Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Renault, Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında 'Refactory' adlı ikinci el araç yenileme merkezini kurdu. Bu merkezde, kullanılmış otomobillerin ekspertiz, mekanik, karoser onarımı ve boya işlemleri gibi birçok işlemi yapılacak. İlk etapta Clio 4, Clio 5 ve Megane Sedan modellerine odaklanacak olan Refactory'de, önümüzdeki dönemlerde farklı modellerin de bu yenileme kapsamına alınması bekleniyor. Refactory tarafından yenilenen tüm ikinci el araçlar, Türkiye genelinde 56 noktada faaliyet gösteren yetkili bayilerinde satılacak.
26 Temmuz 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024

Endonezya, mevcut başkent Cakarta'nın doğal afetler, altyapı sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle hızla batması sonucu yeni başkent Nusantara'ya taşınma çalışmalarında sona yaklaştı. Devlet Başkanı Joko Widodo, Borneo Adası'ndaki Doğu Kalimantan eyaletinde yer alan yeni başkentteki inşaat alanlarını inceledi ve taşınmanın yüzde 80 tamamlandığını belirtti. Widodo, yeni başkentin ağustos ayında Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında resmen faaliyete geçmesini planladıklarını açıkladı.
5 Haziran 2024

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

TOFAŞ, Bursa fabrikasında 16 Temmuz – 20 Ağustos tarihleri arasında üretime ara vereceğini duyurdu. Bu süre zarfında fabrikada planlı bakım ve onarım çalışmaları yapılacak ve ihracat pazarlarındaki seyir göz önünde bulundurulacak. Çalışanlar bu dönemde yıllık izinlerini kullanacak, fabrikada sadece nöbetçi personel ile bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecek.
27 Haziran 2024

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

ASELSAN ile Roketsan arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında 59,1 milyon avro artışlı bir sözleşme değişikliği imzalandı. Bu değişiklikle birlikte toplam bedel artışı 59 milyon 143 bin 396 avro oldu. Teslimatlar 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek. Açıklama, Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan alınan izinle yapıldı.
8 Temmuz 2024

Deniz Zeyrek, Mersin-Osmaniye-Gaziantep ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hatları ihalelerinde yüklenici firmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sağladığı araç ve gereçleri ele alıyor. Rönesans İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın sözleşmelerinde, bakanlığa çok sayıda bilgisayar, tablet, yazıcı, ofis mobilyası ve toplamda 10 makam aracı tahsis edildiği belirtiliyor. Bu tür sözleşmelerin, belirli firmalara özel kolaylıklar sağladığı ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığı eleştiriliyor.
12 Haziran 2024

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Endonezya’ya uydu internet hizmeti sağlayacak Starlink’in açılışını yaptı. Starlink, SpaceX’in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için geliştirdiği uzay tabanlı bir sistemdir. Musk, Endonezya’nın en ücra bölgelerine internet hizmeti sağlamak için Starlink’i devreye soktu ve ülkede sağlık ve eğitim sektörlerinde internete erişimin arttırılması için bir anlaşma imzaladı. Musk, bu hizmetin internete erişimi düşük olan bölgelere erişim sağladığı için çok heyecanlı olduğunu belirtti.
20 Mayıs 2024

Endonezya'nın Sulawesi Adası açıklarında, kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan bir tekne alabora oldu. İlk belirlemelere göre 15 kişi öldü, 19 kişi kayıp. Teknenin kapasitesi 20 kişi olmasına rağmen, 40 kişi taşıdığı belirtildi. Kurtarma ekipleri şimdiye kadar altı kişiyi kurtardı ve kayıp olan 19 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
24 Temmuz 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Togg, 16-27 Mart tarihleri arasında alınan ön siparişler sonucunda çekilişle belirlenen 20 bin kişiye araçlarını 30 Nisan'da teslim etmeye başlayacağını duyurdu. İlk teslimatların 16 Nisan'da yapılması planlanırken, daha sonra 24 Nisan'a ve son olarak ay sonuna ertelendi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Şirketin 2023 hedefi 20 bin araç üretimi olmasına rağmen, yılın ilk dört ayında henüz bir araç teslim edilmemişti.
28 Nisan 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, İspanya'da üretilen yeni Fiat Doblo modelinin Türkiye'de haziran ayının ikinci haftasında satışa çıkacağını duyurdu. Fiat Doblo, 2000 yılından bu yana Türkiye'de üretilmekteydi, ancak Stellantis Grubu üretimi İspanya'nın Vigo fabrikasına taşıma kararı almıştı. Bursa'daki Tofaş fabrikasında üretilen son Doblo modeli 20 Mayıs'ta banttan inecek ve bu durum planlanan temmuz ayından daha erken bir tarihte gerçekleşecek.
17 Mayıs 2023

Türkiye'de en çok satılan otomobil modeli olan Fiat Egea'nın, 2025 yılında crossover modeline dönüşeceği açıklandı. Fiat CEO'su Olivier François, bu değişikliğin Avrupa ve Güney Amerika ürün serilerinin birleştirilmesiyle Fiat'ın sürdürülebilir kârlılığa ulaşmasının sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Tofaş'ın Bursa fabrikasında üretilen ve üretimi İspanya'ya taşınan Fiat Doblo'nun yerini yeni Egea'nın alabileceği ifade edildi.
23 Ocak 2023

Tesla'nın Türkiye'de satışa sunduğu elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları hakkında bilgiler verildi. Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişiyor. Mayısın ikinci haftasında teslimatların başlayacağı ve yıl sonuna kadar talebin yüzde 90'dan fazlasının karşılanacağı belirtildi. Tesla'nın Türkiye'de iki mağaza açacağı ve servis hizmetlerinin çevrimiçi olarak planlanacağı ifade edildi.
27 Nisan 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, gelecek yıl Türkiye'deki TEKNOFEST'e katılmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce Musk'la bir araya gelmiş ve onu TEKNOFEST'e davet etmişti. Ayrıca Erdoğan, Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmıştı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TEKNOFEST'teki yarışmalara katılan tüm takımları tebrik etti ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Eylül 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da inşa edilecek tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024
İşaretlediklerim