Kış aylarında nadir görülen kulaklı batağan, Samsun'un Atakum ilçesindeki limanda avlanırken görüntülendi. Kuzey ülkelerden göç eden bu su kuşu, kışı geçirmek için güney sahillerini tercih ediyor. Kulaklı batağan, suyun altında avlarını yakalayan usta bir dalgıç olarak biliniyor ve deniz iğnesi avlarken fotoğraflandı.
12 Kasım 2024

Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

Samsun’un Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde bir buçuk ayda 45 göçmen kuş tedavi edilerek doğaya geri bırakıldı. Tedavi edilen kuşlar arasında leylekler, peçeli baykuşlar, martılar ve posta güvercinleri bulunuyor. Kızılırmak Deltası, Türkiye’de yaban hayatının korunduğu önemli noktalardan biri olup, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’nin koruması altında. Delta, göçmen kuşlar için büyük önem taşıyor ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip.
30 Temmuz 2024

Şırnak'ın Silopi ve İdil ilçelerinde nesli tükenme tehdidi altındaki üç kızıl şahin ve ishak kuşu ile iki ulu doğan koruma altına alındı. Şırnak Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, kuşların vatandaşlar ve jandarma ekipleri tarafından yaralı ve bitkin halde bulunduğunu ve tedavi altına alındıklarını belirtti. İki ulu doğan ve iki kızıl şahinin tedavisi bitmek üzere olduğunu, bir kızıl şahin ve ishak kuşunun tedavisinin ise devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, aracında iki ulu doğan kuşu bulunan kişiye 70 bin 390 lira para cezası uygulandı.
12 Eylül 2023

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

Adıyaman'ın Besni ilçesinde bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki balaban kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Kuşu bulan Kadir Tekin, durumu yetkililere bildirdi ve kuş, tedavi edilmek üzere teslim alındı. Kuşun, hava şartları nedeniyle bitkin düştüğü belirtildi ve tedavi sonrası doğal ortamına salınacağı öğrenildi.
17 Ağustos 2023

Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Ziynet Gökçe'nin 'Garguk' adını verdiği tavus kuşu, sabahın erken saatlerinde çıkardığı sesler yüzünden mahalle sakinleri tarafından CİMER'e şikayet edildi. Gökçe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sekiz yıldır baktığı kuşu terk etmeyeceğini ve hayvan düşmanlığı olarak gördüğü bu duruma karşı mücadele etmekten yorulduğunu ifade etti. Daha önce de benzer şikayetlerle karşılaştığını ve hayvana cami bahçesine girdiği için kötü muamele edildiğini belirtti.
9 Kasım 2023

Hatay'da deprem sonucu yaralanan 15 yabani kuş, Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Tedavi süreçleri tamamlanan kuşlar, Alahan Mahallesi'ndeki ormanlık alana bırakıldı. HMKÜ Veteriner Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, depremler sonrası yabani hayvanların tedavisine devam edildiğini belirtti ve bu süreçlerin zorluklarına dikkat çekti.
10 Mayıs 2024

Ağrı Dağı'nda 'dorukların benekli meleği' olarak adlandırılan nadir bir kelebek türü 4 bin 200 rakımda görüntülendi. Bu kelebek türü, Türkiye'de genellikle 1500 ile 3 bin 500 rakımları arasında görülüyor. Yaban hayatı uzmanı Mete Türkoğlu, bu kaydın Iğdır için ilk olduğunu ve Ağrı Dağı'nın yaban hayatı açısından önemini vurguladı. Türkoğlu, kelebeklerin dağın zengin bitki örtüsü ve taşlı açık arazilerde yaşadığını belirtti.
26 Eylül 2024

Kilis'teki Çobanbey Gümrük Kapısı'nda yapılan kontrollerde, Türkiye'den çıkmak üzere olan bir araçta 6 bin 500 saka kuşu bulundu. Bu kuşların satışı, avlanması ve ihracı Kara Avcılığı Kanunu'na göre yasaklanmış durumda. Kuşlar, Kilis Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Olayla ilgili olarak Kilis başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
18 Kasım 2024

Giresun'un Eynesil ilçesinde bir caminin minaresinde mahsur kalan yavru baykuş, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Yavru baykuş, iki ay boyunca köylüler ve cami cemaati tarafından beslendi. Kurtarılan yavru baykuş, tedavisinin ardından Tirebolu Doğa Koruma ve Milli Parklar İlçe Müdürlüğüne teslim edildi.
7 Ağustos 2023

İstanbul ve Ankara dahil birçok şehirde vatandaşlar, gökyüzünde süzülen parlak bir ışık kümesini cep telefonlarıyla kaydetti. Parlak ışık kütlesi, gökyüzünde aşağıya doğru inerek kayboldu. Safranbolu semalarında bu ışık kümesinin bir göktaşı geçişi olduğu çok net bir şekilde gözlemlendi. Görüntülerin bir göktaşına ait olabileceği öne sürüldü.
5 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde enkaz altında kalan 13 yaşındaki Berat Sarı, 55 saat sonra kurtarıldı. Berat, enkazdan elinde muhabbet kuşuyla çıkarıldı. Kurtarıldıktan sonra hipotermi tehlikesine karşı özel örtülerle sarılan Berat, ambulansa bindirilirken muhabbet kuşunu teyzesi Döndü Öztürk'e emanet etti. Teyze Öztürk, kuşu bağrına basarak ona ekmek ve su verdi.
8 Şubat 2023

Konya’nın Kulu ilçesine yakın olan Düden Gölü’nün su seviyesi kuraklık nedeniyle düşmüştür. Göl, 172 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır ve bunların 54’ü burada üremektedir. Su seviyesinin düşmesi, göldeki ekosistemi ve kuş türlerinin yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Göl, Kulu Deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenmekte olup, kapalı havza özelliği taşımaktadır.
23 Ağustos 2024

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesi Şanlıurfa'yı ziyaret ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kameralar karşısında ön sıralarda yer almak için çaba sarf ettiği gözlendi. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Nebati'yi ön sıraya çağırarak yerini almasını sağladı. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Nebati'nin göz göze geldiği ve Erdoğan'ın konuşmasında bir duraklama yaşandığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Kırşehir'de bir evde yasadışı olarak beslenen beş angut kuşuna el konuldu. İl Emniyet Müdürlüğü Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, gelen ihbar üzerine Bağbaşı Mahallesi'ndeki bir evde arama yaptı. Evde beslenmesi yasak olan angut kuşları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırşehir Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. İkamet sahibi hakkında idari işlem başlatıldı.
5 Kasım 2024

Antalya'nın Kaş ilçesinde, koruma altındaki 45 arı kuşunu avlayan iki kişiye toplam 84 bin lira ceza verildi. Kaş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekipleri, Çataloluk Mahallesi Yaylacık mevkisinde kaçak av yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Şüphelilere Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten idari para cezası ve tazminat cezası kesildi, ayrıca ruhsatsız av tüfeğine el konuldu.
24 Eylül 2024

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz şüphesiyle tedavi görmesine rağmen hayatını kaybetti. Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılıyor ve ortalama 1-4 arası kuduz vakası görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuduz hayvanların %90.17'si evcil hayvanlar ve en sık köpeklerden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kuduzun bir sistem sorunu olduğunu ve 'tek sağlık' yaklaşımıyla çevre, hayvan ve insan sağlığına yönelik önlemler alınarak kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kuduz aşısının her yıl tekrarlanması gerektiğini ve sağlık sistemlerindeki aşı tedarik sıkıntılarına dikkat çekiyor.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim