Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yükselen tansiyonun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede Fidan, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG'yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Irak ve Suriye'deki operasyonlara kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca, Amerikan güçleriyle çatışmasızlık mekanizmasının ve bir Türk SİHA'sının düşürülmesi konusu da gündeme geldi.
6 Ekim 2023

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden'ın üç dört hafta içinde F-16 sorununu çözeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, İsrail'e askeri desteğin kabul edilemez olduğunu ve NATO ile ilişkilerinin sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması için garantörlük yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve NATO'nun Ukrayna savaşında taraf olmaması gerektiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye'nin BRICS ortaklarıyla çalışma hakkının Ankara'nın egemenlik hakkı olduğunu vurguladı. Rutte, Türkiye'nin NATO'da önemli bir müttefik olduğunu ve ittifak içinde zaman zaman tartışmalar yaşansa da Türkiye'nin rolünün hayati olduğunu belirtti. Ayrıca, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarına da değinen Rutte, bu iddiaların bölgedeki gerilimi artırabileceğini ifade etti.
23 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla Türkiye, ekonomi politikalarına yeniden odaklanacak bir döneme giriyor. Önümüzdeki süreçte enflasyonla mücadele, piyasalarda yeni denge arayışları ve dolar kurundaki stabilizasyon çabaları öncelikli hedefler arasında yer alacak. Ekonomik istikrar ve yatırım ikliminin güçlenmesine katkıda bulunacak önlemler alınacak. Ayrıca, yabancı yatırımcıların ilgisi ve Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerin artması bekleniyor.
1 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'yi ziyaret edeceğini ve Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatmak istediğini belirtti. Ayrıca, İsrail ile olan ticari ilişkilerin Filistin'de ateşkes sağlanana kadar durdurulduğunu ve bu kararın Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini eleştirerek, Türkiye'nin bu duruma sessiz kalmayacağını vurguladı.
3 Mayıs 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de ticaret güvenliği önerisini inceleyeceğini belirtti. Erdoğan, BRICS zirvesi dönüşünde Putin ile Karadeniz Tahıl Koridoru'nun canlandırılması ve mayınların temizlenmesi konularını görüştüğünü açıklamıştı. Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında Temmuz 2022'de varılan Tahıl Koridoru anlaşmasının ardından, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesiyle yeni bir anlaşma için tarafları ikna etmeye çalışıyor. Moskova, Rus çiftçisinin ürünlerinin de ticarete dahil edilmesini talep ediyor.
25 Ekim 2024

AKP'nin yerel seçimlerde yaşadığı ağır yenilginin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partide gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti. Erdoğan, seçimlerde düşük katılım oranının partinin oy oranını etkilediğini ve bu durumun sebepleri üzerinde duracaklarını ifade etti. Ayrıca, milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda partide bir değişim gerçekleştireceklerini ve daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, eleştirilere karşı partinin birliğini koruma ve halka hizmet etmeye devam etme konusundaki kararlılığını vurguladı.
17 Nisan 2024

Orta Doğu'da sürekli değişen ittifaklar, bölgedeki karışıklığın ana kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Türkiye ile Mısır arasındaki inişli çıkışlı ilişkiler, bu durumun en belirgin örneklerinden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte Sisi'yi 'darbeci-katil' olarak nitelendirmesine rağmen, son dönemde iki ülke arasında ilişkilerin düzelme çabaları göze çarpıyor. Ancak, Mısır'da idam cezasına çarptırılan Muhammed El Biltaci gibi isimlerle ilgili durumlar, bu ilişkilerin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Türkiye'nin bu konudaki sessizliği, pragmatik dış politika anlayışının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
9 Mart 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler görülmemekte. Erdoğan'ın ziyareti Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu ve bu ülkelerin ekonomik reform talepleri olabileceği belirtiliyor.
17 Temmuz 2023

İbrahim Kahveci, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve potansiyel yıkım veya sıkıntı senaryolarını değerlendiriyor. Mayıs seçimlerinden önce iktidar değişikliği olmazsa, Türkiye'nin ya büyük bir yıkım ya da büyük sıkıntı ile karşı karşıya kalacağını öngörmüştü. Erdoğan'ın ekonomi politikaları ve karar alma süreçlerinin öngörülemezliği, ekonomideki en büyük risk olarak görülüyor. Kahveci, Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz'ın bu belirsiz ortamda ekonomiyi yönetmeye çalıştıklarını ve ekonominin sadece Erdoğan'ın kararlarına bağlı olmadığını, aynı zamanda hazine garantili müteahhitlere verilen fahiş fiyatların da sorun teşkil ettiğini ifade ediyor.
12 Mart 2024

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 59'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesini istiyor. Ankette 'hayır' yanıtını verenlerin oranı yüzde 28,9 iken, 'fikrim yok' veya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Erdoğan, geçmişte Esad yönetiminin devrilmesini desteklemiş olmasına rağmen, son dönemde görüşme yapmak istediğine dair sinyaller vermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşlarıyla Moskova'da görüşmeler yapmıştı.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim