Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasına göre, Türkiye'de ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen bulunmaktadır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçim kütükleri güncellenerek 15 Mayıs itibariyle 18 yaşını dolduracak olan yaklaşık 50 bin kişi daha oy kullanma hakkı kazanacak. Anketlere göre seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek görünmektedir.
18 Nisan 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemleri devam ederken, İstanbul Barosu oy kullanma sürecine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, saat 17:00'de sandıkların kapanmasına rağmen, o saatte sınıf kapısında bekleyen ve kimliğini sandık kurulu üyesine ulaştıran seçmenler oy kullanmaya devam edebilecek. Sandık kurulu başkanı, saat 17:00 itibarıyla kuyrukta bekleyen seçmenlerin kimliklerini toplayacak ve bu seçmenlere oylarını kullandıracak. Ancak bu saatten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
14 Mayıs 2023

28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için yurt dışındaki seçmenlerden şu ana kadar 471 bin 734'ü oy kullandı. İlk turda yurt dışı katılım oranı yüzde 49,4 olarak gerçekleşti. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a kadar, gümrük kapılarında ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
21 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2022 tarihli nüfus verilerine dayanarak 81 ilin milletvekili sayılarını güncelledi. Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler birden fazla seçim bölgesine ayrıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen 11 şehirde ise seçmen ve milletvekili sayısında bir değişiklik olmadı.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni feshederek 14 Mayıs'ta yapılacak erken seçim tarihini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim hazırlıkları kapsamında 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletiyor ve deprem bölgesindeki teknik altyapıyı incelemek için bir heyet gönderdi. Seçimlerde sandık kurulacak okulların durumu ilgili bakanlıklar tarafından belirlenecek. Ayrıca, seçime girebilecek partilerin listesi kısa sürede açıklanacak ve bu listeye Yeşil Sol Parti ile Yeniden Refah Partisi'nin dahil olabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

İstanbul'da cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu kapsamında, seçmenler oy kullanmak için erken saatlerde okullara geldi. Avcılar'daki Leyla Bayram İlkokulu gibi yüksek seçmen sayısına sahip okullarda, seçmenler oy kullanma işlemi için sabah saat 08:00 itibarıyla içeri alındı. Okulda toplam 19 bin 351 seçmen için 51 sandık kuruldu ve oy kullanma işlemi devam ediyor.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. Seçmenler, e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulamak istediklerinde 'planlı bakım' nedeniyle hizmetten yararlanamadılar. Ancak, ilerleyen saatlerde e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama hizmeti tekrar kullanıma açıldı. Seçmen listeleri 2 Nisan'a kadar askıda kalacak ve bu süre zarfında itirazlar alınacak.
20 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olarak uygulanan yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. Bu açıklama, seçim sonuçlarının medyada serbestçe yayınlanabilmesi ve tartışılabilmesi anlamına geliyor. Yayın yasağının kaldırılması, seçim süreçlerinin şeffaflığını ve kamuoyu bilgilendirmesini etkileyen önemli bir gelişmedir.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin öne çekilebileceğine dair açıklamalarının ardından AKP kaynakları, seçim hazırlıklarını iki turlu seçim olasılığına göre yaptıklarını belirtti. AKP'li bir yetkili, Ramazan ayının seçim çalışmalarını engellemeyeceğini, ancak Ramazan Bayramı'nın ikinci tur için zorluklar çıkarabileceğini ifade ederek, 'en doğru' tarih olarak mayıs ayını işaret etti. İlk tur için 7 ve 14 Mayıs, ikinci tur için ise 21 ve 28 Mayıs tarihleri öne çıkıyor. Ayrıca, muhalefetin olası bir erken seçime destek vermemesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine atıfta bulunularak, adaylık tartışmasının olmayacağı belirtildi.
5 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili genel seçimleri dolayısıyla bir ara verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, Meclis seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmesini takiben üçüncü gün saat 14:00'te çalışmalarına devam edecek.
8 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için yurt dışında oy verme işlemi 20 Mayıs'ta başladı ve 24 Mayıs'ta sona erdi. İlk turda 1 milyon 817 bin 10 kişi oy kullanmışken, ikinci turda bu sayı 1 milyon 920 bin 53'e ulaştı. Gümrüklerde oy verme işlemi devam ediyor ve yarın saat 17.00'de sona erecek.
27 Mayıs 2023

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışında oy kullanma işlemleri devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısı ikinci gün itibarıyla 1 milyon 38 bine ulaştı. İlk turda yurt dışı katılım oranı yüzde 49,4 olarak kaydedildi. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
22 Mayıs 2023
İşaretlediklerim