Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento genel seçimlerine 52 gün kala, siyasi partilerin çoğunda milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. AKP'de başvuru sayısı 6 bine, CHP'de 4 binin üzerine, MHP'de ise 4 bin 693'e ulaştı. İYİ Parti'de başvurular devam ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi başvurdu. HDP ise henüz başvuru sayısını açıklamadı.
23 Mart 2023

Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat, AKP yetkililerinden aldığı bilgiye göre Türkiye'de seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Depremzedelerin oy kullanabilmesi için memurların uyguladığı formülün benzeri bir yöntem denenerek, depremzedelerin yaşadıkları kenti terk etmiş olsalar bile gittikleri illerde oy kullanabilecekleri ifade edildi. Seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına rağmen, anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten bir maddeye atıfta bulunularak, seçimlerin ertelenemeyeceği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, şu ana kadar 1 milyon 83 bin 684 seçmen temsilciliklerde, 82 bin 285 seçmen ise gümrük kapılarında oy kullandı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar sürecek.
5 Mayıs 2023

27 Nisan'da başlayan yurt dışı seçmenlerin oy kullanma işlemi devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bilgiye göre, yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında şu ana kadar 1 milyon 7 bin 165 Türk vatandaşı oy kullandı. Bu sayı, yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçimlere olan ilgisini gösteriyor.
3 Mayıs 2023

Sivil toplum örgütü Oy ve Ötesi, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler için gönüllü başvuru sayısının 210 bine ulaştığını açıkladı. Bu sayı, 14 Mayıs'taki seçimler için yapılan başvuruların üç katıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Oy ve Ötesi'ni hedef alarak, seçimlerde sandık başında olmalarının yasak olduğunu iddia etti ve ikinci turda bu duruma müsaade edilmeyeceğini belirtti. Oy ve Ötesi'nin yasal olarak sayım esnasında sandık başında bulunabileceği belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Türkiye'deki önemli bir seçim sonrasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına göre seçim sonuçlarının saat 21:00'den önce verilmesinin yasak olduğunu ifade etti. Şahin, YSK'nın bu yasağı daha erken bir saate çekme yetkisine sahip olduğunu ancak aksi bir düzenleme olmadığı sürece yasaklara uyulması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

14 Mayıs genel seçimlerine 10 gün kala AKP yöneticileri, yurttaşların seçimlere ilgisiz olduğunu ifade etti. Sahada seçim havasının olmadığını ve yurttaşların siyasetle ilgilenmediğini belirten parti yöneticileri, seçmenin tutumunun 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerine göre farklı olduğunu aktardı. Seçmenin partiden uzaklaşmadığı ancak siyasetle ilgilenmediği yorumları yapıldı.
4 Mayıs 2023

YSK'nın paylaştığı veriler ile ıslak imzalı tutanakların uyuşmaması sonucu tartışmalar baş gösterdi. Bu duruma tepki olarak Ankara'da YSK binası önünde 'Demokrasi Nöbeti' adı altında bir eylem başlatıldı. Mezopotamya Ajansı'nın raporuna göre, polis müdahalesi sonucu eyleme katılan 10 kişi gözaltına alındı.
16 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın gençlerin oy kullanmasını engellemek amacıyla seçimleri 14 Mayıs'a aldığını öne sürdü. Akşener, seçim tarihinin okulların açık ve sınavların yapıldığı bir döneme denk geldiğini belirterek, gençlerin oy kullanamayacağını ve bu durumun maddi imkansızlıklar nedeniyle daha da zorlaşacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirleyeceğini daha önce işaret ettiği hatırlatıldı.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için partilerin oy pusulasındaki yerleri Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) kura ile belirlendi. Seçime katılma yeterliliğine sahip 36 siyasi partiden Yenilik Partisi'nin katılmayacağını açıklamasıyla 35 parti kura çekimine katıldı. Büyük Türkiye Partisi'nin ismini Ocak Partisi olarak değiştirmesi nedeniyle yeni ismiyle kura çekimine katıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi oy pusulasında birinci sırada yer alırken, Cumhuriyet Halk Partisi on sekizinci, Milliyetçi Hareket Partisi ise otuz birinci sırada yer aldı.
27 Ocak 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemleri devam ederken, İstanbul Barosu oy kullanma sürecine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, saat 17:00'de sandıkların kapanmasına rağmen, o saatte sınıf kapısında bekleyen ve kimliğini sandık kurulu üyesine ulaştıran seçmenler oy kullanmaya devam edebilecek. Sandık kurulu başkanı, saat 17:00 itibarıyla kuyrukta bekleyen seçmenlerin kimliklerini toplayacak ve bu seçmenlere oylarını kullandıracak. Ancak bu saatten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışında oy kullanma işlemi devam ediyor. İlk turda 3,5 milyon kayıtlı yurt dışı seçmenden yaklaşık 1,8 milyonu oy kullanmış, bu oyların çoğunluğunu cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan almıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, 22 Mayıs itibarıyla yurt dışında ve gümrüklerde toplam 1 milyon 500 bin 26 seçmen oy kullanmıştır. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erecekken, gümrüklerde 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
23 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, AKP'nin milletvekili adayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamu kurumlarının imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığı ve camilerde mitingler düzenlediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu, bakanların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği yönündeki başvuruları, bakanların kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer bakanlar, seçim çalışmalarında bakanlık imkanlarını ve TOGG araçlarını kullandıkları, bazı araçların plakalarının sigorta kayıtlarında farklı araçlara ait olduğu görüldü.
23 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, yurt dışında ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladığından bu yana toplam 1 milyon 488 bin 842 seçmen oy kullandı. Yurt dışındaki seçmenler 27 Nisan'da oy kullanmaya başladılar ve oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
6 Mayıs 2023
İşaretlediklerim