Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler ve yatırımcı mağduriyetleri üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yer aldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Türkiye Varlık Fonu (TVF), borsayı desteklemek amacıyla devlet bankaları tarafından yönetilen yatırım fonlarına en az 1 milyar dolarlık kaynak ayırmayı planlıyor ve ilk olarak Ziraat Portföy yatırım fonlarına para aktaracak.
27 Şubat 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank, teknoloji alanında yenilikçi fikirleri olan girişimcilere destek olmak amacıyla 'Tekno Girişimci Destek Kredisi' adı altında yeni bir kredi paketi sunuyor. Bu kredi paketi ile yazılım, donanım geliştirme ve mobil teknolojiler gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimlerin büyümesi, istihdamın artırılması ve rekabetin desteklenmesi amaçlanıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren veya TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumlardan destek almaya hak kazanmış girişimciler bu krediden yararlanabilecek. Kredi, 500 bin liraya kadar, altı ay anapara ödemesiz ve 60 ay vadeli olup, faiz oranları vade süresine göre değişiklik gösterecek.
3 Ocak 2023

İtalya'da sağlık çalışanları, Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin 2024 bütçe yasa tasarısında öngörülen sağlık hizmetleri kesintilerine karşı ülke genelinde grev düzenledi. 24 saat süren grevde doktorlar ve hemşireler, başkent Roma'da bir miting gerçekleştirdi. Sağlık çalışanları, emeklilik hakları ve sağlık hizmetlerindeki kesintilere tepki gösterdi. Sendikalar, sağlık çalışanlarının yüzde 85'inin greve katıldığını belirtti.
5 Aralık 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, Aile ve Gençlik Fonu kuruldu ve bu fon aracılığıyla yeni evlenecek gençlere iki yıl geri ödemesiz, toplamda dört yıl içinde geri ödemeli 150 bin lira kredi verilecek. Fonun yönetim kurulu, beş bakan yardımcısından oluşacak ve fonun kaynak aktarımı yapılacak projeleri ve harcama programlarını belirleyecek. Kredi başvuruları internet üzerinden yapılacak ve kredi miktarı her yıl artacak. Uygulama, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde başlayacak.
29 Kasım 2023

ABD'li çip üreticisi Nvidia, yapay zeka sektörüne yönelik adımlar sayesinde piyasa değerini 1,02 trilyon dolara çıkardı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin yüksek olduğunu ve ek siparişler vererek 2023'ün ikinci yarısında tedariklerini artıracaklarını belirtti. Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti ve bu durum hisselerinin yüzde 28 değer kazanmasına yol açtı. Nvidia'nın piyasa değeri artışıyla ABD'de bir trilyon doların üzerinde değere sahip beş şirketten biri oldu.
31 Mayıs 2023

Yapay zekanın öncülerinden Geoffrey Hinton, Google'dan istifa ettikten sonra yapay zekanın insanlık için oluşturduğu tehditler hakkında daha özgürce konuşabileceğini belirtti. Hinton, yapay zekanın iklim krizinden daha acil bir durum haline gelebileceğini ifade etti. Yapay zekanın kontrolü ve şeffaflık konularında endişelerini dile getiren Hinton, araştırmaların durdurulmasına karşı çıkıyor ve bu konuda daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusunda teknoloji liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi.
6 Mayıs 2023

İtalya'nın eski başbakanlarından ve medya patronu Silvio Berlusconi, vefatından sonra açıklanan vasiyetinde, şirket hisselerinin büyük bir kısmını çocuklarına bırakırken, sevgilisi Marta Fascina'ya 100 milyon avro, kardeşi Paolo Berlusconi'ye 100 milyon avro ve siyasi yol arkadaşı Marcello Dell’Utri'ye 30 milyon avro ayırdı. Berlusconi'nin büyük çocukları Marina ve Pier Silvio, Fininvest Holding'in yüzde 53'lük hissesini alırken, diğer çocukları Barbara, Eleonora ve Luigi ise geri kalan hisseleri paylaşacak. Berlusconi'nin toplam serveti 6,5 milyar avro olarak hesaplanıyor.
6 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zeka modellerinin kişisel itibarlar ve verileri riske atıp atmadığını ve tüketici koruma yasalarına uygun olup olmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. FTC, San Francisco merkezli şirketten, yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına dair kayıtları talep etti. Ayrıca, gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler oluşturan ürünlerle ilgili tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını istedi.
13 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, OpenAI'nin Fransız rakibi Mistral AI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu ortaklık kapsamında, Mistral AI'nın yapay zeka modelleri Microsoft'un Azure bulut bilişim platformu üzerinden erişilebilir hale gelecek. Microsoft, bu hamleyle küresel yapay zeka inovasyonu ve büyümesini destekleme konusundaki kararlılığını vurguladı.
26 Şubat 2024

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin eski partneri ve TV sunucusu Andrea Giambruno, kadın meslektaşlarına tacize varan sözler söylediği için işinden oldu. Giambruno'nun bu tür yorumları bir TV programında yayınlandıktan sonra Meloni, Giambruno ile olan ilişkisini sonlandırmıştı. Giambruno, 'Diario del giorno' adlı programdaki sunuculuk görevinden alındı ancak programın yapımcılığını üstlenen MFE medya grubuna 'sahne arkası koordinatörü' olarak çalışmaya devam edeceği belirtildi.
25 Ekim 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, uzun süredir birlikte olduğu Andrea Giambruno'dan ayrıldığını duyurdu. Ayrılık kararı, Giambruno'nun kadın meslektaşlarına tacize varan yorumlarının bir TV programında yayınlanmasının ardından geldi. Meloni, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Giambruno'yla neredeyse 10 yıl süren ilişkisinin sona erdiğini belirtti ve birlikte geçirdikleri yıllar, yaşadıkları zorluklar ve kızları Ginevra için teşekkür etti.
20 Ekim 2023

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, şirketin kendi hisselerini geri almak üzere 1 milyar lira fon ayırma kararı aldığını duyurdu. Bu karar, şirketin 31 Mart 2023 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda onaylanan 'Pay Geri Alım Programı' ve 27 Nisan 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde alındı. Açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.
28 Nisan 2023

Kanadalı müzisyen Grimes, yapay zeka teknolojisi kullanılarak kendi sesiyle üretilen başarılı şarkılar için telif hakkını paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların seslerinin yapay zeka ile taklit edilerek oluşturulan şarkıları müzik platformlarından kaldırtmalarının ardından geldi. Grimes, Twitter hesabında yapay zeka ile sesini kullanarak başarılı bir şarkı yapanlara telif ücretinin yarısını vermeyi teklif ettiğini duyurdu ve bu konuda iş birliği yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim