Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın da dahil olmak üzere sekiz kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturma dosyalarına gizlilik kararı uygulandı ve avukatlarıyla görüşmelerine rağmen, henüz suçlamalar hakkında bilgi sahibi değiller.
6 Mayıs 2024

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Paylaşımlarını tepkiler üzerine silen Ercan, Malatya başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ercan, savcılık sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Mart 2023

Bingöl'de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan A.E, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde alacak verecek meselesi yüzünden husumetli olduğu annesi, iki ağabeyi ve yengesini İznik Gölü kıyısında bulunan bir çamlık alanda silahla vurarak öldürdü. A.E, olayın ardından ilçe emniyet müdürlüğüne giderek teslim oldu ve emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
28 Ocak 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Esenyurt'taki tekel bayisi saldırısında aranan son iki şüpheli T.Ö. ve A.Ö'nün yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, PKK ve 'FETÖ' bağlantılı hesapların 'manipülasyon yaptığını' savundu ve güvenlik güçlerinin suç ve suçlularla mücadelesinin devam edeceğini belirtti. Saldırıda Yunus Emre Erzen ve Batuhan Bayındır hayatını kaybetmişti.
31 Temmuz 2023

CHP İstanbul İl Başkanlığı binası yakınlarında 6 Nisan'da havaya ateş açan ve kaçan Emre D., Sultangazi'de yakalandı ve hakimlikçe tutuklandı. Olayla ilgili soruşturmada dört şüpheli daha gözaltına alınmış, ifadelerinin ardından üçü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, biri ise serbest kalmıştı. Şüphelilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları canlı yayında havaya ateş ettikleri ve diğer şüphelilerin güldüğü görüntüler savcılık tarafından elde edilmişti.
18 Nisan 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili olarak, cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı'yı Ankara dışına çıkardığı öne sürülen Tolgahan Demirbaş yeniden gözaltına alındı. Ayrıca MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın özel kalem müdürü olduğu iddia edilen Emre Y. ve avukat Serdar Öktem de gözaltında. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili şu ana kadar 15 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştır.
25 Ocak 2023

Gazeteci Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da yargılanan gazetecilerin duruşmasına katılan savcı ve hâkimin tayiniyle ilgili bir paylaşımı sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler de gözaltına alındı. Arslan'ın 'kaçma şüphesi' olduğu iddia edildi, ancak Arslan'ın haftada iki gün karakola imza vermeye gittiği ortaya çıktı. Arslan'ın tweetindeki kararname görsellerinde Karababa çiftinin sicil numaraları kırpılmıştı.
26 Temmuz 2023

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Gezi Davası'nda tutuklu yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden ile gazeteci Merdan Yanardağ'ı cezaevlerinde ziyaret etti. Pala, Adalet Bakanı'na tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu ve hukuksuz yargılamaların son bulmasını istedi. Tutukluların ve ziyaret edilen gazetecinin adalet mücadelesine devam edeceklerini ve Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduklarını ifade ettiler. Pala, cezaevi koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği konularında da bilgi aldı.
8 Temmuz 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Firari tetikçi Eray Özyağcı'nın yakalanması önemli görülüyor. Doğukan Çep, cinayetin talimatını kimin verdiğini bilmediğini, ancak Eray Özyağcı'nın bilebileceğini ifade etti. Soruşturma kapsamında, Tolgahan Demirbaş'ın da cinayet günü şüpheli hareketlerde bulunduğu ve Özyağcı'yı kaçırmakla suçlandığı ancak yeterli delil olmadığı için serbest bırakıldığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Üç aydan uzun süre tutuklu kalan gazeteci Fırat Can Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi. Arslan, Diyarbakır'daki gazetecilerin yargılamasına katılan savcı ve hâkim eşinin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir tweet attığı için gözaltına alınmıştı. Bu tweet'i paylaşan gazeteciler Evrim Kepenek, Sibel Yükler ve Evrim Deniz de gözaltına alınmış, ancak sonrasında serbest bırakılmışlardı.
31 Ekim 2023

Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sabahında evine yapılan bir baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınma nedeni hakkında henüz bilgi verilmedi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, Kartal'ın götürüldüğü Vatan Emniyet'e hareket etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AKP iktidarı döneminde gazetecilik alanında yaşanan sorunlara dikkat çekti.
10 Ocak 2023

6 Nisan'da CHP İstanbul İl Başkanlığı binası civarında silahla ateş açılması olayıyla ilgili gözaltına alınan dört şüpheliden üçü, yurt dışına çıkış yasağı ve belirli günlerde karakola imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Firari şüpheli Emre D. için yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerin emniyetteki ifadelerine göre, Emre D. sosyal medyada canlı yayın yaparken silahla havaya ateş açmış. Zanlılardan üçünün daha önce çeşitli suçlardan kayıtları bulunuyor.
11 Nisan 2023

Adana'da LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmek istenen basın açıklaması, valiliğin yasak kararı nedeniyle polis tarafından engellendi ve en az 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da bulunuyor. Olay yerinde bulunanlar ve gözaltına alınanlar, polisin şiddet uyguladığını iddia etti. Gözaltına alınan kişiler daha sonra serbest bırakıldı.
9 Temmuz 2023

CHP İstanbul İl Başkanlığı binası önünde silahla ateş açılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan dört şüpheliden biri serbest bırakıldı. Şüphelilerin ifadelerine göre, olay anında firari şüpheli Emre D. sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparken silahla havaya ateş etmiş. Şüphelilerin çoğunun daha önce çeşitli suçlardan kayıtları bulunuyor ve firari şüpheli Emre D. için yakalama çalışmaları devam ediyor. Olay anında yapılan canlı yayında silahla havaya ateş edildiği görülüyor.
10 Nisan 2023

Gazeteci Serdar Akinan, Ayvacık ilçe emniyetine götürüldüğünü belirten bir video paylaştıktan sonra gözaltına alındı ve İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Akinan'a 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamaları yöneltiliyor. Emniyetteki ifadesinde, YouTube kanalında Muhammet Yakut isimli kişiyi gazetecilik gereği konuk ettiğini ve konuyu araştırdığını belirtti.
19 Nisan 2023

Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak 22 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, aralarında eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Bürosu Amiri M.E.A. ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın da bulunduğu şüpheliler, çeşitli suçlamalarla yargılanacak. M.E.A., Demirbaş ile olan ilişkileri ve cinayet soruşturmasındaki rolü nedeniyle tutuklandı. İddianamenin hazırlanması, genel ve yerel seçimlerin ardından gerçekleşti, bu durum siyasi hassasiyetler nedeniyle gecikmiş olabilir.
2 Mayıs 2024

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal, Mardin'deki evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Kanbal'ın bilgisayarına el konuldu ve terörle mücadele şubesine götürüldü. Gözaltı gerekçesi henüz bilinmiyor.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim