Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, deprem müdahalelerinin istenilen hızda gerçekleşmediğini itiraf etti. Depremin geniş bir alana yayılmasının ve bölgedeki sert kış koşullarının müdahaleleri zorlaştırdığını belirtti. Erdoğan, deprem bölgesinde yaşanan yağmacılık olaylarına karşı OHAL kapsamında gerekli müeyyidelerin uygulanacağını ve yardımların AFAD üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlar için bir yıllık kira bedelinin ödeneceğini ve hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapılacağını duyurdu.
10 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

HDP'li Ahmet Türk, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında Şanlıurfa'da incelemelerde bulundu. Türk, devletin ilk iki gün ortada olmamasını ve sonrasında sivil toplum kuruluşlarına müdahale etmesini eleştirerek, bu durumun ölümlerin artmasına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in 'not alma' açıklamalarına atıfta bulunarak, devletin halkı ve can kurtarmak isteyenleri tehdit eden bir tutum içinde olduğunu ifade etti.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrası eleştirilere maruz kalan iktidarın bir parçası olarak Adıyaman'a ziyarette bulundu. Deprem bölgesindeki ilk günlerde istenilen çalışmaların yapılamadığını kabul ederek halktan 'helallik' istedi. Ayrıca, Gölbaşı ilçesindeki konteyner bölgesinde çocuklara para dağıttı ve Türkiye'nin yaşanan büyük felaketten hızla toparlanan bir ülke olduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışılırken, AKP seçim sürecini yeniden düzenlemeye başladı. AKP içindeki bir yetkili, seçimlerin Mayıs veya Haziran'da yapılmasını beklediklerini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına uyacaklarını belirtti. Depremler sonrası seçim hazırlıklarının bir kenara bırakıldığı ve yeni bir aşamaya geçildiği ifade edildi. Seçim kampanyasında deprem bölgelerindeki inşa süreci ve AKP'nin tecrübesi vurgulanacak. Ayrıca, depremden etkilenen kentlere destek ve dönüş yardımları anlatılacak.
23 Şubat 2023

Reuters'a konuşan üst düzey AKP'li yetkililer, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından seçimlerin ertelenme ihtimalinin artık gündemde olmadığını ve 18 Haziran tarihinde yapılmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Depremler sonucu 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği ve 13,5 milyon kişinin etkilendiği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor. İlk erteleme çağrısı AKP'den Bülent Arınç tarafından gelmiş, ancak iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erteleme fikrine karşı çıkmıştı. Muhalefet de ertelemeye karşı duruyor ve nihai kararın liderler tarafından verileceği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bölgeden 3,3 milyon kişi diğer illere göç etti. Bu süreçte 800 bin kişi köylerine geri dönerken, 811 bin kişi kara, hava ve demiryoluyla tahliye edildi. Depremler sonucunda 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti ve 218 kişi tutuklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifası dışında, resmi bir istifa gerçekleşmedi.
2 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş Pazarcık'a giderek depremzedelerle görüştü ve çadır kenti ziyaret etti. Akşener, depremin ilk gününde devletin sesini duyma ve susma günü olduğunu belirtmiş ve deprem bölgesine daha sonra gideceğini, gürültüyle gidildiğinde dikkatin kişiye çekileceğini ifade etmişti.
9 Şubat 2023

31 Mart 2024 tarihli yerel seçimlerde, AKP'nin uzun yıllardır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde değişim rüzgarları esiyor. İlk sonuçlara göre, Adıyaman'da CHP, Şanlıurfa'da ise Yeniden Refah Partisi (YRP) önde gidiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özellikle İstanbul ve Ankara'yı kazanma hedefiyle çıktığı bu seçimlerde, partisinin önemli kalesi olarak görülen bu iki ili kaybetme riskiyle karşı karşıya. Adıyaman'da açılan sandıkların yüzde 52,55'inde CHP önde giderken, Şanlıurfa'da ise YRP, açılan sandıkların yüzde 53,13'ünde lider konumda.
31 Mart 2024

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Adıyaman merkezine AFAD ekiplerinin ulaşamadığı ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Şehirdeki kurtarma ekibi sayısı 20'yi geçmiyor ve ekipman eksikliği yaşanıyor. Market ve dükkanların kapalı olması nedeniyle vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Enkaz altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yapmaya çalışıyor ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.
7 Şubat 2023

Adıyaman'da depremde yıkılan ve 10'dan fazla kişinin ölümüne neden olan bir binanın müteahhidi Nevzat Bozan tutuklandı. Bozan'ın AKP'den milletvekili adaylığına soyunduğu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafları olduğu belirtildi. Ayrıca Bozan, depremden 11 gün sonra AKP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile bir araya gelmiş ve bu buluşmayı sosyal medyada paylaşmıştır.
26 Şubat 2023

AKP'li kurmaylar, Kahramanmaraş depremleri sonrasında seçim kampanyasının içeriğinin değişeceğini belirtti. Seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, AKP'li bir kurmay, seçim kampanyasının deprem odaklı olacağını ve bu konuda yeni bir kampanya içeriği hazırlanacağını ifade etti. Kampanyada özellikle İstanbul'a özel bir yer ayrılacak ve seçim bildirgesinde depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşası, yaraların sarılması ve göç edenlerin geri getirilmesi gibi başlıklar yer alacak.
22 Şubat 2023

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) Türkiye genelinde iki puan farkla geride bıraktı. Bu sonuç, AKP'nin ilk kez ülke genelinde CHP'nin gerisine düşmesi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) baraj altında kalmasıyla sonuçlandı. Sosyal medya kullanıcıları, seçim sonuçlarını çeşitli mizahi paylaşımlarla kutladı. Bu paylaşımlar arasında uzaydan çekilmiş Türkiye fotoğrafları, seçim sonuçlarına dair esprili yorumlar ve siyasi figürlere yönelik mizahi eleştiriler yer aldı.
1 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerine gitti. Her iki grup da kendi belediyelerinin sorumluluk alanındaki deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi alındı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Antakya'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
11 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, bir depremzede AFAD yetkilisinin çadır talebine alaycı bir yanıt verdiğini belirtti. Depremde evi yıkılan ve yatalak annesi olan vatandaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yaşadığı durumu anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşın annesini Adana'da bırakıp Pazarcık'a döndüğü, ancak kendisine gösterilen yerde barınacak bir çadır bulunmadığı için mağdur olduğu ifade edildi. CHP'li yetkililer, depremzede için çadır kurarak ve diğer eksikliklerini gidererek yardımcı oldular.
2 Mart 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, şehrin depremden sonraki üç gün boyunca kaderine terk edildiğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sağlık çalışanı olduğunu belirten depremzede, canlı yayında yaptığı açıklamada insanların soğuktan ve açlıktan öldüğünü, yerel ve üst düzey yöneticilerin bölgede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca kriz yönetiminin başarısız olduğunu ve tüm sorumluların bu durumdan dolayı suçlu olduğunu dile getirdi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde büyük yıkıma neden oldu. AFAD'ın raporuna göre 76 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi enkaz altında kaldı. AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN Türk yayınında ailesinden iki ağabeyi, eşleri, ablası, eniştesi ve çocuklarının enkaz altında olduğunu belirtti. Arama-kurtarma çalışmaları sürerken, bölgede yol ve yapısal hasarlar mevcut.
6 Şubat 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde, depremzedelerin yaşam mücadelesi ve afet bölgesi için toplanan yardımların nereye harcandığına dair belirsizlikler devam ediyor. Afet bölgelerinde sağlık, beslenme, barınma ve eğitim hizmetleri yetersiz kalmış, altyapı sorunları yaşam koşullarını daha da zorlaştırmıştır. Yıkımın sorumluları hakkında hesap sorulmazken, depremzedeler başka şehirlerde yüksek kiralarla mücadele etmek zorunda kalmış ve mülklerinin gasp edildiğini görmüşlerdir. Özellikle Hatay'da bu sorunlar daha yoğun yaşanmaktadır.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim