Anadolu Ajansı Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,5 ile yüzde 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu.
23 Ekim 2023

Para Politikası Kurulu, ocak ayında politika faizini yüzde 42.5'ten yüzde 45'e yükseltti ve bu kararın dezenflasyonu sağlamak için gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığını belirtti. Ancak, enflasyon oranlarının mevsimsellikten arındırılmış analizleri ve sonraki aylardaki değişimler, bu sıkılığın yeterliliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasını daha da sıkılaştıracağını belirtmesi, gelecek dönemde faiz artırımı ihtimalini gündeme getiriyor.
14 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Murat Muratoğlu, bu kararın halkı doğrudan ilgilendiren mevduat faizleriyle aynı olmadığını belirtiyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle mevcut politikanın işe yaramadığını ve teknik önlemler alındığını ifade ediyor. Muratoğlu, yanlış hamlelerin ülke ekonomisini daha da kötüleştirebileceğini ve para politikasının sınırlı etkisi olduğunu vurguluyor.
24 Mayıs 2024

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak refinansman faizini yüzde 3,50'ye, mevduat faizini yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,75'e yükseltti. Bu artış, ECB'nin 2008'den bu yana uyguladığı en yüksek faiz seviyesine işaret ediyor. Banka, 2022 yılı içerisinde de temmuz, eylül, ekim, aralık ve şubat aylarında faiz artırımı yapmıştı. Piyasaların ağırlıklı beklentisi 25 baz puanlık bir artışken, ECB'nin daha büyük bir artış yapması dikkat çekti.
16 Mart 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

AA Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer alıyor. Geçen ay yapılan toplantıda politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 17,50'dan yüzde 25'e yükseltilmişti.
16 Eylül 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Merkez Bankası, son toplantısında kendi belirlediği yüzde 5 enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını ve mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon hedeflerini tutturamadığını kabul etti. Toplantı özetinde, kredi büyümesinin iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturduğu ve parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde iyileşme sağlanana kadar devam etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme konusunda zayıf kaldığı ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini olumsuz etkilediği tespit edildi.
3 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 9 olarak sabit bıraktı. 2022 Kasım ayında faiz indirim döngüsünün sonlandırıldığı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ve yüksek kur politikasını benimseyen 'yeni ekonomik model' çerçevesinde, ihracatın artırılması ve cari fazla ile döviz bolluğu yaratılarak kurların ve enflasyonun düşürülmesi hedeflenmişti, ancak bu beklentiler karşılanamadı.
19 Ocak 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ekim ayında 500 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirtti. Bankanın raporunda, faiz oranının 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 40 olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyor. Türkiye'deki yerel seçimlerin sıkılaştırma sürecini yavaşlatabileceği ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebileceği belirtildi.
4 Ekim 2023

ABD'nin ikinci en büyük bankası olan Bank of America Securities, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 25'e çıkaracağını öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde, 22 Haziran'daki toplantıda faiz artışı bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, mevcut faiz oranı yüzde 8,5 seviyesinde. Bank of America Securities, düşük bir faiz artışının faiz koridoru veya ek faiz artışı sinyalleriyle desteklenebileceğini belirtiyor ve iki olası senaryodan bahsediyor.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası, ekonomistlerin önerileri doğrultusunda, ek sıkılaşma ihtimaline dair piyasaları bilgilendirerek önemli bir adım attı. Bu hamle, son aylarda artan portföy çıkışlarını durdurmayı, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve rezervlerini yeniden inşa etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde faiz artışı kararı alarak, enflasyonla mücadelede siyasi desteğin olduğunu ve piyasalarda güven ortamının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Şimdi, bu kararın hükümetin ekonomi ve yapısal politikalarıyla desteklenmesi bekleniyor.
22 Mart 2024

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Avrupa Merkez Bankası (AMB), yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını 25 baz puan yükselterek gecelik mevduat faizini %3,50'ye, refinansman faizini %4'e ve marjinal fonlama faizini %4,25'e çıkardı. Ayrıca, 2023 yılı için enflasyon tahminini %5,3'ten %5,4'e, 2024 için ise %2,9'dan %3'e yükseltti. Çekirdek enflasyon tahminleri de artırılırken, büyüme tahminleri düşürüldü; 2023 için %1'den %0,9'a, 2024 için %1,7'den %1,5'e indirildi.
15 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın faiz artırım döngüsünün sona erdiğini belirtmesine rağmen, TEPAV'ın Para Politikası Değerlendirme Notu'nda faiz oranlarının %47,5'e çıkarılması gerektiği ifade edildi. Bu değerlendirme, enflasyon dinamikleri ve beklentilerinin Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan %36'dan yüksek olmasıyla gerekçelendirildi. Ayrıca, aylık fiyat artışlarının ve piyasa katılımcıları anketindeki 2024 yılsonu enflasyon beklentisinin yükselmesi, faiz oranlarının mevcut seviyesinin yetersiz olduğunu gösteriyor.
23 Şubat 2024

Bank of America, Türkiye Merkez Bankası'nın Nisan ayında 300 ile 500 baz puan arasında faiz artırmasının mümkün olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ve piyasa beklentilerini aşan Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından geldi. Diğer yabancı bankalar da benzer tahminlerde bulunurken, Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranını yüzde 45'te sabit tuttuğu ve artış döngüsünün sona erdiğini açıklamıştı. Bank of America, faiz artırımının gerçekleşmesi durumunda ikinci çeyrekte sermaye girişlerinin yeniden başlayabileceğini öngörüyor.
12 Mart 2024

Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artışının ardından, ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, yıl sonu için politika faizi ve enflasyon tahminlerini 5'er puan artırdı. Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik, yıl sonuna kadar her toplantıda 250'şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirtti. Ayrıca, JPMorgan yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 57'den yüzde 62'ye yükseltti.
25 Ağustos 2023

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının piyasa beklentilerini aşmasının ardından, Türkiye Merkez Bankası'nın nisanda 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını bekliyor. Yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak açıklanmış, piyasa beklentisi ise %66 idi. JPMorgan ayrıca, yıl sonu faiz oranının %45'te sabit kalacağını ve Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğinde faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor. Merkez Bankası, son faiz kararında Şubat ayında faiz oranlarını %45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını duyurmuştu.
5 Mart 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın 21 Mart toplantısında enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulayarak faiz artışına gitmesi gerektiğini belirtiyor. Faiz artışının genel olarak olumsuz bir durum olduğunu ancak üretimi artıramayan ve yüksek teknoloji ürünleri ihraç edemeyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın bu toplantıda siyasi baskılara boyun eğip eğmeyeceği ve faiz artışı yaparak dolar kurunu kontrol altına alıp alamayacağı konusunda bir test olacağını vurguluyor.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim