İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

Hollanda hükümeti, Amsterdam Schiphol Havalimanı çevresindeki 3 bin haneye gürültü kirliliği nedeniyle toplam 5,5 milyon avro tazminat ödeyecek. Tazminat, 2017 ile 2019 yıllarında gürültü kirliliğine maruz kalan hanelere yönelik olacak. Hane başı ortalama 1800 avroluk tazminatın ekim sonu veya kasım başında ödeneceği belirtildi. Ayrıca, gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren Schiphol'da gece ve özel jet uçuşlarının yasaklanacağı bildirildi.
2 Ekim 2023

Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan parlamento binası, bomba ihbarı üzerine boşaltıldı. Polis ekipleri, şüpheli paketi inceledikten yaklaşık bir saat sonra binanın güvenli olduğunu ve insanların içeri girebileceğini açıkladı. Hollandalı siyasetçi Geert Wilders, ihbarın kendisine gönderilen sahte bir bomba paketi nedeniyle yapıldığını belirtti. Paketin içinde oyuncak ayı ve teller bulunduğu, ancak patlayıcı olmadığı anlaşıldı.
13 Nisan 2023

Van'ın Edremit ilçesindeki Şamran Anadolu Lisesi deposunda öğretmen ve öğrenciler tarafından fark edilen yorgun bir bukalemun, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü. Bukalemun burada özel bir diyetle beslenerek tedavi ediliyor ve iyileştikten sonra yaşayabileceği bir bölgeye gönderilecek. Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bukalemunun göç yoluyla bölgeye geldiğini ve sıcak bölgelerde yaşayan sürüngenler için bu mevsimde Van'da yaşamasının mümkün olmadığını belirtti.
27 Ocak 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

Türkücü Yavuz Bingöl, Şanlıurfa'da düzenlenen bir konserinde seyirci sayısının az olması nedeniyle sahneden indi ve konserini iptal etti. Bingöl, sahneden inerken dinleyicilerden özür diledi. Daha sonra Instagram hesabından bir açıklama yapan Bingöl, konserin bayram sonrasına ertelendiğini belirtti, ancak iptal etme gerekçesini açıklamadı.
25 Haziran 2023

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ve maliyeti 2 milyar lirayı aşan ihaleye dair iptal talebi, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İhale, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtilen doğal afet, salgın hastalık, savaş gibi durumlarda başvurulan usülle yapıldı. Mahkeme, ihalenin hukuka uygun olduğunu belirtti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin iptal talebi üzerine dosya, Danıştay'a taşındı.
26 Temmuz 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

Vietnam'da, Nusret Gökçe'nin ünlü tuz dökme hareketini taklit eden bir erişte satıcısı olan Peter Lam Bui, 'Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti'ne karşı çıkma amacıyla materyal üretme ve yayma' suçlamasıyla beş buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bui'nin videosu, Vietnam Kamu Güvenliği Bakanı To Lam'ın Londra'daki Nusr-Et restoranında altın kaplamalı pahalı bir biftek yerken çekilmiş görüntülerinin eleştirilmesi üzerine yapılmış bir parodiydi. Vietnam'da ifade özgürlüğüne yönelik baskılar ve muhalefetin susturulması eleştiriliyor ve benzer suçlamalarla diğer aktivist ve gazetecilere de hapis cezaları verildiği belirtiliyor.
25 Mayıs 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Barakat adlı galeriden 18 Eylül'de tarihi bir Buda heykeli çalındı. Yaklaşık 114 kilo ağırlığında ve 1,5 milyon dolar değerinde olan heykelin hırsızlar tarafından galerinin arka bahçesinden bir kamyonete yüklenip götürüldüğü güvenlik kameralarına yansıdı. Galeri sahibi Fayez Barakat, heykeli 55 yıl önce satın aldığını ve Japonya'nın Edo Dönemi'ne ait olduğunu belirtti.
24 Eylül 2023

Barbie'nin ikonik 'Rüya Evi', yenilenmiş haliyle Airbnb üzerinden kiralanabilecek. Kısa süreli konaklama hizmeti sunan Airbnb, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde iki kişiyi tek gecelik konaklamalar için ağırlayacağını belirtti. İlan, 17 Temmuz'da TSİ 10:00'da açılacak ve seçilen kişiler, Barbie evinde ücretsiz bir gece geçirmek için yanında bir arkadaşını da getirebilecek. Evin yenilenmesi, Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrolünü paylaştığı yeni 'Barbie' filminin çekimleri için yapıldı.
27 Haziran 2023

Çiçek Sepeti, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan 'Beyaz Toros' ve eski istihbaratçı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterini 'hediyelik ürün' olarak satışa sundu. Twitter üzerinde başlatılan #ÇiçekSepetiBoykot etiketiyle ürünün kaldırılması talep edildi. Bursaspor-Amedspor maçında benzer posterlerin tribünlerde açılmasının ardından, Çiçek Sepeti ürünü siteden kaldırdı. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin sembolleri olarak biliniyor.
6 Mart 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alan ve sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick'in eserlerini kapsayan serginin gösterim süresi, yoğun ilgi nedeniyle 2 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Kubrick'in kariyerine kronolojik bir bakış sunuyor ve yayınlanmamış belgeler, objeler, senaryolar, kameralar, lensler ve orijinal kostümler içeriyor. Alman Sinema Müzesi, Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle düzenlenen sergi, çeşitli desteklerle gerçekleştirildi.
9 Mart 2023

Sürrealizmin önde gelen isimlerinden Salvador Dali, vefatının 34. yıl dönümünde İstanbul'da bir dijital ajans tarafından düzenlenen lokma dağıtımı etkinliğiyle anılacak. 22 Ocak Pazar günü Caddebostan'da gerçekleşecek olan etkinlik, Dali'nin sanatseverleri tarafından 'sürreal' bir şekilde anılmasını amaçlıyor. Etkinlik, 'Sürreal Bir Kroppa Etkinliği' adı altında geleneksel hale gelmiş ve bu yıl da çeşitli mecralarda duyurulmuştur.
19 Ocak 2023

Hollanda'nın eski başbakanlarından Dries van Agt ve eşi Eugenie, ötanazi yoluyla hayatlarına son verdi. 93 yaşındaki çift, Hollanda'da son dönemlerde artan bir eğilim olan ortak ötanazi kararı alan çiftler arasında yer aldı. Van Agt, 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapmış ve eşiyle 70 yıldır birlikteydi. Hollanda'da ötanazi, 2002 yılından bu yana belirli koşullar altında yasal olarak uygulanabilmektedir ve son yıllarda başvuran çiftlerin sayısında artış görülmektedir.
11 Şubat 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

Fransız arazi sanatçısı Guillaume Legros, bilinen adıyla Saype, Hatay'da yıkıntılar arasında çizdiği resmi tanıttı. Saype, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla iç içe geçen tokalaşmış eller resmini çizdi. Saype'nin 'Duvarların Ötesinde' isimli projesinin 19'uncu ayağını Hatay'da tamamladığı belirtildi. Sanatçı, Hatay'ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada tebeşir ve kömürden yapılan bir boyayla çim ve toprak üzerine freskler çizdi.
14 Ekim 2023

Norveç'te insanlar için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle uyutulan deniz aygırı Freya'nın bronz heykeli, Norveçli Astri Tonoian tarafından yapılarak, Freya'nın ilk kez görüldüğü yere yakın bir konuma yerleştirildi. Heykel için kitlesel bağışlarla yaklaşık 25 bin dolar toplandı ve bir törenle açıldı. Freya'nın uyutulması kararı, insanların güvenli mesafeyi korumamaları nedeniyle alınmış ve çevreciler tarafından eleştirilmişti.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim