Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, terör örgütü üyeliği iddiasıyla gözaltına alındı ve yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı. Akış'ın 2014'ten beri silahlı örgüt yöneticiliği, üyelik ve propaganda suçlarından yargılandığı belirtiliyor. Soruşturma, 31 Mart seçimlerinden önce Hakkari'de yapılan 'Öcalan’a özgürlük' yürüyüşüne dayanıyor. İddianame, çeşitli ses kayıtlarına ve gizli tanık ifadelerine dayanıyor.
4 Haziran 2024

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye bürolarından gazetecilerin işten çıkarılmasıyla ilgili şikayet dosyasını incelemeye aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TGS grev kararı almış ve Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. RTÜK hukuk müşavirliği tarafından konuya ilişkin rapor hazırlanıyor ve bu ay içerisinde RTÜK gündemine alınması bekleniyor.
12 Eylül 2023

Gazeteci Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da yargılanan gazetecilerin duruşmasına katılan savcı ve hâkimin tayiniyle ilgili bir paylaşımı sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler de gözaltına alındı. Arslan'ın 'kaçma şüphesi' olduğu iddia edildi, ancak Arslan'ın haftada iki gün karakola imza vermeye gittiği ortaya çıktı. Arslan'ın tweetindeki kararname görsellerinde Karababa çiftinin sicil numaraları kırpılmıştı.
26 Temmuz 2023

Kozmetik firması sahibi iş insanı Ali Osman Akat ve diğer dört sanık, 'uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçlamasıyla yargılandıkları davada yeterli delil bulunamadığı için beraat etti. Tutuklu sanık Süleyman Yekenkunrul da delil yetersizliğinden beraat edip tahliye edildi. Diğer sanık Tevfik Akan Atak ise suçlu bulunarak 25 yıl üç ay 22 gün hapis ve 262 bin 500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ele geçirilen uyuşturucuların müsaderesine karar verdi.
30 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 17 kişi gözaltına alındı ve üç kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu öne sürülen Eray Özyağcı ve planlamada rol aldığı iddia edilen Doğukan Çep halen yakalanamadı. Özyağcı'nın Suriye'ye kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor ve bu nedenle bölgedeki güvenlik güçleri uyarıldı.
4 Ocak 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 427 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
23 Haziran 2024

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir programda yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcılık, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerini içeren bir videoyu ve PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın röportajını delil olarak göstererek 10 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama süreci başlayacak.
11 Temmuz 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 30 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 434 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
30 Haziran 2024

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Uçankuş TV ve internet sitesinin sahibi Can Tanrıyar, iktidardan isimler hakkında iddialarda bulunan Muhammed Yakut'a bilgi, belge ve fotoğraf aktardığı iddiasıyla tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı, Yakut'un videoları sonrası soruşturma başlattı ve Tanrıyar'ın Yakut ile birlikte hareket ettiği iddialarını soruşturuyor. Tanrıyar'ın evinde yapılan aramada Yakut'a yazılmış bilgi ve belgeler bulundu. Tanrıyar, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi.
29 Nisan 2023

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü güç ünitesine, iç koruma kabuğunun 5'inci katmanı kuruldu. 396 ton ağırlığında ve 6,5 metre yüksekliğindeki metal yapı, paletli vinç yardımıyla yerine taşındı. Akkuyu NGS güç üniteleri, modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılıyor ve çeşitli dış etkilere karşı çift koruma sağlıyor. Santralin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim