Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği ile müzakereleri dört yıl süreyle askıya alma kararı, halkın tepkisine yol açtı. Başkent Tiflis'te ve Batum'da düzenlenen protestolarda göstericiler, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep etti. ABD ve AB, Gürcistan'ın kararına tepki gösterirken, bazı ülkeler Gürcistan hükümetine karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olma hedefini sürdürdüğünü belirtti.
10 Aralık 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya almasının ardından Tiflis'te protestolar beşinci gününe girdi. Kobakhidze, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını iddia ederek bu kararı aldığını açıkladı. Ülkede daha önce yapılan parlamento seçimleri de tartışmalı geçmiş, muhalefet seçim sonuçlarını tanımadığını belirtmişti. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğini iddia etmişti.
2 Aralık 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmen krizi konusunda oynadığı rolün Avrupa'nın istikrarını korumada kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin ve Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Avrupa kıtasını bir anlamda kurtardığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilere de değinerek, Erdoğan'ın Macaristan'da sevilen bir lider olduğunu ve yüksek bir imaja sahip olduğunu vurguladı.
1 Mart 2024

Avrupa Birliği Komisyonu, Macaristan'ı yabancı fonlu kuruluşları soruşturmasına izin veren Egemenliğin Korunması Yasası nedeniyle AB Adalet Divanı'na sevk etti. AB, bu yasanın AB hukukuna aykırı olduğunu belirterek, Macaristan'dan tatmin edici bir yanıt alamadığını açıkladı. Macaristan, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerileme yaşadığı gerekçesiyle AB tarafından eleştiriliyor ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle de AB'nin ortak dış politikasına uyumsuzluk gösterdiği iddia ediliyor.
3 Ekim 2024

Avrupa Adalet Divanı Başsavcılığı, Ukrayna'dan kaçarak Avrupa ülkelerine sığınan ve aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu üçüncü ülke vatandaşlarının sınır dışı edilmesine olanak tanıyan bir tavsiyede bulundu. Hollanda hükümeti, Ukrayna'nın işgali sonrası bu ülkeye kaçan herkese geçici koruma hakkı tanımıştı, ancak daha sonra üçüncü ülke vatandaşlarını bu koruma kapsamından çıkardı. Türkiye, Pakistan, Cezayir ve Nijerya vatandaşları bu karara itiraz etti. Mahkemenin, başsavcılığın tavsiyesi doğrultusunda karar vermesi bekleniyor.
24 Ekim 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya destek oturumunda bir araya geldi ve Gazze için oturum talebini reddetti. Sol gruptan Portekizli Milletvekili Catarina Martins, Gazze'deki durumu gündeme alarak bir karar tasarısının oylanmasını istedi ancak bu talep 251 karşı oyla reddedildi. Martins, Gazze'de yaşananları soykırım olarak nitelendirerek, AB'nin bu konuda özel bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
17 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin'de yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'nin çok tehlikeli bir durumda olduğunu belirtti. Macron, AB'nin pazarını genişletmemesi ve üye ülkeler arasındaki sürtüşmeleri çözmemesi halinde büyük sorunlarla karşılaşacağını ifade etti. Ayrıca, AB'nin Çin ve ABD gibi dünya güçlerinin gerisinde kalmamak için savunma ve güvenliğe öncelik vermesi gerektiğini vurguladı. Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de bir araya gelerek İran-İsrail gerilimi ve Çin'in elektrikli araçlarına getirilecek vergiler gibi konuları görüştü.
3 Ekim 2024

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) E grubu ilk maçında Romanya, Ukrayna'yı 3-0 yenerek turnuvaya güçlü bir başlangıç yaptı. Münih Futbol Arena'da oynanan maçta Romanya'nın gollerini Nicolae Stanciu, Razvan Marin ve Dennis Draguş kaydetti. Romanya, gruptaki ikinci maçında Belçika ile karşılaşacak, Ukrayna ise Slovakya ile mücadele edecek.
17 Haziran 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) 21 Haziran'da üç maç oynandı. E Grubu'nda Slovakya ile Ukrayna karşılaştı ve Ukrayna, Slovakya'yı 2-1 mağlup etti. D Grubu'nda Polonya ile Avusturya karşılaştı ve Avusturya, Polonya'yı 3-1 yendi. Günün son maçında ise D Grubu'nda Hollanda ile Fransa karşı karşıya geldi ve maç 0-0 berabere sonuçlandı.
22 Haziran 2024

Bulgaristan, 2025 yılında para birimini avroya çevirmek için hazırlıklarına devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, bu tarihin gerçekçi olduğunu belirtti. Bulgaristan Parlamentosu, avroya geçiş sürecinde yapılacak çalışmaları belirleyen Merkez Bankası Kanunu'nu kabul etti. Daha önce 2024 olarak belirlenen avroya geçiş hedefi tutturulamamıştı.
13 Mart 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 4 bin yapay zeka kontrollü İHA göndereceğini açıkladı. Bu İHA'lar, GPS karıştırma özelliği sayesinde zorlu hava koşullarında bile rotasından sapmadan görev yapabiliyor. Ayrıca, ABD'nin Ukrayna'ya Rus topraklarında kullanılmak üzere uzun menzilli silahlar için sınırlı izin verdiği bildirildi. Bu gelişmeler, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesiyle ilgili uluslararası tepkilerin ardından geldi.
18 Kasım 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesiyle birlikte 'barış misyonu' adını verdiği görüşmeler kapsamında ABD başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. NATO Zirvesi için Washington'da bulunan Orban, Trump ile yaptığı görüşmeyi 'barış misyonu 5.0' olarak nitelendirdi ve barışı sağlamanın yollarını görüştüklerini belirtti. Orban, bu misyon kapsamında daha önce Ukrayna, Rusya, Çin ve Türkiye liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim