Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci, 13-17 Kasım tarihleri arasında 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ilk ara tatiline çıkacak. Öğretmenler bu süreçte mesleki çalışmalarını çevrim içi olarak tamamlayabilecekler. Ara tatilin bitimiyle öğrenciler 20 Kasım'da derslere geri dönecekler. Eğitim öğretim dönemi 11 Eylül 2023'te başlamış olup, 14 Haziran 2024'te sona erecek.
9 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, tarihçi İlber Ortaylı'nın imam hatip okullarındaki dil eğitimi ve genel eğitim kalitesiyle ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Yılmaz, imam hatip okullarında 10 dil öğretildiğini ve bu okulların başarılı öğrenciler yetiştirdiğini savundu. Ortaylı ise imam hatip okullarının eğitim kalitesini eleştirerek, bu okullarda Arapça ve İngilizce gibi dillerin yeterince öğretilmediğini iddia etmişti. Yılmaz, Ortaylı'nın eleştirilerini haksız bulduğunu belirterek, imam hatip okullarının Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde altın devrini yaşadığını ifade etti.
8 Eylül 2024

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçın ardından, bordo-mavili taraftarların sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara ve teknik heyete saldırması, futbolda şiddet olaylarının yeni bir örneği oldu. Bu sezon yaşanan diğer şiddet olaylarıyla birlikte, Türk futbolunun içinde bulunduğu durum ve geleceği sorgulanmaya başlandı. Hilmi Türkay, yaşanan bu olayları futbolda bir kara leke olarak nitelendirerek, sporda artan şiddetin zirve noktasına ulaştığını belirtti.
19 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi, 'FETÖ' ile ilişkilendirilen bir sendikanın üyesi olmanın ve sohbet toplantılarına katılmanın silahlı terör örgütü üyeliği için yeterli olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkeme, Uşak'ta görev yapan ve darbe girişiminden sonra tutuklanan bir öğretmenin silahlı terör örgütü üyeliğinden cezalandırılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Öğretmen, yerel mahkeme tarafından altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış, bu karar istinaf ve Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Öğretmenin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru sonucunda bu karar verildi.
6 Ocak 2023

Gaziantep'te 2012 yılında bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, ölüm yıldönümünde anıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 17 Nisan'ı 'Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü' olarak ilan etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2015-2022 arasında 23 bin sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. TTB, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini ve Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bu duruma zemin hazırladığını belirtti.
17 Nisan 2023

Türkiye'nin yeni eğitim müfredatı, özellikle integralin kaldırılması ve Osmanlı tarihinin yeniden yorumlanması gibi konularla tartışma yaratmıştır. Müfredat, Osmanlı'nın 'dağılma' dönemini 'Savaşlar Sarmalında Osmanlı' olarak yeniden adlandırarak ve duraklama dönemini 'Dönüşüm Sürecinde Osmanlı' olarak tanımlayarak tarih anlayışında önemli değişiklikler yapmıştır. Ayrıca, Türk ve İslam tarihlerinin eşanlamlı hale getirilmesi, antik Türk tarihi ve Türk mitolojisinin göz ardı edilmesi eleştirilmiştir. Bu durum, AKP iktidarının eğitimde dincileşme eğilimini ve tarikatlarla olan ilişkilerini yansıttığı iddia edilmektedir.
4 Mayıs 2024

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Türkiye Özel Okullar Derneği üyeleri Antalya'da bir eğitim sempozyumunda buluştu. Dernek Başkanı Zafer Öztürk, eğer özel okullar yeterli teşvik alamazsa, 100 bin velinin çocuklarını devlet okullarına kaydırabileceğini ve bu durumun 3 bin özel okulun kapanmasına, 30 bin öğretmenin işsiz kalmasına yol açabileceğini ifade etti. Geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı ve özel okullara yapılan ücret zammının yüzde 65 ile sınırlı tutulduğu, ancak bazı okulların yemek ve genel giderlerde yüzde 200'ü aşan zamlar yaptığı belirtildi.
28 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, 15 Mayıs Pazartesi günü okulların tatil edileceğini duyurdu. Ayrıca, bu tarihte öğretmenlerin de idari izinli sayılacağını belirtti. Bakan Özer, bu kararın okulların ve öğretmenlerin bir sonraki öğretim gününe rahat ve sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını ifade etti.
7 Mayıs 2023

Diyanet Başkanı Ali Erbaş, Yaşamkent Hz. Aişe 4-6 Yaş Kur’an Kursu ve Çukurambar Diyanet Gençlik Merkezi'nin açılışlarında yaptığı konuşmada, çocuklara milletine ve devletine hainlik yapanlara karşı kin ve nefret beslemeleri gerektiğini söyledi. Erbaş, kötülüğe karşı mücadelenin önemini vurgulayarak, bu mücadelenin eller, diller ve kalplerle yapılması gerektiğini belirtti. Akif Beki ise yazısında, Diyanet'in bu tür mesajlarla çocuklara nefret tohumları ektiğini ve toplumda zaten var olan kin ve düşmanlık duygularını daha da körüklediğini eleştirdi.
24 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi kapsamında, meslekte 20 yılını dolduran 230 bin öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik şartı aranmadan başöğretmen ünvanı alabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2023'te iptal ettiği başöğretmenlik düzenlemesi, yeni kanun teklifiyle yeniden yürürlüğe girecek. Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor ve meslekte ilerlemede yazılı sınav ile mesleki çalışma koşullarını kaldırıyor.
27 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı. Ayrıca, öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumları dikkate alınacak. Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı.
14 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Karabük'te yaptığı esnaf ziyareti sırasında eğitim müfredatında evrim teorisinin yer almasının çocukların PKK'lı olmasına yol açabileceğini öne sürdü. Erbakan, eğitim sisteminin ahlaki ve manevi kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve evrim teorisinin PKK tarafından da anlatıldığını ifade ederek, bu teorinin müfredata dahil edilmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu.
22 Haziran 2023

Şanlıurfa'da sağlıkta şiddet vakaları artış gösteriyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, sistem ve yetersizliklerden kaynaklanan sorunların sonucu olduğunu belirtti. Son yedi yılda Türkiye genelinde 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı belirtilirken, gerçek sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Şanlıurfa'da sağlık hizmetlerinde yetersizlik, uzun bekleme süreleri ve hasta yakınlarının hastanelerde oluşturduğu kalabalık, şiddetin artmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca, sağlık okuryazarlığının düşük olması ve göçmen nüfusun fazlalığı da şiddeti tetikleyen faktörler arasında.
11 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim