artan yabancı ilgisi ve dış finansman imkanlarının ülkenin rezervlerini güçlendirdiğini vurguladı. Şimşek, açık veya örtülü bir kur hedeflerinin olmadığını ve makro finansal istikrarı koruyacak adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.
24 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre tüketici güven endeksi eylülde önceki aya göre yüzde 2,4 artışla 78,2 seviyesine yükseldi. Bu artışla endeks, mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hanenin maddi durumu yüzde 2,8 artışla 64,8'e çıkarken, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 4,2 artışla 74,5'e yükseldi. Ancak endeksin 100'den küçük olması, tüketici güveninde hala kötümser bir durumu işaret ediyor.
20 Eylül 2024

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi üzerine yaptığı açıklamalar ve gelecek vaatleri, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz tarafından eleştirildi. Yılmaz, Erdoğan'ın ekonomik dengeleri yerine oturtma vaadine ve enflasyonun düşeceği yönündeki öngörülerine şüpheyle yaklaştığını belirtti. Yılmaz, geçmişte yapılan ekonomik tahminlerin tutmaması ve Erdoğan'ın uzun süredir ülkeyi yönetmesine rağmen ekonomik dengeleri sağlayamamış olmasını eleştirdi. Ayrıca, okuyucuları Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına karşı temkinli olmaya çağırdı.
29 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, AKP iktidarı döneminde Türkiye'nin sanayi üretiminde yüksek teknolojinin payının düştüğünü belirtiyor. TÜİK verilerine göre, 2003 yılında ihracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 7,6 iken, 2024 Nisan ayında bu oran yüzde 3,6'ya geriledi. Ayrıca, Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de 50'nin altına düşerek sanayide genel bir gerilemeye işaret ediyor. Korkmaz, siyasi ve ekonomik politikaların sanayi yatırımlarını olumsuz etkilediğini ve Türkiye'nin sanayileşme ve bilgi çağını kaçırdığını vurguluyor.
11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılın ekonomi programını değerlendirdi ve programın doğru yolda olduğunu belirtti. Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, dış finansmana erişim, rezerv birikimi, KKM'den çıkış, dezenflasyon süreci, güven artışı, gri listeden çıkış süreci ve yapısal dönüşüm gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme ve dış finansmanı artırma hedeflerine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
5 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı yeni ekonomi modeli nedeniyle Türkiye'de ekonomik kriz derinleşirken, iktidar eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak için ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve ekonomi politikaları konusunda katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise neoliberalizmin çöktüğünü ve dünyanın yeni bir ekonomik sistem arayışında olduğunu ifade etti, ancak Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi koşullarında büyümeye devam edeceğini söyledi.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim