Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Elon Musk, OpenAI'ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'a, insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet ettikleri gerekçesiyle yeniden dava açtı. Musk, 2018'de OpenAI'ın kuruluş misyonuna aykırı hareket ettiğini öne sürerek yönetim kurulundan ayrılmış ve daha sonra şirketin yeniden insanlığa fayda sağlaması talebiyle dava açmıştı. Haziranda geri çektiği davayı yeniden açan Musk, Altman ve diğer kişilerin kendisini aldattığını ve yapay zekanın oluşturduğu tehlikelerle ilgili insani endişelerinin suiistimal edildiğini ileri sürdü. OpenAI ise Musk'ın iddialarını reddetti ve onun geçmişte şirket üzerinde tam kontrol sahibi olmaya çalıştığını belirtti.
6 Ağustos 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın İran ile ilgili ironik bir tweet'ini retweet'ledi. Musk, tweet'inde İran'ın çevresindeki ABD askeri üslerini gösteren bir meme paylaştı ve 'İran savaş istiyor. Bakın ülkelerini askeri üslerimize ne kadar yakın kurmuşlar' ifadesini kullandı. Şimşek, bu paylaşımı retweet'ledi.
28 Ekim 2023

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın şirketi X, aynı isimli bir başka şirket olan 'X Social Media LLC' tarafından dava edildi. Florida merkezli reklam ajansı, Musk'ın şirketinin 'haksız rekabet ve ticari marka ihlali' nedeniyle Florida eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Musk'ın 'X' ismini kullanmasının yasaklanması ve yüklü miktarda tazminat talep ediliyor. Twitter'ın isminin 'X' olarak değiştirilmesiyle reklam ajansının gelir kaybı yaşadığı belirtiliyor.
3 Ekim 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uyarak seçimlerden önce bazı içerikleri erişime engelledi. Bu durum, Twitter sahibi Elon Musk ile bazı gazeteciler arasında tartışma yarattı. Musk, Türk hükümetinin taleplerine uyduğunu ve şeffaflık adına gelen talepleri yayınlayacaklarını belirtti. Wikipedia kurucusu Jimmy Wales ise, Wikipedia'nın Türkiye'deki benzer bir durumda prensiplerine bağlı kalarak mücadele ettiğini ve kazandığını hatırlatarak Musk'ı eleştirdi ve ifade özgürlüğünün sadece bir slogan değil, bir prensip olması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Elon Musk ve zengin dostlarının seçimleri satın almaya çalışmasından bıktığını belirtti. Biden, Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, kendisiyle aynı görüşü taşıyanları kampanyasına bağış yapmaya çağırdı. Wall Street Journal, Elon Musk’ın Trump’ın başkanlık kampanyasını destekleyen America PAC adlı yeni siyasi eylem komitesine her ay yaklaşık 45 milyon dolar vermeyi planladığını yazmıştı.
18 Temmuz 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Elon Musk, Twitter'da 'abonelikler' özelliğini anlatmak için bir ekran görüntüsü paylaştı ve bu görüntüde alternatif bir hesap olduğu düşünülen bir profil fotoğrafı dikkat çekti. Kullanıcılar, bu ipucundan yola çıkarak 'Elon Test' isimli ve 'ErmnMusk' kullanıcı adına sahip bir hesabı buldular. Bu hesapta Musk'ın çocuğu X'in fotoğrafı ve Tesla, Bitcoin gibi konularla ilgili paylaşımların yanı sıra çocuk taklidi yapan ve cinsel içerikli gönderiler bulunuyor. Musk, konu hakkında sadece bir fan hesabına alaycı bir yanıt verdi.
26 Nisan 2023

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

Britanya’nın Southport kentinde bir bıçaklı saldırgan, Hart Caddesi'nde önüne gelen herkesi bıçakladı. Olayda bir çocuk hayatını kaybederken, çoğu çocuk en az 10 kişi ağır yaralandı. Yaralılar hastaneye helikopterlerle taşındı. Polis saldırganı yakaladı ve halka Hart Caddesi'nden uzak durmaları çağrısında bulundu.
29 Temmuz 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde bir iç savaş çıkartılmasına müsaade etmeyeceğini belirtti. Elon Musk, Maduro'ya sosyal medya üzerinden yanıt vererek onu Guantanamo'ya götüreceğini söyledi. Maduro, ABD'yi ve bazı dünya liderlerini ülkesini karıştırmakla suçladı ve Venezuela'nın emperyalizmin eline düşmeyeceğini vurguladı.
1 Ağustos 2024

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X'e (eski Twitter) 10 gün süreyle erişim yasağı getirilmesi için talimat verdi. Maduro, X'in nefret ve şiddet yaydığını iddia ederek, Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu'na (CONATEL) gerekli talimatları verdiğini belirtti. Karar, başkent Caracas'ta çıkan şiddet olayları ve protestoların ardından alındı. Maduro, X'in Venezuela yasalarını ihlal ettiğini ve ülkede faşizm, iç savaş, ölüm ve nefret yaydığını öne sürdü.
9 Ağustos 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, platformda mavi tikli ve mavi tiki olmayan hesaplar için günlük gönderi görüntüleme sınırlaması getirdi. Mavi tikli olmayan hesaplar için günlük sınır başlangıçta 600 iken, daha sonra 800'e çıkarıldı; mavi tikli hesaplar için ise sınır 6 binden 8 bine yükseltildi. Musk, bu sınırlamayı kullanıcıların sosyal medya bağımlılığını azaltmak ve onlara dışarı çıkmaları için teşvik etmek amacıyla yaptığını belirtti.
2 Temmuz 2023

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, İsrail'deki Tesla süper şarjlarının (Superchargers) ücretsiz olacağını Twitter üzerinden duyurdu. Bu duyuru, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmasının ardından geldi. Saldırı sonrası İsrail, Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı ve Gazze'deki elektrik tamamen kesildi.
12 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim