Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

Rusya'nın Pasifik ve Arktik okyanuslarında gerçekleştirdiği 'Okyanus-24' stratejik tatbikatlarına karşılık olarak ABD, Alaska'nın güneybatısındaki Aleut Adaları'na yaklaşık 130 asker sevk etti. Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), Alaska açıklarında Rus askeri uçaklarını tespit ettiğini bildirdi. Pentagon, Rusya ve Çin'in bölgedeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.
18 Eylül 2024

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, iki adet silahlı insansız hava aracı (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İki İHA'nın hava savunma sistemlerince vurularak düşürüldüğünü belirten Sobyanin, bu hava araçlarından birinin Minsk otobanı, diğerinin ise Domodedovo bölgesinde imha edildiğini duyurdu. Rus yetkililer, Ukrayna'nın Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediğini, ancak ölü veya yaralı bulunmadığını bildirdi.
9 Ağustos 2023

Ankara'da gerçekleşen ABD ile Rusya arasındaki tutuklu takasında, yedi farklı ülkede tutulan 26 tutuklu değiştirildi. Bu takas kapsamında 10 tutuklu Rusya'ya, 13 tutuklu Almanya'ya ve üç tutuklu ABD'ye nakledildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski asker Paul Whelan gibi isimler bulunuyor. Takas, aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 180 bin kişi daha artıran bir kararname imzaladı. Bu kararname ile Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin toplam personel sayısı 2 milyon 389 bin 130 kişiye çıkarıldı. Karar, 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek. Bu adım, Rusya'nın Ukrayna ile devam eden savaşının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
16 Eylül 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 1 Ocak'ta Donetsk bölgesindeki Makeyevka yerleşim birimi yakınlarında Rus askeri noktasına düzenlediği saldırıda ölen Rus askerlerinin sayısının 89'a çıktığını duyurdu. ABD yapımı HIMARS sisteminden atılan altı füzeden ikisi Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulurken, dört füze hedefi vurdu. Olayın cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiği ve soruşturma sonucunda suçlu yetkililerin adalet önüne çıkarılacağı belirtildi. Ukrayna tarafı ise saldırıda yaklaşık 400 Rus askerin öldüğünü iddia etti.
4 Ocak 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'deki Amerikan askerleriyle görüşmek üzere yaptığı ziyaretin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türk Dışişleri Bakanlığına 'izahat vermek üzere' çağrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley'nin sadece Amerikan askerleriyle görüştüğünü ve ziyaretin Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirtti. Price ayrıca, ABD'nin Suriye'deki tek hedefinin IŞİD'le mücadele olduğunu ve bu durumun Türkiye dahil bölgedeki ortakların menfaatine olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Finlandiya hükümeti, Rusya'nın Helsinki Büyükelçiliği'nde görevli dokuz istihbarat personelini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Bakanlar Kurulu'nun güncel gelişmeleri değerlendirdiği bir toplantı sonrasında alındı. Sınır dışı edilen kişilerin 'Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri belirtildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Maslahatgüzarını çağırarak bu kararı bildirdi.
6 Haziran 2023

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları altı aylığına daha uzattı. Bu kısıtlamalar, yaptırımlar nedeniyle Mart 2022'de getirilmişti. Kısıtlamalar çerçevesinde, Rus vatandaşları ve 'dost ülkeler' den yerleşik olmayanlar, yurt dışına bir ay içerisinde en fazla bir milyon dolar değerinde para transferi gerçekleştirebiliyor.
29 Eylül 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Rus güvenlik şirketi Wagner'e dur çağrısı yaptı. Ayrıca Rus Korgeneral Vladimir Alekseyev, Wagner'in eylemlerinin Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük bir darbe olduğunu belirtti. Bu çağrılar, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından geldi.
24 Haziran 2023
İşaretlediklerim