Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'ye, 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfürlü ifadeler kullanması sebebiyle reklam gelirinin yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. Programda, Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısı Türkçe'de bir küfre benzediği için alay konusu olmuş ve Kütahyalı şarkının ismi yerine küfrü söylemişti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezanın oybirliğiyle verildiğini Twitter üzerinden duyurdu. Kütahyalı daha önce de 'kusturmalı Boşnak saksosu' ifadesi nedeniyle Beyaz TV'den kovulmuş ancak geri dönmüştü.
11 Ocak 2023

Mehmet Özyazanlar, Milli Takım galibiyetlerinin ardından medyada ve tribünlerde savaş ve fetih söylemlerinin yaygınlaştığını eleştiriyor. Özellikle bir oyuncunun bozkurt işareti yaparak tribünleri selamlaması, yazar tarafından ırkçı ve faşist bir hareket olarak değerlendiriliyor. Özyazanlar, spor karşılaşmalarının Türk'ün gücünü gösterme fırsatı olarak görülmesinin ve galibiyetlerin Türklüğün propagandasına dönüştürülmesinin aşılması gereken bir kompleks olduğunu vurguluyor.
4 Temmuz 2024

Habertürk, dış haberler editörü Saime Toktaş'ı, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırılarını 'terörist eylem' olarak tanımladığı yorumları nedeniyle görevden çekti. Toktaş, İsrail'den yaptığı canlı yayında bu ifadeleri kullanmış ve sosyal medyada iktidar destekçileri tarafından eleştirilmişti. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni, editörün ifadelerini kabul edilemez bulduklarını ve editöryal politikalarına aykırı olduğunu belirtti. Toktaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özür diledi ve yanlış anlaşıldığını ifade etti.
7 Kasım 2023

Everest Yayınları, yazar Azra Kohen ile Filistinlilere yönelik tartışmalı paylaşımı nedeniyle yollarını ayırdı. Kohen, İsrail'in Refah'a saldırısı hakkında paylaşım yapmadığını soran bir takipçisine, Filistinli ebeveynlerin çocuklarını sosyal medya paylaşımlarına malzeme yapmak için öldürttüğünü savunmuş ve bu ailelerin yok olmasını dilemişti. Bu açıklamalar büyük tepki çekti ve birçok alışveriş sitesi Kohen'in kitaplarını kaldırdı. Everest Yayınları, Filistin halkına yönelik soykırımı açıkça lanetlediklerini belirterek, Kohen ile yollarını ayırdıklarını duyurdu.
31 Mayıs 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, milli futbolcu Merih Demiral'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda attığı gol sonrası yaptığı bozkurt işaretini ırkçılık olarak nitelendirdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Faeser'in bu açıklamasını kabul edilemez bulduğunu belirtti. UEFA, Demiral hakkında uygunsuz davranış iddiasıyla soruşturma başlattı. MHP lideri Devlet Bahçeli de UEFA'yı kınayarak bu durumu zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu olarak nitelendirdi.
3 Temmuz 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, DEVA Partisi tarafından hazırlandığı iddia edilen ve Türk milliyetçiliği ile ilgili olumsuz ifadeler içeren sahte bir afişin ekran görüntüsünü sosyal medyada paylaştı. Afişte, milliyetçilik yapanların Orta Asya'ya gönderileceği iddia ediliyordu. Özdağ'ın bu sahte afişi ciddiye alması üzerine DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Özdağ'a tepki göstererek onun bu durumu anlamamasını eleştirdi.
2 Nisan 2023

Filistinli asıllı ünlü model Gigi Hadid, Instagram'da Filistin'e verilen desteğin antisemitizm veya Hamas'a destek olarak karıştırıldığını anlatan bir infografik paylaştı. İsrail hükümeti, Hadid'in paylaşımına Instagram üzerinden yanıt verdi. İsrail'in resmi hesabından Hadid'in paylaşımı alıntılanarak ve değiştirilmiş haliyle paylaşıldı. İsrail hükümeti, Hadid'e 'Geçen hafta boyunca uyuyor muydun?' diye sordu ve 'Sessizliğin nerede durduğunu net bir şekilde belli etti. Seni görüyoruz.' ifadelerini kullandı.
17 Ekim 2023

Galatasaray, Fenerbahçe futbolcularının küfür ettiğini iddia ederek Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) şikayette bulundu. Derbi maçında yaşanan arbedeler ve soyunma odasında futbolcuların küfürleştiği görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı. Fenerbahçe de Galatasaraylı futbolcu Kerem Aktürkoğlu'nu TFF'ye şikayet etti. Her iki kulüp de TFF'den disiplin cezaları talep etti.
24 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili fotoğrafları yazarlarına 'konuşturarak' bir dosya hazırlayan haftalık gazete Oksijen, bu girişimiyle Twitter'da yoğun eleştiri aldı. Gazetenin tanıtım dilini 'itici' bulan yazar Tuna Kiremitçi ve diğer bazı yazarlar, gazetenin hem okurlardan hem de yazarlardan özür dilemesi gerektiğini ifade etti. Ayfer Tunç ve Buket Uzuner gibi yazarlar da projeye katıldıkları için pişmanlık duyduklarını ve özür dilediklerini belirtti. Eleştirilerin ardından Oksijen gazetesi, tanıtımındaki ifadeler için özür diledi ancak içeriğin arkasında durduğunu açıkladı.
10 Şubat 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'da Fahrettin Altun'un Haniye mesajını paylaştığı için sansürlendiğini belirtti. Akdeniz, Instagram'ın sansür politikasını eleştirerek, Altun'un paylaşımına izin verilirken kendi paylaşımının kaldırılmasının çifte standart olduğunu vurguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi toplumsal hassasiyetler nedeniyle engellemişti. Akdeniz, itiraz mekanizmasını kullanarak sansür kararına karşı mücadele edeceğini ifade etti.
13 Ağustos 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtı eleştiren bir tweet attıktan sonra Diyanet tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Altaylı, Diyanet'in evlat edinme konusundaki görüşünü 'sapıklık' olarak nitelendirdi ve Diyanet'i Atatürk'ün kurumunu kirletmekle suçladı. Diyanet'in suç duyurusunun ardından Altaylı, Kasımpaşa futbol takımının logosunu paylaşarak 'hiç umrumda değil' mesajı verdi.
21 Şubat 2023

Filistinli model Bella Hadid, Adidas'ın 1972 Münih Olimpiyat Oyunları'nın yıl dönümü şerefine yaptığı ve kendisinin de yer aldığı 'SL72' reklamının geri çekilmesine tepki gösterdi. Hadid, reklamın duyarsızlığından dolayı şok olduğunu ve üzgün olduğunu belirtti. Reklam, 1972 oyunları sırasında 11 İsraillinin Filistinlilerce öldürülmesi olayını hatırlattığı için eleştirilmiş ve Adidas tarafından geri çekilmişti. Hadid, 1972'deki vahşetten haberi olmadığını ifade etti.
30 Temmuz 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Suriyelilere yönelik dört iddia ortaya attı. İddialar arasında Fenerbahçe yardım TIR'ının yağmalanması, Samandağ'da yağmalama yapılması, bir Suriyelinin AFAD görevlisinin telefonunu çalması ve bir kız KYK yurduna Suriyelilerin yerleştirilmesi bulunuyordu. Fenerbahçe Kulübü, resmi kurumlar ve bireyler tarafından yapılan açıklamalarla bu iddiaların asılsız olduğu ortaya konuldu. Özdağ, telefon çalma iddiası çürütüldükten sonra tweet'ini sildi ancak özür dilemedi.
11 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

Oksijen dergisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili fotoğrafları konuşturmayı amaçlayan tanıtımı nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Gazete yazarlarından Tuna Kiremitçi ve Ayfer Tunç, tanıtımı eleştirerek özür beklediklerini ifade ettiler. Oksijen, tanıtımda kullanılan bazı ifadeler için özür dilediğini açıklarken, içeriğin arkasında durduğunu ve eleştirilere açık olduklarını belirtti. Ayrıca, okurların içeriği tam olarak değerlendirebilmesi için gazetenin internet sitesinde tüm içeriği erişime açtı.
10 Şubat 2023

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

Evren Barış Yavuz, İsrail ile yapılan ticaret üzerine yaptığı bir paylaşım sonrası gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandı. Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'de İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde kamuoyunda baskı oluştuğunu ve hükümetin bu ticareti özel şirketlere atfettiğini belirtmişti. Yavuz'un dikkat çektiği jet yakıtı ticareti, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne getirdiği kısıtlamalar arasında yer alıyordu. Yavuz'un gözaltına alınmasına, paylaşımında kullandığı ve Bayraktar ailesi üyelerinin olduğu bir fotoğrafın da etkisi oldu.
13 Nisan 2024

Almanya'nın Bayern Münih Kulübü, Filistin'e destek paylaşımı yapan ve bu sebeple tepkilerin hedefi olan Fas kökenli Hollandalı futbolcusu Nasır Mezravi'ye destek verdi. Kulübün CEO'su Jan-Christian Dreesen, Mezravi'nin barışsever bir kişi olduğunu ve terörü reddettiğini belirtti. Kulüp, Mezravi'nin Bayern Münih forması giymeye devam edeceğini duyurdu.
20 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirerek, onu İran dini lideri Hamaney'in oyuncağı ve devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e benzetti. Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek verdiğini ve Türkiye'de Instagram'a erişimi engellediğini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek vererek, 'Her şeyin güzel olacağı günler için umut edelim' dedi. İmamoğlu ise Katz'ın açıklamalarına sert bir yanıt vererek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bayrağına ve cumhurbaşkanına hakaret eden bu açıklamayı reddettiğini belirtti.
2 Ağustos 2024
İşaretlediklerim