Hollandalı bira üreticisi Heineken, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırdı. Şirket, 1 avroluk satış anlaşması için gerekli tüm onayların alındığını ve bu durumun muhtemelen 300 milyon avroluk olağan dışı faaliyet zararıyla sonuçlanacağını bildirdi. Heineken'ın Rusya'daki faaliyetlerini devralan Arnest Group, kutu ambalaj üretimi yapıyor ve Rusya'nın en büyük aerosol üreticisi olarak biliniyor.
25 Ağustos 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, ABD'nin en büyük tarım arazisi sahibi olmasıyla ilgili komplo teorilerine konu oluyor. Reddit'te bir etkinlikte bir kullanıcının tarım arazisi satın alma nedenini sorgulaması üzerine Gates, ABD'deki tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına sahip olduğunu ve bu yatırımın verimliliği artırmak ve iş yaratmak amacıyla yapıldığını açıkladı. Gates ayrıca, tarım sektörünün önemine ve üretken tohumlarla ormanların yok edilmesinin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
27 Ocak 2023

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un piyasa değeri, hisselerindeki yüzde 68'in üzerindeki yıllık artışın ardından ilk kez 3 trilyon doları aştı. Şirketin hisse değeri, gün içinde yüzde 1'in üzerinde artarak 404,78 dolara yükseldi ve böylece Microsoft, 3,03 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Apple'ın ardından dünyanın en değerli ikinci şirketi konumuna geldi. Microsoft'un yapay zeka alanındaki yatırımlarının hisse değerlerindeki artışta etkili olduğu belirtiliyor.
24 Ocak 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, her yıl yaptığı yaz için okuma önerilerine bu yıl dizi ve müzik önerilerini de ekledi. Roman kategorisinde Gabrielle Zevin'in 'Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow' adlı eserini, kurgu dışı kategorisinde ise Howard French'in 'Born in Blackness' adlı kitabını önerdi. Ayrıca, Danimarka yapımı 'Borgen' adlı diziyi ve Spotify'da bir çalma listesi oluşturarak müzik önerilerinde bulundu.
8 Haziran 2023

Milyarder iş insanı Bill Gates, ineklerin metan gazı salınımını azaltmayı amaçlayan deniz yosunu bazlı yem geliştiren Avustralyalı Rumin8 şirketine 12 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Rumin8'in geliştirdiği yem katkı maddesi, laboratuvar denemelerinde metan emisyonlarını yüzde 95'e kadar azaltma potansiyeline sahip. Şirket, bu katkı maddesini laboratuvarda üreterek inek yemlerine eklemeyi ve yıl sonuna kadar ürünü satışa sunmayı hedefliyor. İneklerin metan salınımını azaltma çabaları, küresel ısınma ve iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
25 Ocak 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

İş Yatırım'ın günlük piyasa raporunda, borsada dokuz hissede hareketlenme bekleniyor. Bu hisseler arasında Alarko, Anadolu Grubu Holding, Coca Cola, Koç Holding, Şişecam, Sabancı Holding, Tekfen, THY, Yapı Kredi bulunuyor. Ayrıca, Coca Cola'nın Bangladeş operasyonlarını satın almak için görüşme yapmasına pozitif beklenti var. Bu bilgiler, Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı sonrası döviz kurlarında ve borsada yaşanan yükselişin ardından geldi.
26 Haziran 2023

Microsoft, piyasa değeri açısından Apple'ı geçerek dünyanın en değerli şirketi unvanını kazandı. companiesmarketcap verilerine göre Microsoft'un piyasa değeri 2,887 trilyon dolara ulaşırken, Apple'ın piyasa değeri 2,874 trilyon dolar olarak kaydedildi. Temmuz ayında yapılan bir sıralamada Apple 3 trilyon 50 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, Microsoft 2 trilyon 532 milyar dolar ile ikinci sıradaydı.
16 Ocak 2024

ABD'li teknoloji şirketleri Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, nisan-haziran döneminde gelir artışı kaydetti. Microsoft'un geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara çıktı. Alphabet'in geliri ise yüzde 7 artışla 74,6 milyar dolara ulaştı. Her iki şirketin net karları da aynı dönemde artış gösterdi.
26 Temmuz 2023

Microsoft, Ocak 2022'de Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, rekabeti bozacağı endişesiyle satın almaya karşı çıkmış, ancak ABD mahkemesi bu iddiaları reddederek işleme yeşil ışık yakmıştır. Avrupa Birliği de rekabet incelemesini tamamlayarak onay vermiş, ancak Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu satın almayı engellemişti. Microsoft ve Activision, Britanya'daki durumu çözmek için yeniden başvuruda bulunmayı planlıyor.
12 Temmuz 2023

Milli Gazete'nin haberine göre, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, küçükbaş hayvancılık işine girerek Tarım Bakanlığı'ndan 3,5 milyon lira hibe alacağı iddia edildi. Fırat, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada henüz hibe almadığını, ancak 22 milyon TL'lik yatırımı yaptıktan sonra hibe alacağını belirtti. Kendisine yönelik eleştirilere karşı, yatırımın bir emeklilik projesi olduğunu ve Bill Gates gibi birçok yatırımcının tarım arazisi satın aldığını ifade etti. Fırat, sürecin şeffaf olduğunu ve herhangi bir bakanlık yetkilisini aramadığını, hibenin de her yatırımcı gibi hakkı olduğunu savundu.
29 Nisan 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Bir Alman bira şirketi, yapay zeka tarafından hazırlanan bir tarifle bira üretti. Tarif, ChatGPT tarafından oluşturuldu ve bira ismi ile tasarımı da yapay zekadan geldi. Şirket yetkilisi, bu yeni birayı 'çığır açıcı' olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bira fiyatlarına 10 ila 15 TL arasında zam geldiğini açıkladı. Efes Pilsen'in kutu ve şişe fiyatı 38 TL'ye yükseldi. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27, üretici fiyatları ise yüzde 97,72 artış gösterdi.
4 Ocak 2023

Borsa İstanbul endeksi yükselişe geçtiği geçen yılın başından bu yana şirket ortakları toplamda 11 milyar liralık hisse satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde, şirketler de daha önce düşük fiyatlarla satın aldıkları 6 milyar liralık hisseleri yüksek fiyatlara satarak piyasaya geri sürdü. En büyük hisse satışları Doğuş Otomotiv ve Hektaş'ta gerçekleşti. Buna karşın, borsada ortaklar son bir yılda 33 milyar liralık hisse alımı yaptı, ancak bu alımların büyük bir kısmı BBVA'nın Garanti Bankası hisseleriyle ilgiliydi ve net ortak satışı 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti.
11 Ocak 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo markasına ait alkollü içeceklerin fiyatlarında artış olduğunu açıkladı. Twitter üzerinden paylaşılan fiyat listesine göre Yeni Rakı 1937'nin 70 cl şişesi 429 TL, Tekirdağ Rakısı'nın aynı boy şişesi 459 TL, Johnnie Walker Red Label viskinin 70 cl şişesi 525 TL ve İstanblue Vodka'nın 70 cl şişesi 369 TL olarak belirlendi.
4 Mayıs 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla, Fransa merkezli Danone ve Danimarka merkezli Carlsberg şirketlerinin Rusya'daki varlıklarının yönetimi için kayyım atandı. Bu kararla şirketlerin varlıkları geçici bir süre Rusya Federal Mülkiyet Yönetim Ajansı tarafından yönetilecek. Daha önce Alman Uniper ve Finlandiyalı Fortum şirketlerine de benzer işlemler uygulanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu tür kararların Batılı ülkelerin Rus varlıklarına karşı takındıkları saldırgan tutumlar nedeniyle alındığını belirtti.
16 Temmuz 2023

Hollanda'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla içecek teneke kutularına depozito uygulaması getirildi. 1 Nisan itibariyle başlayan uygulama, içecek üreticileri ve süpermarketlerin karşı çıkmasına rağmen hükümetin ısrarıyla yürürlüğe kondu. Yaklaşık 27 bin farklı noktada teneke kutuların iade edilmesi mümkün hale geldi. Tüketiciler, iade ettikleri her kutu için 15 sent alacak ve bu miktarı süpermarketlerde kullanabilecek veya hayır kurumlarına bağışlayabilecekler.
2 Nisan 2023

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra üst yöneticileri görevden alıp şirketin yönetim kurulunu feshetti ve mavi tiki parayla satmaya başladı. Ayrıca şirketin yarısını işten çıkardı ve birçok değişiklik yaptı. Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını ve şirketin hala negatif nakit akışında olduğunu belirtti. Şirketler, Musk'ın eylemleri ve yanlış bilgi ile sahte hesapların yayılma endişesi nedeniyle reklam vermekte tereddüt ediyor.
15 Temmuz 2023
İşaretlediklerim