Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

Yargıtay Başsavcısı tarafından HDP'nin kapatılması için açılan dava devam ederken, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlerden önce kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girmeyi değerlendirdiği belirtiliyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, bu ihtimalin yüksek olduğunu ifade etti. YSK'nın seçime girme yeterliliğine sahip partiler listesine Yeşil Sol Parti'yi eklemesi bu ihtimali güçlendirdi. HDP'nin seçim stratejisini belirleme kararının kısa süre içinde netleşeceği aktarıldı.
14 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'nin ciddi bir anayasal krizle karşı karşıya olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Anayasa Mahkemesi'ni desteklemeye çağırdı. Akşener, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi kararına karşı tutumunu eleştirdi ve krizin çözümü için Erdoğan, TBMM Başkanı, Yargıtay Başkanı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'na yönelik önerilerde bulundu. Ayrıca, yaşanan krizin yeni anayasa yapımını gerekçe göstererek çözüm olarak sunulmasına karşı çıktı ve mevcut Anayasa'ya uygun hareket edilmesinin önemini vurguladı.
10 Kasım 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), 'cumhur ittifakı'na katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde yer alan ve kadına karşı şiddetle mücadeleyi önceleyen 6284 sayılı kanunun kaldırılması talebine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Twitter üzerinden itiraz etti. Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. YRP'nin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal ise AKP'nin taleplerini kabul ettiğini iddia etmişti.
13 Mart 2023

ABD'deki dört Demokrat senatör, fosil yakıt şirketlerinin tüketicileri yanıltma ve iklim bilimini itibarsızlaştırma çabaları nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dava açma çağrısında bulundu. Senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları ihlal ettiğini savundu. Ayrıca, bu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirtti.
1 Ağustos 2023

Arjantin Başkanı Javier Milei'nin, Kongre'ye danışmadan anayasa üzerinde karar alma yetkisi verilmesini amaçlayan bir yasa tasarısını desteklemesi ülke genelinde protestolara neden oldu. Başkent Buenos Aires'te düzenlenen protestolar sırasında polis, Milei'yi diktatörlükle suçlayan göstericilere müdahale etti. Milei'nin önerdiği ekonomik reformlar arasında devlet kurumlarının özelleştirilmesi ve liberal politikalar bulunuyor. Milei'nin iktidar koalisyonu Kongre'de azınlıkta olduğu için tasarının geleceği belirsiz.
3 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine yönelik 'ÇED Olumlu' raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda 'hak ihlali' kararı verdi ve yeniden yargılanmanın yolunu açtı. Kararda, madencilik faaliyetlerinin bölgenin doğal yapısı, suları ve ekosistem bütünlüğünü olumsuz etkilediği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, bu kararın kamu idaresinin madencilik faaliyetini durdurması için yeterli olduğunu ifade etti. Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 'ÇED Olumlu' raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden verilmişti.
24 Mayıs 2024

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, danışmanlık merkezlerine en çok amfetamin bağımlılığı nedeniyle başvuru yapıldığını açıkladı. Dinç, bağımlılığa toplumda kötü bir alışkanlık olarak bakıldığı için sonuç almakta zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, kadınlar ve erkekler arasındaki bağımlılık oranlarının yakınlaştığını ve kadınların tedaviye katılımının erkeklere göre çok daha düşük olduğunu vurguladı. Yeşilay, 107 danışmanlık merkeziyle ücretsiz hizmet veriyor ve bu merkezlere 1 milyondan fazla kişi başvurmuş durumda.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim