Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremin sekizinci gününde, aralarında altı ve 12 yaşında iki çocuğun da bulunduğu altı kişi enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılanlar arasında Adıyaman ve Hatay'da bulunan bireyler var. Ayrıca, Somalı madencilerden oluşan bir ekip, Adıyaman'da bir kişiyi enkazdan çıkardı. AA tarafından hazırlanan infografiğe göre, 141 ile 163 saatler arasında en az 41 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle kurtarılan bazı kişilerin ambulans beklerken hayatını kaybettiği bildiriliyor. Enkaz altından çıkarılan bir kadın, ambulansın geç gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Arama-kurtarma ekipleri ve gönüllüler, ekipman ve gıda desteğinin gecikmesi ve koordinasyonsuzluk nedeniyle can kayıplarının arttığını ifade ediyor.
8 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'nın Derne kentinde yaşanan sel felaketinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Libya'nın doğusunu vuran selin en çok etkilediği kent olan Derne'deki durumun 'içler acısı' olduğu belirtildi. Libya Kızılayı yetkilisi, ölü sayısının 10 bini aştığını ve arama kurtarmalar devam ettikçe bu sayının artacağını öngördü.
17 Eylül 2023

Zonguldak Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım'da fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle batan kuru yük gemisinin kaybolan mürettebatından bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Daha önce bir kişinin cansız bedeni bulunmuştu ve şu anda kayıp 10 mürettebatın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. AFAD, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi.
23 Kasım 2023

Nepal'in Pokhara bölgesinde Yeti Hava Yollarına ait bir yolcu uçağı düştü. Kazada, 68 yolcu yaşamını yitirdi. Uçakta iki bebek ve çeşitli ülkelerden 10 yabancı uyruklu kişi bulunuyordu. Nepal hükümeti kazanın soruşturulması için bir komite kurdu ve kaza nedeniyle ulusal yas ilan etti.
15 Ocak 2023

14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya gitmek üzere yola çıkan ve Yunanistan açıklarında batan göçmen teknesinde meydana gelen faciada 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 104 kişi kurtarıldı. Teknede yaklaşık 750 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan, kurtarma çalışmalarının gecikmesi nedeniyle eleştiriliyor ve çeşitli ülkelerde bu duruma yönelik protesto gösterileri düzenleniyor.
20 Haziran 2023

Brezilya'da yaşanan şiddetli yağışlar sonucunda sel ve toprak kaymaları meydana geldi. Espirito Santo ve Rio de Janeiro bölgelerinde toplamda 27 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 7 bin 300 kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, 6 kişi de kayıp olarak bildirildi. Yetkililer, sağanak yağışların ve fırtınanın bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.
26 Mart 2024

Gaziantep'te, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürerken, Batıkent Mahallesi'ndeki Ayşe-Polat Sitesi enkazından ses alınması üzerine yoğunlaştırılan çalışmalar sonucunda 3 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan kişiler yaralı olarak ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
9 Şubat 2023

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bir maden ocağında göçük yaşandı. İHA'nın haberine göre, olay sonucunda üç kişi toprak altında kaldı. Olay yerine AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri hızla sevk edildi. Durumla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
26 Şubat 2024

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2023'te ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 75,9 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı son beş yılda yüzde 49 artış gösterdi. Yerinden edilenlerin yüzde 30'u Sudan'daki savaş, yüzde 17'si ise Gazze'den kaynaklanıyor. Ayrıca, Freddy Kasırgası, Kahramanmaraş depremleri ve Mocha Kasırgası gibi doğal afetler 26,4 milyon kişiyi yerinden etti. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte afetlerin sıklığının artması ve yerinden edilenlerin sayısının yükselmesi bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde üç haftadır devam eden yağışların yol açtığı sel felaketinde ölenlerin sayısı 169'a yükseldi. Kayıp sayısının 56 olduğu tahmin ediliyor. Selden 2 milyon 100 bin kişi etkilenmiş ve 620 bin kişi yerinden olmuş durumda. Arama kurtarma çalışmaları 469 kasabada devam ederken, bazı kasabalarda su seviyesi azalmış ve içme suyu erişimi kademeli olarak sağlanmaya başlanmıştır.
29 Mayıs 2024

Yunanistan'ın Rodos Adası'nda altı gün önce başlayan ve kontrolsüz şekilde yayılan orman yangını nedeniyle 19 bin kişi tahliye edildi. Yunanistan İklim Bakanlığı, bu tahliye operasyonunun ülkede şimdiye kadarki en büyük tahliye operasyonu olduğunu belirtti. 16 bin kişi karadan, 3 bin kişi denizden tahliye edildi ve can kaybı yaşanmadı. Yangın nedeniyle dokuz kişi solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
23 Temmuz 2023

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım'da fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle batan kuru yük gemisinin kaybolan mürettebatından bir kişinin daha cansız bedeni bulundu. Şu ana kadar toplam üç mürettebatın cesedine ulaşılmış durumda. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından geri kalan dokuz kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışmaları sürdürülmekte.
24 Kasım 2023

Endonezya'nın Kuzey Sulawesi eyaletinde bulunan Ruang Dağı, yerel saatle 19:19'da patladı ve gökyüzüne binlerce metre yüksekliğe lav ve kül püskürttü. Patlama sonucunda yakın köylerden 800'den fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geçici barınaklara sığındı. Yetkililer, patlama öncesinde yanardağın çevresinde yüzlerce deprem tespit edilmiş olmasına rağmen, patlamanın nedeni hakkında net bir açıklama yapmadı. Endonezya, depremler ve yanardağ patlamaları için yüksek risk taşıyan 'Ateş Çemberi' bölgesinde yer alıyor.
18 Nisan 2024

Tunus açıklarında meydana gelen iki ayrı göçmen teknesi kazasında 10 kişi hayatını kaybetti. Tunus Ulusal Güvenlik Kuvvetleri Sözcüsü Hüsameddin el-Cebabli tarafından yapılan açıklamada, 76 kişinin kurtarıldığı ve kurtarılan göçmenlerin adli makamlara sevk edildiği belirtildi. Afrika kıtasından Avrupa'ya ulaşmayı umut eden binlerce göçmen, her yıl Akdeniz üzerinden Tunus'a doğru yola çıkıyor.
12 Nisan 2023

Guyana ordusuna ait bir helikopter, Venezuela sınırına yakın bir bölgede düştü. Kazada helikopterde bulunan yedi kişiden beş asker öldü, iki asker yaralandı. Helikopterin rutin faaliyetler sırasında düştüğü ve kazanın nedeninin araştırıldığı belirtildi. Esequibo bölgesi üzerindeki tarihi anlaşmazlık nedeniyle bölgenin stratejik önemi de vurgulandı.
8 Aralık 2023

Antalya'da gezi için Gündoğmuş'a giden 30 kişilik yabancı turist kafilesi, Eğrigöl yaylası bölgesindeki Geyikdağ'ına çıktı. Gidiş rotalarını kaybeden turistlerden beşi bölgedeki kuyuya düştü. Arkadaşlarının 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi vermesi üzerine bölgeye AFAD, Jandarma ve Orman işçileri sevk edildi. Kuyuya düşen turistlerden biri hayatını kaybetti, diğer dört turistin sağlık durumları iyi.
29 Ekim 2023

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde meydana gelen sel felaketinde beş kişi hayatını kaybetti. AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birlikler, selin sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanda kaybolanları aramayı sürdürüyor. Kayıp bir kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
6 Eylül 2023

Peru'da etkili olan Yaku Kasırgası nedeniyle başkent Lima ve çeşitli kentlerde meydana gelen seller sonucunda 65 kişi yaşamını yitirdi, beş kişi kayboldu. Sivil Savunma raporuna göre, 66 bin 853 kişi etkilendi, 9 bin 677 ev zarar gördü ve 1541 ev kullanılamaz hale geldi. Ayrıca eğitim ve sağlık yapıları, köprüler ve yollar hasar gördü, tarım arazileri ve hayvancılık büyük zararlar yaşadı. Hükümet, felaketten en çok etkilenen bölgelerde altı aylığına olağanüstü hal ilan etti.
21 Mart 2023
İşaretlediklerim