Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

İçişleri Bakanlığı'nın ihbarı üzerine, Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleştirilen bir ihale ile ilgili olarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla dava açıldı. İmamoğlu daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. İçişleri Bakanlığı'nın incelemesi sonucu hazırlanan rapor üzerine Büyükçekmece Başsavcılığı soruşturma izni istedi ve Danıştay izni onayladı. Savcılık, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep etti ve 53. Madde uygulanmasını istedi. Dava 15 Haziran 2023'te görülecek.
11 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

10 Ekim Ankara gar katliamını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için yargılanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, 'terör örgütü' propagandası yapmakla suçlanmıştı. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Atalay, aynı zamanda Gezi Davası'ndan dolayı 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmemişti.
2 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaktadır. Davada İmamoğlu için 3 ile 7 yıl arası hapis ve siyasi yasak talep ediliyor. Büyükçekmece Adliyesi'nde görülen duruşmada, savcılığın bilirkişi raporuna itirazı üzerine duruşma 31 Mayıs'a ertelendi. İmamoğlu'nun avukatı suçlamaların asılsız olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisinin de olduğu 10 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Son olarak Doğukan Çep, S.K. ve U.E. isimli şüpheliler tutuklanırken, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
7 Ocak 2023

6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları gerekçe gösterilerek, eski HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, bu isimlerin terör örgütü PKK/KCK yöneticileri ve HDP MYK üyeleri ile birlikte halkı sokağa çıkmaya ve terör eylemleri gerçekleştirmeye teşvik ettikleri öne sürüldü. Kabul edilmesi halinde, bu isimler 37 kişinin öldürülmesi ve devletin birliğini bozmak suçlarından yargılanacak.
28 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlamak istedikleri için gözaltına alınan ve tutuklu bulunan dört kişi tahliye edildi. İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklar suçlamaları kabul etmedi ve savunmalarını sundu. Mahkeme, tutuklu sanıkların tahliyesine ve yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. Dava, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na yürümek isteyenlerin polis müdahalesiyle karşılaşması sonucu açılmıştı.
4 Eylül 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Gölgeler Apartmanı'nda 21 kişinin ölümüyle ilgili davada müteahhit Mehmet Necati Gölgeler 19 yıl altı ay, mimar İhsan Çeven ise 16 yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar suçlamaları reddetti, ancak mahkeme bilirkişi raporlarına dayanarak cezaları verdi. Ayrıca, bilirkişi raporunda sorumluluğu bulunan diğer kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
5 Eylül 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Süper Lig'in 27'nci haftasında gerçekleşen maçlardaki disiplin ihlalleri sebebiyle yedi kulübe para cezası uyguladı. Beşiktaş en yüksek cezayı alırken, Fenerbahçe, Galatasaray ve diğer dört kulüp de cezalandırıldı. Ayrıca, Antalyaspor Kulübü Başkanı, Galatasaray Başkanı, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Kasımpaşa CEO'suna da çeşitli cezalar verildi.
29 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Saltık'a 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 22 Eylül'e ertelendi. Saltık, suçlamaları reddederek, İBB'nin sosyal politikalarının yargılandığını ve bu durumun yoksullara yapılan yardımları engellemeye yönelik olduğunu belirtti.
15 Eylül 2023

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakacak olan istinaf heyetinin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor ve kendisine iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesinde itiraz edilen kararın onanması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstinaf incelemesi henüz tamamlanmadı ve İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'larının durdurulması görüntüleriyle ilgili olarak 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan yargılandı. Daha önce beraat eden Gül, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gül, şu anda İstanbul Adalar belediye başkanı olarak görev yapmaktadır.
28 Şubat 2024

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023
İşaretlediklerim