Türkiye'de yapılan milletvekili seçimlerinde, Anadolu Ajansı ve ANKA'nın açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı'nın önde olduğu görülüyor. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre AKP ve ortakları yüzde 35,49, CHP ve ortakları yüzde 25,38 oy almış durumda. ANKA'nın verileri ise AKP ve ortaklarının yüzde 35,77, CHP ve ortaklarının yüzde 25,73 oy aldığını gösteriyor. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP ise 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 26 Ocak'ta 11. kez toplandı ve ittifak olarak yola devam etme kararı aldı. Ayrıca, 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak olan ve yaklaşık 2 bin 500 eylem maddesi içerecek ortak politikalar mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu metin dokuz ana başlık altında toplanacak ve ekonomi, hukuk, eğitim gibi alanlarda vaatler içerecek. İşsizlikle mücadele ve Türkiye Varlık Fonu'nun kapatılması gibi konular da metinde yer alacak.
29 Ocak 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

Millet İttifakı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi'nde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Beş partinin katıldığı toplantıda, ittifakın cumhurbaşkanı adayının pazartesi günü belirlenmesi kararında bir değişiklik olmadığı ifade edildi. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, ittifakın genişlemeyeceğini ve İYİ Parti'nin de imza attığı ilkeler çerçevesinde hareket edileceğini belirtti. Toplantının ana gündemi Akşener'in açıklamaları ve ittifakın birlikte yoluna devam etmesinin sağlanması olarak aktarıldı.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masayı 'millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybettiği' gerekçesiyle terk ettiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, endişelenilmemesi gerektiğini ve her şeyin yerine oturacağını belirtti. Millet İttifakı'nın son toplantısında ortak aday konusunda bir uzlaşıya varılmadığı, ancak ortak bir anlayışa ulaşıldığı ifade edilmiş ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı kaydedilmişti.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, AKP'nin ittifak arayışları devam ediyor. AKP kurmayları Binali Yıldırım ve Ali İhsan Yavuz, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüşecek. Hürriyet yazarı Hande Fırat, HÜDA-PAR'a cumhur ittifakında kontenjan verilmesinin gündemde olduğunu belirtti. Ayrıca, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da cumhur ittifakından gelebilecek bir teklifi değerlendireceklerini ifade etti.
10 Mart 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

İYİ Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yerel seçimlerde ortaklık teklifine, partinin genel başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta yapacağı konuşmayla yanıt vereceğini belirtti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener'in konuşmasının 'Türk siyasetinde önemli bir başlangıç olacağını' ifade etti. Akşener'in 'siyasette yeni bir zemin açma iradesi'ni ortaya koyduğu ve 'millete kulak verileceği' belirtildi.
11 Ağustos 2023

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 30 büyükşehir ve 29 ilde AKP ile işbirliği yapacaklarını duyurdu. 26 Ekim 2023'te başlayan görüşmeler sonucunda, Mersin ve Manisa'da MHP'nin, diğer 28 büyükşehirde ise AKP'nin adaylarının destekleneceği kararlaştırıldı. Büyükşehir statüsünde olmayan 51 ilin 22'sinde her iki parti kendi adaylarıyla, geri kalan 29 ilde ise işbirliği yaparak seçime katılacak. Tarihi öneme sahip Ahlat ve Sögüt'te sırasıyla AKP ve MHP adayları desteklenecek.
22 Aralık 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, ilkeli ve şeffaf bir işbirliği durumunda CHP ile işbirliğine açık olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki performansını değerlendirirken, altılı masanın stratejilerini eleştirdi ve kendi önerilerini dile getirdi. Ayrıca, CHP kurultayında Atatürk'ün bile şansının zor olacağını iddia etti. İnce, seçimlerdeki oy kaybını ve çekilme kararını, Memleket Partisi'nin baraj altında kalmasını engellemek amacıyla aldığını ifade etti.
5 Temmuz 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partili belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Bu buluşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hakkında önceki açıklamaları nedeniyle istifa eden ancak göreve geri dönen Cihan Paçacı tarafından karşılandı. Paçacı, altılı masanın dağılmasının Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusundaki farklı düşüncelerden kaynaklanmaması gerektiğini, ancak bu şekilde yorumlandığını belirtti. İYİ Parti'nin kazanabilecek bir aday üzerinde ısrar ettiğini ve Akşener'in aday olmayacağını açıkladığını ifade etti. 6 Mart'taki Millet İttifakı toplantısına Akşener'in katılıp katılmayacağı konusunda bilgi vermedi.
4 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti'nin 81 ilde kendi adayını çıkarma kararına ilişkin düşüncelerini paylaştı. İmamoğlu, İYİ Parti'nin bu kararının müzakerenin kapanmadığı anlamına gelmediğini belirtti. Ayrıca, toplumsal ittifakın önemine vurgu yaptı ve muhalefet tabanının güçlü bir ittifak modeliyle sonuca ulaşabileceğini ifade etti. İmamoğlu, İstanbul'da CHP ve İYİ Parti ittifakıyla bir demokrasi mücadelesi verildiğini ve kazanıldığını hatırlattı.
14 Eylül 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmasını ve ittifakın kadın hakları üzerinden genişlemesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, genç kadınların ve kadın haklarının bu ittifak tarafından anlaşılmadığını belirtti. YRP'nin ittifaka katılma şartları arasında, İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın değiştirilmesi talepleri bulunuyordu. AKP ve MHP'nin oylarının düşüşte olduğu bir dönemde, cumhur ittifakı YRP ile genişlerken, HÜDA-PAR dışardan destek verecek.
24 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayının İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Melih Aydın olduğunu duyurdu. Akşener, adaylığı Eskişehir il başkanlığında açıkladı. Eskişehir'de son milletvekili seçimlerinde CHP, AKP'yi yaklaşık 1 puanla geçmiş, İYİ Parti ise yüzde 13,81 oy almıştı.
5 Ekim 2023

İYİ Parti, Millet İttifakı'ndan ayrıldıktan sonra başlattığı yerel seçim kampanyasında 'Mecbur değilsin' sloganıyla hem AKP'ye hem de CHP'ye yönelik eleştiriler içeren afişler hazırladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, afişlerin belediye tarafından asılmasının engellendiğini iddia etti ve sosyal medya üzerinden afişlerin içeriğini paylaştı. Afişlerde, tek adam baskısına, yandaş ve yoldaş medyaya, hain ve cahil diyenlere karşı bir duruş sergilenmesi vurgulandı.
30 Ocak 2024

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depremleri nedeniyle ertelenen toplantısını 2 Mart'ta gerçekleştirecek ve ortak aday konusunu tartışacak. İYİ Parti, aday belirleme yöntemi olarak anket yapılmasını önerirken, CHP ve İYİ Parti arasındaki 'kazanacak aday' krizi devam ediyor. İYİ Parti içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun istifası tartışılıyor. CHP ise İYİ Parti'nin açıklamalarını siyasetin doğası olarak görüyor ve ittifak ortaklarının milletvekilliği listeleri ve geçiş sürecinde aktif olduğunu belirtiyor. İki parti, adayın açıklanmasının seçim takviminin ilanından sonra yapılmasında hemfikir.
27 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu karar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın ortak adayı olarak öne çıkmasının ardından geldi. Akşener, daha önce masanın dağılmayacağını ve kimsenin bu masayı dağıtmaya gücünün yetmeyeceğini ifade etmişti. Ancak son gelişmelerle birlikte İYİ Parti'nin bu ittifaktan çekildiği ve Akşener'in Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarına çağrıda bulunduğu belirtildi.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim