Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, CIA Direktörü William Burns'ın Gazze'deki güvenliği Filistin Otoritesi devralana kadar yönetme teklifini reddetti. El Sisi, Hamas'ın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacaklarını ve Gazze Şeridi'nde İsrail varlığını veya herhangi bir yabancı kuvveti istemediklerini belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'nin güvenliğini belirsiz bir süre yöneteceklerini açıklaması endişelere neden oldu. ABD ve Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesine karşı çıkarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'i işgal etmemeye çağırdı ve Washington, Gazze'nin Hamas'ın kontrolünde olmasını istemiyor.
10 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Görüşmeler Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşecek. Ayrıca, bu bakanların Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile de görüşeceği bildirildi. Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenlenecek.
4 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir saldırı için kendilerine bir tarih iletilmediğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail Başkanı Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu savunurken, Blinken sivillerin korunması adına kabul edilebilir bir plan olmadan saldırıya karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in insani yardım tırlarının Gazze'ye girişine izin vermesinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.
9 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki çatışmalar için sunduğu üç aşamalı yeni ateşkes taslağını açıkladı. İlk aşamada altı haftalık bir ateşkes süreci öngörülüyor ve taraflar ellerindeki rehinelerin bir bölümünü serbest bırakacak. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve geçici ateşkes kalıcı hale getirilecek. Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa süreci başlayacak ve ölü rehineler teslim edilecek.
31 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de ateşkes sağlanması yönünde bir karar aldı. Ancak, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hükümeti, bu kararı dikkate almayarak mevcut savaş politikalarını sürdürme eğiliminde. ABD'nin Güvenlik Konseyinde veto yetkisini kullanmaması ve çekimser kalması, İsrail'in diplomatik izolasyonu açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, İsrail ve müttefiklerinin uluslararası arenada yükselen hukuki sorunları, savaşın maliyetini artırıyor.
27 Mart 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

İsrail ve Hamas arasında Cuma günü başlayan ve bu gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkes, iki gün daha uzatıldı. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki bazı mahkumlar serbest bırakıldı, acil yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Hamas, daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla ateşkesin uzatılmasını talep etmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
27 Kasım 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'deki yerinden edilen kişilerin evlerine dönme hakkı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki ABD vatandaşlarının güvenli bir şekilde bölgeden çıkışının ve Gazze halkının güvenli bölgelere geçişinin temel öncelikleri olduğunu belirtti. Sullivan, çatışmanın yayılma ihtimali ve İran'ın dahil olma riskine dikkat çekti ve ABD'nin bu nedenle 'hızlı ve kararlı' davrandığını söyledi.
15 Ekim 2023

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze için üç aşamalı bir plan açıkladı. İlk aşamada Gazze'deki Hamas yöneticilerini öldürmeyi planlayan İsrail, ikinci aşamada örgütün kullandığı altyapıya zarar vermek üzere hava ve kara manevraları yapmayı planlıyor. Çatışmanın son aşaması ise 'Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılması ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılması' olacak.
20 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifine destek talep eden karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli konseyde 14 'evet' oyu alırken, Rusya çekimser oy kullandı. Karar, İsrail'in teklifi kabul ettiğini ve Hamas'a da teklifi kabul etme çağrısı yapıldığını belirtiyor. Üç aşamalı plan, ateşkes, esirlerin serbest bırakılması, insani yardımın artması ve Gazze'nin yeniden inşasını içeriyor.
10 Haziran 2024

İsrail ve Hamas, Gazze'deki çatışmaları sonlandırmak ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması amacıyla müzakereleri yoğunlaştırdı. Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve her iki tarafın kabul ettiği teklif, altı haftalık bir ateşkes ve üç aşamalı bir süreci içeriyor. İlk aşamada Hamas, kadın sivil rehineleri serbest bırakacak ve İsrail askerleri belirli bölgelerden çekilecek. İkinci aşamada kalıcı sükunet için düzenlemeler yapılacak ve son aşamada rehineler serbest bırakılacak, beş yıllık bir yeniden inşa planı başlatılacak.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim