Hayko Bağdat, Abdulkadir Selvi'nin son dönemdeki yazılarını ve çıkışlarını değerlendiriyor. Selvi, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını ve hukuk reformlarını savunurken, Cumhur İttifakı'nı eleştiriyor ve AKP'ye yeni bir ortak arayışında. Selvi'nin CHP'ye yönelik beklentileri ve MHP'den gelen tepkiler de yazıda ele alınıyor. Bağdat, Selvi'nin CHP'yi Kürt meselesinde rejimin politikalarına ortak etmeye çalıştığını iddia ediyor.
29 Mayıs 2024

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın başkan yardımcısı, ekonomi politikaları ve uygulamaları hakkında eleştirel açıklamalarda bulundu. Ağırlıklı fonlama maliyeti, mevduat faizi, politika faizi ve faiz kur ilişkilerinin kopukluğundan bahsetti. Bu eleştirilerin, kendisini bu pozisyona atayanlara ve seçimler öncesi sorunları gizleyerek halkın gözünü boyayan Nureddin Nebati ekibine yönelik olduğu belirtildi. Hayri Kozanoğlu, bu durumu ele alarak, başkan yardımcısının şikayetlerinin adresinin yanlış olduğunu vurguladı.
20 Şubat 2024

Deniz Zeyrek, Mehmet Şimşek'in Türkiye'deki enflasyonla mücadele planını ve bu bağlamda kullandığı dili eleştiriyor. Şimşek'in 'local' kelimesini kullanması ve bu tercihin Daily Sabah gazetesi tarafından 'public' olarak değiştirilmesi dikkat çekici bulunuyor. Zeyrek, Şimşek'in İngiltere vatandaşı olması ve dil becerilerine atıfta bulunarak, onun bu tercihi bilinçli yaptığını öne sürüyor. Ayrıca, hükümetin son beş yılda enflasyonu düşüreceğine dair verdiği sözlerin tutulmadığını ve enflasyonun daha da arttığını belirtiyor.
20 Nisan 2024

Şeref Oğuz, kredi faizlerinin %73'e ulaştığı bir dönemde şirketlerin borçlanma zorluklarını ele alıyor. Bu yüksek faiz oranlarıyla borçlanmanın, şirketlerin iflastan kaçınmak için zorunlu hale geldiğini belirtiyor. Ayrıca, şirketlerin öz sermayeye odaklanarak ve varlıklarını satarak bu zorlu dönemi atlatmaya çalışmaları gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yüksek faiz oranlarının bankaların suçu olmadığını, ancak şirketlerin hayatta kalmak için bu faiz oranlarını kabul etmek zorunda kaldığını ifade ediyor.
20 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türk Lirası'nın değer kaybı ve Merkez Bankası'nın karşılaştığı zorlukları tartışıyor. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikalarının, siyasi iktidarın seçim öncesi KOBİ'lere ve esnafa kredi dağıtımı gibi uygulamalarıyla çeliştiğini belirtiyor. Ayrıca, bütçede lüks harcamaların arttığı ve bu durumun Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını etkisiz kılacağını ifade ediyor. Korkmaz, bu koşullar altında bir Merkez Bankası Başkanının neden görevde kalmak istemeyeceğini sorguluyor.
9 Şubat 2024

Can Ataklı, devletin ekonomik zorluklar karşısında aldığı tasarruf önlemlerini eleştiriyor. Özellikle memurların servis hizmetlerinin kaldırılmasına dikkat çeken Ataklı, bu önlemlerin yetersiz olduğunu ve devletteki makam aracı saltanatının daha büyük bir israf kaynağı olduğunu vurguluyor. Ataklı, Mehmet Şimşek'in memurların servislerinden tasarruf etmeyi bildiğini ancak makam araçlarına ses çıkarmadığını belirtiyor.
2 Haziran 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, tartışılan vergi düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, düzenlemenin amacının vatandaşa yük getirmek değil, vergi adaletini sağlamak olduğunu vurguladı. Sosyal medyada dolaşan spekülatif açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Çelik, düzenlemenin enflasyonist etkiler yaratmaması ve üretim, istihdam, ihracat süreçlerini olumsuz etkilememesi için hassasiyetle değerlendirildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu düzenlemeye tam destek verdiğini söyledi.
25 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarının kasıtlı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Şimşek, istifa etmediğini ve dolaşıma koyulan senaryoların doğru olmadığını açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu, bu iddialarla ilgili piyasa dolandırıcılığı suçu işlendiğine işaret ederek hukuki işlem başlattı. Tunç, bu tür söylemlerin hükümeti yıpratmak amacıyla yapıldığını ve siyasilerin sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.
24 Ağustos 2024

