Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binasını 4 Mayıs Perşembe günü sanatseverlere açıyor. Yeni binada sergi alanları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane ve diğer etkinlik alanları bulunuyor. Uluslararası yayınlar tarafından 2023'te ziyaret edilmesi gereken yerler listesine alınan müze, beş yeni sergiyle ziyaretçilere kapılarını açacak. Ayrıca, müze binası ve dış etkinlik alanı, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.
3 Mayıs 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma sonucu, Türk vatandaşları artık 10 Yunan adasını bir haftalık kapıda vize ile ziyaret edebilecek. Bu uygulama için 60 avro ödeme yapılacak ve girişte pasaport kontrolü ile parmak izi kaydı alınacak. Uygulamanın geçerli olduğu adalar arasında Rodos, Midilli ve Sakız gibi popüler destinasyonlar bulunuyor. Bu adımla, iki ülke arasındaki ilişkilerde bir yumuşama olduğu ve turizm alanında kolaylık sağlandığı belirtiliyor.
1 Nisan 2024

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan kazılarda bulunan 3 bin 500 yıl öncesine ait takılar ve süs eşyaları, Erzurum Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu eserler, Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda uzman ekiplerce temizlendikten sonra özel bir konseptle müzede yer aldı. Sergilenen aksesuarlar arasında küpe, kolye, bileklik, halhal, bilezik, fibula, tork, yüzük gibi çeşitli takılar bulunuyor. Bu tarihi eserler, Geç Tunç Çağ'dan Osmanlı Dönemi'ne kadar geniş bir zaman dilimini yansıtıyor.
21 Ağustos 2024

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Çağdaş sanatın önemli etkinliklerinden biri olan 18'inci Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da ziyarete açıldı. Etkinlik, 22 ülkeden 67 galeri ve 8 müzenin katılımıyla 591 sanatçının 1537 eserini sergiliyor. Etkinlikte ayrıca, fotoğrafın bir sanat formu olarak önemini vurgulayan 'CI Photo Focus', genç galerilere alan açan 'Project Spotlight', her sanatçının farklı vizyonuna özel bir bakış sunan 'Solo Shows' gibi bölümler yer alıyor. Etkinlik, 1 Ekim'e kadar sürecek.
28 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ocak-nisan döneminde Türkiye'de 54 ilin ihracatının arttığını ve 17 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. İstanbul 4 milyar 75 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il olurken, Kocaeli ve İzmir sırasıyla 2 milyar dolar ve 1 milyar 843 milyon dolar ile takip etti. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'in başlıca ihracat kalemleri sırasıyla kıymetli taşlar, motorlu kara taşıtları ve mineral yakıtlar oldu. Ayrıca, bu illerin en fazla ihracat yaptığı ülkeler İngiltere, Almanya ve ABD olarak sıralandı.
9 Mayıs 2024

Reyhan Mente'nin gündelik nesnelerden kavramsal fotoğraflar içeren 'Muamma' adlı ilk kişisel sergisi ve 14 fotoğrafçının katıldığı 'Fotoğrafın Öyküsünü Yazmak' sergisi İFSAK Galeri'de ziyaretçilere açılıyor. 'Muamma' sergisinde insan ruhunu rahatsız eden duygular ve insanın içsel varlığına odaklanılırken, 'Fotoğrafın Öyküsünü Yazmak' sergisinde fotoğrafçılar karelerin hikayelerini yazarak sergiliyor. Her iki sergi de 18 Mayıs'a kadar Beyoğlu'ndaki İFSAK Galeri'de gezilebilir.
28 Nisan 2023

Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye'de 2023 itibarıyla yaklaşık 200 ülkeden 350 bin yabancı öğrenci bulunduğunu açıkladı. Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor. YÖK, uluslararası öğrenci sayısını 500 bine, ardından 1 milyona çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, istihdam bağlantısı azalan programların kontenjanları azaltılırken, yapay zeka ve dijital teknolojiler gibi alanlarda yeni programlar açılıyor.
11 Temmuz 2024

Çaykur, 2024 yılının ilk zammını yaparak kuru çay fiyatlarına ortalama yüzde 24 oranında zam yaptı. En çok tüketilen Rize Turist ve Tiryaki çaylarının toptan satış fiyatları sırasıyla 189,54 lira ve 185,66 lira oldu. Spesifik çay türlerine yapılan zamlar ise yüzde 39-68 arasında değişti. Çay üreticileri, yapılan zammı yetersiz buldu.
5 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı veri bültenine göre, Türkiye'nin 2023 yılının ilk 11 ayında dış ticaret açığı 100 milyar dolar oldu. Kasım ayında ihracat yüzde 5,2 artışla 23 milyar 11 milyon dolara, ithalat ise yüzde 5,6 azalışla 28 milyar 931 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi kasımda yüzde 1,1 düşüşle 51 milyar 942 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-kasım döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70 olarak hesaplandı.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

Köprü ve otoyol ücretlerine yarından itibaren geçerli olacak şekilde zam yapıldı. 15 Temmuz Boğaziçi ve FSM köprülerinde otomobiller için tek yön geçiş ücreti 15 liradan 24 liraya yükseldi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücreti 49 liraya, Osmangazi Köprüsü'nden geçiş ücreti ise 290 liradan 399 liraya çıkarıldı. Ayrıntılar daha sonra paylaşılacak.
14 Mayıs 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, temmuz ayının ikinci haftasında bir heyetle Suriye'nin başkenti Şam ve Lazkiye kentlerine ziyarette bulunacağını duyurdu. Özdağ, bu ziyarette 'hayatın doğal akışına döndüğünü' göstereceklerini belirtti. Türkiye'deki göçmenlerin geri dönüşü konusunda sert açıklamalar yapan Özdağ, seçim kampanyasını da bu konu üzerinden yürütmüştü. Ziyaretin detayları ve amacı hakkında daha fazla bilgi verilmedi.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim