Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Borsa İstanbul'da yaşanan deprem sonrası düzenlemeler ve Türkiye Varlık Fonu'nun piyasaya müdahalesiyle BİST-100 endeksinin 5000 seviyesinin altına düşmesinin önlenmeye çalışıldığı ifade edildi. Ekonomi yönetiminin dolar kuru, tahvil ve kredi faizleri gibi alanlarda belirli seviyelerin korunması için adımlar attığı, bu durumun serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşma riskini taşıdığı uzmanlar tarafından dile getirildi. Ziraat Portföy'ün geçen hafta BİST100 endeksine 4,31 milyar liralık alım yaparak düşüşü engellediği belirtildi. Ayrıca, TL ile fiyatlanan varlıkların kontrol altında olduğu, CDS'nin ise yurtdışı piyasalarda döviz ile fiyatlandığı için kontrol dışı kaldığı ifade edildi.
7 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantısında faiz oranını 250 baz puan artıracağını öngörüyor. TCMB, Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranlarını artırmakta olup, en son ekim ayında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkarmıştı. Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının eleştirilmesinin ardından, ekonomi yönetiminde değişiklikler yapılmış ve piyasa dostu olarak görülen isimler göreve getirilmişti. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yeni yönetim Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
21 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'deki bankacılık sektörü 2023 yılının ilk 10 ayında 486 milyar TL net kar elde etti, bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45'lik bir artışa işaret ediyor. Sektörün takipteki alacaklarının oranı düşüş gösterirken, çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu sabit kaldı ve toplam aktifler ile kredilerde büyük bir artış görüldü.
29 Kasım 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri seçimden önceki hafta 9 milyar dolar azalarak 105,1 milyar dolara geriledi. Net döviz rezervleri ise 6,8 milyar dolardan 2,3 milyar dolara düşerek Şubat 2002'den bu yana en düşük seviyeye indi. Ayrıca, swap işlemleri hariç net rezervler 12 Mayıs haftasında eksi 57,8 milyar dolar olarak kaydedildi, bir önceki hafta bu rakam eksi 53,4 milyar dolardı.
18 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası'nın hesapladığı Tüketici Güven Endeksi, aylık bazda yüzde 5,9 azalarak altı ayın en düşük seviyesine indi. Mayıs ayında seçimlerin sonuçlanmasının ardından yüzde 91,1 olan endeks, 11 puan düşüşle yüzde 80,1'e geriledi. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması ise kötümser durumu gösterir. Tüketici güvenindeki bu düşüşün temel nedeni, döviz kurlarındaki ve buna bağlı enflasyondaki hızlı yükseliş eğilimi.
20 Temmuz 2023

Merkez Bankası, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin aylık büyüme sınırlarında değişiklik yaparak sıkılaştırma politikasını güçlendirdi. Haziran 2023'te göreve gelen yönetim, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş ve şubatta faiz artışını durdurmuştu. Yeni adımlarla, ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırları düşürüldü, taşıt kredilerinde ise mevcut sınır korundu. Ayrıca, ihracat, yatırım, tarım, esnaf kredileri ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamanın dışında tutulacak.
6 Mart 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'deki bankaların 2023 yılının ilk dokuz ayında net karı 460 milyar 412 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, 2023 sonuna göre 6 trilyon 966 milyar lira artarak 30 trilyon 518 milyar liraya ulaştı. Kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,71 seviyesinde kalırken, mevduatlar yüzde 20,1 artışla 17 trilyon 835 milyar liraya yükseldi. Öz kaynak toplamı ise yüzde 22,8 artışla 2 trilyon 643 milyar liraya ulaştı.
30 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Şubat 2024 ekonomik güven endeksi verilerine göre, ekonomiye olan güven ocak ayındaki 99,4 seviyesinden şubat ayında 99'a düştü. Aynı dönemde tüketici güven endeksi de 80,4'ten 79,3'e geriledi. Ekonomik güven endeksi, genel ekonomik duruma ilişkin algıyı 0-200 aralığında değerlendirerek, 100'ün üzeri iyimser, altı kötümser algıyı ifade ediyor.
28 Şubat 2024

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın Ocak ayı TÜFE bazlı reel kur endeksi verilerine göre, Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında %43 oranında değer kaybettiği belirtiliyor. 2021'deki kur şokunun ardından dolar ve Euro kuru, enflasyonun altında kalmış durumda. Ancak, Türk Lirası'nın bu kadar düşük değerde olmasına rağmen, risklerin arttığı ve hükümetin alışılmış ekonomik politika hatalarını tekrarlaması durumunda yeni bir kur şoku yaşanabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, 2023 yılında cari açığın 45,1 milyar dolar olduğu ve bu açığın yabancı yatırım sermayesi yerine dış borçla finanse edildiği, bu durumun dış borç stokunun artmasına ve temerrüt riskinin yükselmesine neden olduğu vurgulanıyor.
16 Şubat 2024

Merkez Bankası, yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 75 baz puan indirerek yüzde 4,50'den yüzde 3,75'e düşürdü. Bu karar, Fed'in Mart 2020'den sonra ilk kez politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmesinin ardından geldi. Faiz indirimi, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin faizle tesis edilen kısmına uygulanacak.
19 Eylül 2024
İşaretlediklerim