İbrahim Kahveci, Türkiye'deki ekonomik sorunların dış güçlerin etkisi altında değil, iç politika ve yönetimdeki liyakatsizlikten kaynaklandığını iddia ediyor. Merkez Bankası Başkanlığı'nda Naci Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi ve Nureddin Nebati ile olan politikalar gibi örneklerle, ekonomik krizin yönetim kararlarından kaynaklandığını öne sürüyor. Kahveci, enflasyonun artışı ve döviz rezervlerinin tükenmesi gibi sorunların, akılcı olmayan politikalar ve liyakatsiz yönetim anlayışı nedeniyle yaşandığını belirtiyor.
19 Şubat 2024

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Abdulkadir Selvi, Ekrem İmamoğlu'nun Erdoğan ile Özgür Özel arasındaki ilişkiyi kendi aleyhine bir ittifak olarak gördüğünü ve bu nedenle Özel'in siyasi olarak daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, 28 Şubat sürecinde mahkum edilen yaşlı generallerin affedilmesi gerektiğini, bu adımın Türkiye'de siyasi yumuşama sağlayacağını öne sürüyor. Selvi, ayrıca Gezi Parkı olaylarından mahkum olanların yeniden yargılanması gerektiğini, bu durumun Türkiye'nin uluslararası imajını olumlu yönde etkileyeceğini savunuyor.
13 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığından ayrılışının faiz politikalarıyla ilgili olmadığını, daha çok itibar suikastı ve ekonomi magazini üslubu nedeniyle olduğunu belirtiyor. Naci Ağbal'ın aksine, Erkan'ın görevden alınma sebebinin ekonomik kararlar yerine, kamuoyu algısıyla ilgili olduğu vurgulanıyor. Bu durumun yurtdışı algısını olumsuz etkilediği ve Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair endişeleri artırdığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'de gerçekleşen suikast girişimlerini ve bu girişimlerin Amerikan müesses nizamına karşı olan başkanları hedef aldığını belirtiyor. Selvi, Amerikan derin devletinin bu tür olaylarda rol oynadığını ve ABD'nin artık güvenli bir devlet olmadığını vurguluyor. Ayrıca, Pensilvanya'nın hem Türkiye hem de ABD için bir tehdit haline geldiğini ifade ediyor.
15 Temmuz 2024

Şeref Oğuz, kamu sektöründe gözlemlenen aşırı harcamaları ve lüks tüketimi eleştirerek, bu durumun sosyal barışı tehdit ettiğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf amacıyla çıkardığı genelgenin, beklenenin aksine daha fazla harcama talebi yarattığını ifade etti. Oğuz, enflasyonla mücadelede samimiyetin, kamunun israf kalemlerini gözden geçirmesiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2024

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

İbrahim Kahveci, Diyanet'in camilerde rüşvet, devlet malını kötüye kullanma veya çalma gibi yolsuzluklardan bahsetmediğini eleştiriyor. Cemaatler ve tarikatların da bu konuda hassasiyet göstermediğini belirtiyor. Ekonomik verilerin sahte olduğunu ve vergi gelirlerinin enflasyona oranla çok daha fazla arttığını vurguluyor. Kahveci, bu durumu sahte bir cennet olarak nitelendiriyor ve insanların bu sahte cennette gerçek bir cehennem yaşadığını ifade ediyor.
29 Temmuz 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Ankara-Mamak'ta bulunan Hüseyin Gazi Dergahı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022'deki ziyareti sırasında cemevindeki bazı resimlerin değiştirilmesiyle gündeme gelmişti. Şimdi ise iki Alevi vakfı arasında dergahın tahsisi konusunda bir anlaşmazlık yaşanıyor. Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Timurtaş Özmen ve Hüseyin Gazi Cemevi Dedesi Hüseyin Öz, dergahı boşaltmaları için kendilerine gelen yazının haksız olduğunu belirtiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahsis kararının maddi ve manevi zararlar doğuracağını ifade ediyorlar.
16 Haziran 2024

Veysel Ulusoy, yüksek enflasyon oranlarının yanıltıcı olduğunu ve algı yönetimi aracı olarak kullanıldığını belirtiyor. Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre, tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmaması gerektiğini vurguluyor. Ancak, bu oranın yıllar içinde düşerek 2023'te yüzde 0.2'ye gerilediğini ifade ediyor. Ulusoy, tarımsal desteklerin yetersizliğinin ve üretim maliyetlerinin artmasının, gıda fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu savunuyor.
2 Haziran 2024
İşaretlediklerim