ABD'li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Inc., Starbucks'ın Kuveytli AlShaya Group'a ait Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki hisselerinin yüzde 30'unu satın almayı planlıyor. Kuveytli şirket, azınlık hisselerinin yüzde 30'unu satışa çıkardı ve aralarında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu Kamu Yatırım Fonu'nun da bulunduğu birkaç alıcı adayı kısa listeye alındı. Starbucks, İsrail-Hamas savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini ve satışlarının önemli ölçüde etkilendiğini açıklamıştı. AlShaya Group, 13 ülkede yaklaşık 2 bin Starbucks mağazası işletiyor.
8 Şubat 2024

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan arasında, toplamda 51 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandı. Anlaşmalar, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, suçluların iadesi, hukuki ve adli işbirliği, ortak ekonomik ve ticaret komisyonu kurulması, dijital dönüşüm, enerji ve doğal kaynaklar projeleri, uzay ajansları arasında işbirliği, savunma sanayii, ihracat kredisi finansmanı, depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası ve petrol şirketleri arasında stratejik işbirliği gibi başlıkları içeriyor.
19 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini ve yatırım tavsiyesi veren veya eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtti. Gönül, bu tür hesapların son aşamada kapatılabileceğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemeler sonucunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplamda 171 milyon lira idari para cezası verildiğini ve 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
5 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Nvidia ve diğer çip üreticilerinin Çin ve diğer ilgili ülkelerdeki müşterilere lisans almadan çip sevkiyatını durdurmayı planlıyor. Bu hareket, Çin'in yapay zeka yeteneklerini geliştirmesini daha da sınırlayabilir. ABD'nin, bu tür düzenlemeleri kullanan Çinli yapay zeka şirketlerine bulut hizmetlerinin kiralanmasını da kısıtlamayı düşündüğü belirtiliyor. Ancak çip üreticileri, yeni kısıtlamaların hafifletilmesini veya vazgeçilmesini istiyor, bu nedenle yeni kısıtlamaların ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz.
29 Haziran 2023

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., hisse senetlerindeki aşırı oynaklığı önlemek ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla borsadan hisse geri alımı yapma kararı aldı. Yönetim kurulu toplantısında alınan bu karar Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirildi. Geri alım için ayrılacak azami fon tutarı 500 milyon lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı bu tutarı geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı. Geri alım programının süresi bir yıl olarak planlandı.
15 Şubat 2023

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

Doğan Holding, gayrimenkul ve ikinci el satış faaliyetleri yürüten Milpa şirketindeki yüzde 82,29 oranındaki payını, portföy yönetim şirketi Re-Pie'ye ait bir yatırım fonuna 55 milyon dolara satışını duyurdu. Re-Pie, daha önce teknoloji ve inovasyon odaklı start-up'lara yatırım yaparak Getir gibi şirketlerden rekor kar elde etmişti. Satış bedelinin 7,5 milyon lirası peşin olarak ödendi.
17 Temmuz 2023

Dünya Bankası, Türkiye'nin ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu. Bu paket, halihazırdaki 17 milyar dolarlık fona ek olarak, önümüzdeki üç yıl içindeki projeler için 18 milyar dolarlık bir taahhüt içeriyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, bu finansmanın yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görüldüğünü belirtti.
7 Eylül 2023

Amazon CEO'su Andy Jassy, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı toplantıda, şirketin Hindistan'a 15 milyar dolar daha yatırım yapacağını açıkladı. Amazon'un Hindistan'daki toplam yatırımının 2030'a kadar 26 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Toplantıda, Hintli girişimleri desteklemek, istihdam yaratmak, dijitalleşmeyi sağlamak ve küçük işletmeleri güçlendirmek konuları ele alındı.
24 Haziran 2023

Katar Spor Yatırımları Fonu'nun başkanı Nasır el-Halifi, Tottenham Hotspur'dan hisse alımı için kulüp başkanı Daniel Levy ile görüştü. Aynı fon, Manchester United ve Liverpool futbol kulüplerini de satın almayı veya hisse almayı düşünüyor. Manchester United ve Liverpool'un yönetimleri, kulüplerin satışını değerlendirdiklerini açıklamıştı. Katar fonu şu anda Paris St. Germain ve Portekiz kulübü Braga'nın da sahibi.
10 Ocak 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Dünyaca ünlü futbolcu Neymar, Suudi Arabistan'ın Al-Hilal takımına transfer oldu. Al-Hilal, bu transfer için PSG'ye 80 milyon avro bonservis bedeli ödeyecek. Neymar, Al-Hilal takımından iki yılda 300 milyon avro kazanacak. Reklam ve sponsor gelirleriyle bu bedelin 400 milyon avroya kadar çıkması bekleniyor. Suudi Arabistan kulüplerinin son dönemde gerçekleştirdiği yıldız transferler arasında Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Sadio Mane, N’Golo Kante, Riyad Mahrez, Ruben Neves, Roberto Firmino ve Jordan Henderson gibi isimler yer alıyor.
15 Ağustos 2023

ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, yapay zeka destekli ilaç keşfi konusunda çalışan biyoteknoloji şirketi Recursion ile işbirliği yaparak şirkete 50 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Recursion, Nvidia'nın bulut platformunda 23 bin terabaytı aşan biyolojik ve kimyasal veri kümelerini kullanarak ilaç keşfi için temel modeller geliştirecek. Bu yatırım haberinin ardından Recursion'ın borsadaki hisseleri yüzde 115'in üzerinde değer kazandı.
13 Temmuz 2023

Bill Gates, şirketi TerraPower aracılığıyla nükleer enerjiye milyarlarca dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ABD'nin Wyoming eyaletinde yeni bir nükleer tesisin temelini attı. Gates, nükleer enerjiyi doğal gaz gibi enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale getirmeyi hedefliyor ve maliyetlerin düşeceğini öngörüyor. Gates, CNN'de yaptığı açıklamada şirketin maliyet hedefini tutturabileceğini ve karlı olacağından emin olduğunu belirtti.
17 Haziran 2024

İsviçre merkezli finans şirketi Credit Suisse, likiditesini güçlendirmek amacıyla İsviçre Merkez Bankası'ndan (SNB) 50 milyar İsviçre frangı borç alacağını açıkladı. Bu adım, bankanın ana faaliyetlerini ve müşterilerini desteklemek için atıldı. Ayrıca, banka bazı borçlanma senetlerini de nakit karşılığında geri almayı planlıyor. Credit Suisse'in bu kararı, Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırmayacağını açıklaması ve hisse senetlerindeki sert düşüşün ardından Avrupa'da yaşanan panik ortamında geldi.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim