Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde yaptığı açıklamada, faiz politikalarında bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, geçmişteki 'düşük faiz, düşük enflasyon' politikasını hatırlatarak, aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nda bir kadın yöneticinin olmasının önemine değindi ve finans sektörünü güçlendirme çabalarından bahsetti. Ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacıyla Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandığı bilgisi verildi.
14 Haziran 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sunulan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu değişiklik teklifini onayladı. Teklif ile genel ve özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ek ödenek sağlanması öngörülüyor. Bu ödenek artışının karşılığı olarak genel bütçe gelir tahminleri de aynı miktarda artırılacak ve ek ödeneklerin idare bütçelerine eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanı yetkili kılınacak.
11 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini ve yatırım tavsiyesi veren veya eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtti. Gönül, bu tür hesapların son aşamada kapatılabileceğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemeler sonucunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplamda 171 milyon lira idari para cezası verildiğini ve 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
5 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını belirtti. 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılına ilişkin hedef yüzde 33 olarak belirlendi. Şimşek, OVP'nin Türkiye'nin olumlu bir döngüye gireceği yönünde olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın maliye politikasına tam destek verdiğini ifade etti.
7 Eylül 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Yalçın Karatepe, seçimlerin ardından hükümetin faizleri ve vergileri artırma planları olduğunu belirtiyor. Seçim öncesinde faiz artışına cesaret edilemeyeceğini, ancak 31 Mart sonrasında faizlerin artırılacağını ve bu durumun yurtiçi talebi kısmak için yapıldığını ifade ediyor. Ayrıca, bütçe dengesini sağlamak adına vergi oranlarında da artışa gidileceğini, bu durumun enflasyonu daha da artıracağını ve vatandaşın yoksullaşmasına neden olacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

Şeref Oğuz, belediyelerin devraldığı borç yüklerini ele alarak, özellikle seçimlerden önce eski yönetimler tarafından yapılan tartışmalı harcamaları ve ihaleleri sorguluyor. İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki belediye binası inşaatı ve tefrişatı için oluşan 810 milyon liralık borç örneğini veriyor. Yeni belediye yönetimlerine, devraldıkları borçları gerçek piyasa değerleri üzerinden yeniden yapılandırma önerisinde bulunuyor. Bu sayede, haksız yere şişirilmiş borçların azaltılması ve adil bir ödeme planının oluşturulması hedefleniyor.
29 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya gelerek bankacılık sektörünün durumu, enflasyon görünümü ve para politikasındaki son gelişmeleri ele aldı. Karahan, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun sağlanacağını ve aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek sıkı parasal koşulların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankette dolar ve enflasyon beklentisinin yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
2 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim