İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinsel istismar davası öncesinde, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in müritleri, Gümüşel için özgürlük talep eden sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Müritler, Gümüşel'in suçsuz olduğuna ve iddiaların İslam'ı lekelemek amacıyla atılan iftiralar olduğuna inanıyor. H.K.G. adlı mağdur kız çocuğunun psikolojik sorunları olduğunu ve LGBT tarafından kandırıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca, kızın gelinlik giydiği fotoğrafların mutluluk göstergesi olduğunu savunuyorlar.
30 Ocak 2023

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nde Diken muhabiri Mesude Erşan, 'Üreme ve cinsel sağlık hizmetleri yasada var, pratikte yok!' başlıklı haberiyle İnternet Haber Ödülü'ne layık görüldü. Ödül jürisi, Türkiye'nin farklı medya kuruluşlarından deneyimli isimlerden oluşuyordu. İnternet kategorisinde başka haberler de övgüye değer bulundu ve farklı kategorilerde de ödüller verildi.
14 Mart 2023

Irak İletişim ve Enformasyon Kurumu, basında 'eşcinsel' ve 'eşcinsellik' kelimelerinin kullanılmasını yasakladı. Yeni karara göre, bu kelimeler yerine 'cinsel sapkınlık' ifadesi kullanılacak. Bu yasa, kurumdan çalışma ruhsatı alan tüm basın ve medya organları için geçerli olacak. Kararın, 'toplumun genel ahlaka aykırı ve yabancı terimlere karşı korunması' amacı taşıdığı belirtildi.
9 Ağustos 2023

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in altı yaşındaki kızı H.K.G.'nin evlendirilmesi davasında, kızın yaşını büyük gösteren doktorun yurt dışına kaçtığı öğrenildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan, H.K.G.'nin evlendirildiği Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından hapis cezası isteniyor. H.K.G.'nin yaşının büyük gösterilmesi için sahtecilik yaptığı gerekçesiyle üçü kamu görevlisi yedi kişi hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
28 Temmuz 2023

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

Hatay'da 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalan 16 yaşındaki ikiz kardeşler, Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi yurdunda beraber uyudukları için 'eşcinsel' oldukları iddiasıyla yurttan atılmak istendi. Baba, çocukların korktukları için birlikte uyuduklarını belirtti. Yurt yönetimi tarafından yapılan bu ayrımcılık sonrası Antalya Valiliği soruşturma başlattı. Ayrıca, kardeşlerin avukatlarla görüşmelerine yurt yönetimi tarafından izin verilmediği bildirildi.
10 Ocak 2024

İsveç'in seksi bir spor olarak tanıdığı ve 'Avrupa Seks Şampiyonası' adında bir yarışma düzenleyeceği iddiaları, çeşitli haber siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından yayıldı. İsveç Spor Konfederasyonu sözcüsü Anna Setzman, bu iddiaları yalanlayarak İsveç sporunu ve ülkeyi karalamayı amaçlayan yanlış bilgiler olduğunu belirtti. Gerçek dışı haberlerin arkasında, bir seks federasyonu kurduğunu ve İsveç Spor Konfederasyonu'na üyelik başvurusunda bulunan striptiz kulübü sahibi Dragan Bratic'in olduğu anlaşıldı. Bratic'in başvurusu Mayıs ayında reddedilmişti.
7 Haziran 2023

DailyMail gazetesinin derlediği hikayelere göre, eşlerin 'dırdırı' sayesinde birçok kişi ölümden döndü. Royal Surrey County Hastanesi'nde danışman üroloji cerrahı olan Profesör Christopher Eden, hastaların genellikle çok meşgul oldukları için semptomlarını en aza indirdiklerini ve onları doktora gitmeye ikna etme sorumluluğunun genellikle eşlere düştüğünü belirtti. Birçok örnekte, eşlerin ısrarı sayesinde erken teşhis konuldu ve hayatlar kurtarıldı.
16 Eylül 2023

Kamu İhale Kurumu, Kamu İhale Kanunu'nda yer alan eşik değerler ve parasal limitlerin Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık 2023 dönemi Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne göre yüzde 44,22 oranında artırıldığını duyurdu. Bu değişiklik 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yayımlanan tebliğde, mevcut ve yeni eşik değerler ile parasal limitler ve tutarlar karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
24 Ocak 2024

Türkiye'de 30 bine yakın hasta organ bağışı bekliyor. Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD), organ bağışının geliştirilmesi ve artırılması için bir kampanya başlattı. Pandemi öncesi ölen her yüz kişiden 26-27'sinin organları aile tarafından bağışlanıyordu, ancak pandemiyle birlikte bu oran yüzde 15-16'ya düştü. ONKOD Başkanı Nilgün Bilal, organ nakliyle ilgili ciddi, güvenilir ve iyi işleyen bir sisteme rağmen kadavradan nakil oranının düşük olduğunu belirtti.
4 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin araştırmasına göre, Almanya'da 2022 yılında bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 68 bin kadro boş kaldı. Bu durum, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek işgücü açığı olarak belirlendi. Araştırmaya göre, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte bu alanda kalifiye elemana olan ihtiyaç artarken, boş kalan her 10 kadrodan sekizi uygun eleman bulunamadığı için doldurulamadı.
9 Haziran 2023

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Berlin ziyareti öncesinde YouGov tarafından yapılan bir ankette, Almanya'da katılımcıların yaklaşık yarısı Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesini istiyor. Erdoğan'ın Hamas'ı 'mücahitler grubu' olarak tanımlaması, Almanya'daki ziyaretini tartışmalı hale getirdi. Ankete katılanların %32'si ziyaretin gerekli olduğunu düşünürken, %25'i herhangi bir görüş belirtmedi. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından İsrail, Türkiye'deki diplomatlarını geri çekme kararı almıştı.
10 Kasım 2023

Hollanda'da son yıllarda gençler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıkların artması üzerine, gençlere ücretsiz prezervatif dağıtılması kararlaştırıldı. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) ve Belediye Toplum Sağlığı Merkezleri (GGD), önümüzdeki günlerde gençlere ücretsiz prezervatif dağıtacak. Uygulama, festivaller ve gençlere yönelik etkinliklerde başlayacak. Kampanya çerçevesinde, ilk aşamada gençlere yaklaşık 50 bin ücretsiz prezervatif dağıtılacak.
13 Ağustos 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem eleştirileri sonrasında 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişim engeline maruz kalmıştı. Daha önce mahkeme kararıyla kaldırılan erişim engeli, itiraz sonrası tekrar uygulanmıştı. Sözlük yönetimi siteyi farklı alan adlarına taşısa da, son olarak kullanılan 'http://eksisozluk1999.com' alan adı da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 24 Aralık 2023 tarihli kararıyla engellendi. Yeni alan adı olarak 'eksisozluk111.com' duyuruldu.
24 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 verilerine göre, Türkiye'de kadınlar erkeklere kıyasla daha az ücret almakta. Ücretli çalışanların %67'si erkek, %33'ü kadın ve her iki ücretli çalışan kadından biri üniversite mezunu. Tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin maaşları kadınlardan yüksek çıkarken, üniversite mezunları arasında bu ücret farkı %17.1 ile en yüksek seviyeye ulaşıyor. Saatlik ortalama brüt maaşta da erkekler lehine bir fark bulunuyor.
18 Ocak 2024

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim