Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bilecik ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bilecik Valisi'ne yönelik eleştirilerine ve AKP Ordu Milletvekili Şenel Yeniyıldız'ın Erdoğan hakkındaki ifadelerine gönderme yaparak, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarını hatırlattı. İmamoğlu, devlet makamlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve 17-25 Aralık sürecinde yaşananları, özellikle Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde bulunan 4,5 milyon doları ve dönemin bakanlarının istifalarını anımsattı.
29 Ocak 2023

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hatay'da partisinin belediye başkan tanıtım toplantısında yaptığı ve büyük tepki çeken açıklamalarının arkasında durduğunu belirtti. Erdoğan, hükümetin yerel yönetimlerle işbirliğinin önemine dikkat çektiği ifadeleri üzerine gelen tepkilere Kahramanmaraş'ta düzenlenen bir törende yanıt verdi. Erdoğan, hükümet olarak tüm belediyelere bütçeden gereken payı gönderdiklerini ve muhalefetin elindeki şehirlerde bakanlıklar aracılığıyla yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, hizmet üretemeyen muhalefet belediyelerini basiretsizlikle suçladı.
6 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, İstanbul'da olumsuz bir durum yaşanmadığını belirtti ve sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, tüm vatandaşları süreci dikkatle takip etmeye davet etti ve rehavete kapılmadan tüm oylara sahip çıkacaklarını ifade etti. Ayrıca, oyunu kullanırken yaptığı açıklamada, beş yıllık emeğin helalleşme anı olarak nitelendirdiği bu günün, vatandaşların oyuyla en güzel yorumlanabileceğini söyledi.
31 Mart 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'deki KOBİ'lerin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu zorlukların kötü yönetimden kaynaklandığını belirtiyor. Oğuz, KOBİ'lere dayatılan çözümler yerine, onların faydasına odaklanılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, KOBİ'lerin belirsizlik ve küçülme dönemlerinde kârlılıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurguluyor. Oğuz, KOBİ'lerin yaşatılmasının ekonominin yaşaması için önemli olduğunu ifade ediyor.
17 Mayıs 2024

Kahramanmaraş depremlerinin ardından hükümet, enkazı bir yıl içinde kaldırıp yeni binaları inşa etme iddiasıyla çalışmalara başladı. Deprembilimci Naci Görür ve diğer uzmanlar, artçı sarsıntılar devam ederken ve detaylı zemin etüdleri yapılmadan inşaata başlamanın riskli olduğunu ifade etti. Buna karşılık, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, inşaata başlanacak yerlerin zemin etütlerinin daha önce yapıldığını ve şimdi daha detaylı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, inşaatların tünel kalıp metoduyla yapılacağını ve bu sayede artçı sarsıntıların beton kalitesini etkilemeyeceğini iddia etti.
14 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı'nda İstanbul'a birkaç yıl içinde 500-600 bin konut yapılacağını ve bu sayede konut fiyatlarının düşeceğini belirtti. Bakan, deprem bölgesindeki hasarın maddi boyutunun 100 milyar doları aştığını ve 850 bin bağımsız birimin yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kentsel dönüşümün hızlandırılması için yasal düzenlemelerin yapılacağını ve kentsel dönüşüm başkanlığının kurulduğunu duyurdu.
7 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekelerini görüşecek olmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, iktidarın iki bine yakın fezleke içinden sadece bu iki vekilin dosyalarını seçmesini muhalefeti sindirme operasyonu olarak nitelendirdi. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan ise hakaret suçlarından fezleke ile karşı karşıya.
11 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okulun tahliye edileceği açıklandı. İstanbul'da toplamda 7 bin 900 okul bulunuyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Valiliği'ne, belirlenen 93 okulun kriterlerini ve geri kalan okulların durumunu sorgulayan bir dilekçe vereceklerini duyurdu. Kaftancıoğlu, deprem sonrası alınan tahliye kararının gecikmiş olduğunu ve bu konuda sorumluların durumunu sorgulayacaklarını ifade etti.
21 Şubat 2023

CHP Genel Merkezi, belediye başkanlarına yönelik olarak israf, şatafat ve kayırmacılıkla mücadele konularını içeren bir genelge yayımladı. Genelgede, ihalelerin şeffaf bir şekilde internet üzerinden duyurulması, lüks ve gösterişten kaçınılması, ve kamu kaynaklarının korunması gibi konulara vurgu yapıldı. Ayrıca, belediye yönetiminde liyakat esasının ön planda tutulması gerektiği ve işe alımlarda şeffaflığın sağlanması gerektiği belirtildi. Genelge, belediye başkanları ve yöneticilerine kamu hizmetinin bir ayrıcalık değil, büyük bir sorumluluk olduğunu hatırlattı.
11 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep'teki depremzedelerle buluştuğu sırada yıkılan binaların bedelsiz olarak yeniden yapılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, daha önce Covid-19 salgını sırasında açıklanan ölüm sayıları ile gerçek arasındaki farka dikkat çekti ve siyasetin halka doğruları söylemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi gerektiğini, kendisinin saraylarda gözü olmadığını ve halk gibi yaşamak istediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 418 milyar dolarlık bir kaynağın halk için geri alınacağına dair söz verdi.
21 Mart 2023

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Tahsilat Genel Tebliği' ile vergi dairelerine borcu olan ve taksitlendirme talebinde bulunan mükellefler için 'borcu yoktur' yazısı alabilmek için borcun yüzde 10'unu ödeme şartını 31 Temmuz'a kadar kaldırdı. Bu değişiklik, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ekonomik ve mali etkileri dikkate alınarak yapıldı. Bu süre zarfında, taksitlendirilen borçların yüzde 10'u ödenmese bile mükellefler 'borcu yoktur' yazısını alabilecekler.
25 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim