Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Haziran ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636'ya geriledi. İpotekli konut satışları yüzde 66,8, sıfır konut satışları yüzde 42,1 ve ikinci el konut satışları yüzde 45,4 oranında düşüş gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 69,6 azalarak 2 bin 625 oldu. En çok konut satışı yapılan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya olarak kaydedildi.
14 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankaların ikinci el konut satışları için kendi faiz oranlarını belirleyerek kampanya yapabileceklerini ifade etti. Bu açıklama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un ikinci el konutlar için kampanya olabileceğine dair önceki sinyallerini güçlendirdi. Bir hafta önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konut kampanyasıyla ilgili kısa vadede bir beklenti olmaması gerektiğini söylemişti.
11 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 18 Mart itibariyle 11 şehirdeki 1 milyon 875 bin binanın incelendiğini ve 301 bin binanın yıkık veya hasarlı olduğunu belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında evsiz kalanlar için 11 ilde toplam 319 bin konut inşa edileceği bilgisini paylaştı. Bakan Kurum, 46 bin 327 konutun yapımına başlandığını ve 17 bin 902 konutun temelinin Kahramanmaraş'ta atılacağını duyurdu.
22 Mart 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya düzenlenebileceğini belirtti. İki gün önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konutlar için de benzer bir kampanya üzerinde çalışmalar yapılacağını ifade etti ve sosyal konut anlayışının dünya genelinde rafa kaldırıldığı bir dönemde Türkiye'nin bu konuda vatandaşlarının yanında olduğunu vurguladı.
6 Ocak 2023

Son bir yılda damacana su fiyatları yüzde 160 oranında artarak 50 TL sınırına yaklaştı. Bu durum, tüketicilerin ambalajlı sular yerine şebeke sularına yönelmelerine neden oldu. SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ambalajlı su maliyetlerinin büyük bir kısmının suyun kendisinden değil, ambalajlama ve taşıma gibi diğer maliyetlerden kaynaklandığını belirtti.
18 Ocak 2023

Nobel ödüllü sanatçı Bob Dylan, İskoçya'nın Highlands bölgesinde bulunan ve 'inziva' olarak adlandırdığı evini 4 milyon 257 bin 650 sterline sattı. Evi kardeşi David Zimmerman ile birlikte 2,2 milyon sterline satın alan Dylan, mülkünü viski üreticisi Angus Dundee Distillers'a yüzde 50 civarında bir karla sattı. 25 dönümlük arazi üzerinde bulunan ev, çeşitli resepsiyon odaları, 11 banyo ve yedi çatı katı yatak odası içermekte. Dylan, çalışmalarında Highlands'ten esinlenmiş ve ev 1911-1914 yılları arasında inşa edilmiş.
8 Aralık 2023

HBO'nun popüler dizisi 'Succession' karakterlerinden Kendall Roy'un kullandığı Manhattan'daki lüks daire 29 milyon dolara satışa çıkarıldı. Daire, 500 metrekare büyüklüğünde, beş yatak odası, iki oturma odası, dört banyo, özel bir asansör ve geniş bir terasa sahip. Ayrıca binada basketbol ve futbol sahaları bulunan bir sosyal tesis bulunuyor. Daire daha önce 33 milyon dolara satışa çıkarılmış ancak alıcı bulunamayınca fiyatı 4 milyon dolar düşürülmüş.
20 Nisan 2023

Impossible Kicks, 24,4 milyon lira değerindeki 122 çift nadir bulunan ikinci el spor ayakkabısını 11 Ocak'ta ABD'nin Orlando şehrinde sergileyecek ve aynı gün online satışa sunacak. Koleksiyonun üçte biri 500 ile 3 bin dolar arasında fiyatlandırılırken, bazı özel ayakkabılar 140 bin dolara kadar çıkabiliyor. Nike, Doernbecher Çocuk Hastanesi'ndeki hastalarla iş birliği yaparak sınırlı sayıda ayakkabı ve giysi koleksiyonları üretiyor ve bu koleksiyondan bir çift Jordan 1, 140 bin dolar fiyat etiketiyle satışa çıkacak.
5 Ocak 2023

Murat Kurum, 650 bin konutu yenileme vaadinde bulunmuş, ancak bu vaadin Türkiye'nin mevcut inşaat kapasitesi ve özellikle İstanbul'daki kiralık konut piyasası üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur. Eleştiriler, yılda 600 bin civarında konut üretilen Türkiye'de, ek olarak sadece İstanbul'da 650 bin konutun yapılmasının mümkün olup olmadığına odaklanıyor. Ayrıca, bu süreçte 650 bin kiralık konut talebinin oluşacağı ve bunun İstanbul'daki kira fiyatları üzerinde baskı yaratacağı öne sürülüyor. Ozan Gündoğdu, plansızlığın bu durumu daha da kötüleştirebileceğini ve mevcut kira krizinin daha da derinleşebileceğini belirtiyor.
29 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, pandemi sürecinde artan konut talebinin, özellikle yazlıklar ve müstakil evlerde fiyatları önemli ölçüde artırdığını belirtti. TL'nin değer kaybı, kara para aklama, siyasi ve bürokratik rantlar, yabancılara konut satışı gibi faktörlerin fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade etti. 2022'de Türkiye'nin gri listeye girmesi ve seçim öncesi siyasi yolsuzlukların gayrimenkul piyasasını etkilediği, yabancı yatırımcıların ve deprem endişesinin de konut talebini artırdığına dikkat çekti. Ancak, son dönemde konut fiyatlarında bir düşüş yaşandığını vurguladı.
17 Mart 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satacak kişiler e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıyı yetkilendirecek ve yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Benzer bir sistem otomotiv sektörü için de uygulanacak. Bu düzenleme, sahte ilanları önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişi sağlamayı amaçlıyor.
5 Ağustos 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor. Konut satacak kişiler e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirecek ve yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak.
14 Ağustos 2024

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı araştırmaya göre, Türkiye'de konut reel satış fiyatları sekiz aydır düşüşte olup, ülke genelinde yıllık bazda yüzde 12,1 ve İstanbul'da yüzde 14,6 oranında gerileme kaydedildi. Aynı dönemde, cari konut fiyat artış oranı da düşüş gösterdi. Büyükşehirlerde de benzer düşüşler yaşanırken, kiralık konut talebinde de yüzde 25'lik bir azalma gözlemlendi.
25 Mart 2024

Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde, bakanlığının ve bağlı kuruluşu TOKİ'nin desteklediği bir projeden 500 bin dolar borçla daire satın almış. Bakanlık, projenin gerçekleşmesi için gerekli imar değişikliklerini ve 'ÇED gerekli değildir' kararını vererek projenin önündeki engelleri kaldırmış. Bu durum, yazar Deniz Zeyrek tarafından eleştirilmiş ve Türkiye'deki etik standartlar ile Avrupa'daki durum arasındaki farklara dikkat çekilmiştir.
23 Mart 2024

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren uygulamanın geleceği hakkında yaptığı açıklamalar, sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmıştır. Bu sınırlama, yüksek kiralar nedeniyle hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Kiracılar için asıl sorun, gelirlerin düşük kalması ve sıradan bir evin kirasının asgari ücretin üçte ikisini götürmesidir. Alaattin Aktaş, kira sorununun çözümünde orta yol bulunamadığını ve mevcut sınırlamanın bir çözüm üretilmediğinin itirafı olduğunu belirtiyor.
27 Şubat 2024

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Türkiye'de barınma ihtiyacı, artan maliyetler ve yüksek faizler nedeniyle dar gelirliler için giderek zorlaşıyor. Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin konut fiyatlarının yüzde 45-50'sini, bazı bölgelerde ise yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti. Yurtdışında ise arsa maliyetlerinin yüzde 20-25'i geçmediğini ifade eden Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin regüle edilmesi durumunda konut fiyatlarının daha makul hale gelebileceğini söyledi. Boysanoğlu, ekonomik arazi üretiminin kamu gücü ile mümkün olabileceğini vurguladı.
18 Temmuz 2024

Türkiye genelinde konut satışları, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artarak 806 bin 317'ye çıktı. İstanbul, Ağustos ayında 19 bin 467 konut satışıyla en yüksek paya sahip il oldu. En az konut satılan iller ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt olarak sıralandı.
17 Eylül 2024
İşaretlediklerim