Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Liderler Zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukraynalı pilotlara F-16 dahil dördüncü nesil savaş uçakları konusunda eğitim verilmesini destekleyeceğini bildirdi. Bu eğitimlerin Avrupa'da verileceği ve yakın zamanda başlayacağı belirtildi. Eğitim tamamlandıktan sonra, uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edileceği konusunda müttefiklerle birlikte karar verilecek.
20 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'daki NATO zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışının gerçekleşebileceğinden emin olduğunu belirtti. Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini desteklemeye devam edeceğini ve bu durumun F-16 satışına olanak sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin iyi geçtiğini ve Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda savaş bitene kadar beklenmesi gerektiğini söyledi.
13 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

ABD, Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran destekli gruplara ait olduğu belirtilen 85'ten fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Bu saldırılar, ABD güçlerine yönelik, İran destekli güçler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ve üç ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan İHA saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildi. ABD Başkanı Biden, saldırıdan sorumlu tutulanlardan hesap soracaklarını belirtmişti. İran'dan saldırılara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
3 Şubat 2024

ABD ordusuna ait hassas bilgiler içeren milyonlarca e-posta, '.mil' yerine Mali'nin alan adı olan '.ml' yazılması sonucu yanlışlıkla Mali'ye gönderildi. Pentagon Sözcüsü Tim Gorman, Savunma Bakanlığının bu durumun farkında olduğunu ve önlemler alındığını belirtti. Mali'nin alan adını yöneten Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, 2013'ten bu yana benzer hatalarla karşılaştığını ve bu durumu ABD yetkilileriyle paylaştığını ifade etti. Zuurbier, sadece ocak ayından bu yana 117 bin e-postanın kendisine yönlendirildiğini ve bu durumun riskler yarattığını dile getirdi.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim