Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun çalışmalarına başlamasıyla birlikte, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşulları nedeniyle asgari ücret için spesifik bir rakam belirtmeyi uygun bulmadıklarını ifade etti. Çerkezoğlu, asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur aylığına göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bloomberg HT'nin analizine göre, DİSK'in dolaylı olarak işaret ettiği asgari ücret miktarı 30 bin lira olarak hesaplandı.
1 Aralık 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere yapılacak olan beş bin lira ikramiye ödemesinin yarın banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan bu ödeme, artan enflasyon karşısında emeklilerin maaşlarının yetersizliği nedeniyle talep edilmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilmişti. Çalışan emeklilerin ödeme dışında bırakılması eleştirilere yol açmış ve bu eleştirilerin ardından çalışan emeklilere de ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.
28 Aralık 2023

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantılarından sonra, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücretin 17 bin 2 lira olacağı açıklandı. Daha önceki toplantılarda herhangi bir rakam üzerinde anlaşma sağlanamamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre, işçi ve işveren temsilcileri cumhurbaşkanlığı sarayında toplanarak bu kararı verdi. Yeni asgari ücret, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun açıkladığı açlık sınırının biraz üzerinde bir rakam olarak belirlendi.
27 Aralık 2023

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de altı aylık enflasyon oranı yüzde 37,56 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesinde esas alınacak. Daha önce memur maaşlarına temmuz ayında yüzde 17,55 artış ve 8 bin 77 TL seyyanen zam uygulanmış, toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Yüzde 6'nın üzerindeki enflasyon farkı, maaş zammına yansıtılacak ve bu durum memur maaşlarında yaklaşık yüzde 31,56 civarında bir enflasyon farkı zammı anlamına geliyor.
3 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası bir dizi açıklama yaptı. Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmaları, yeni bir sivil anayasa için ittifak ortaklarıyla istişareler ve ekonomideki orta vadeli programın tanıtımı konularına değindi. Ayrıca, yaşanan deprem felaketi ve küresel ticaretteki küçülmeye rağmen Türkiye'nin büyüme başarısını vurguladı ve enflasyonu dize getireceklerine olan inancını ifade etti.
5 Eylül 2023

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini ifade etti. İzmir'de düzenlenen yarım gün iş bırakma eylemi ve kitlesel yürüyüşte, vergide adalet ve insanca yaşanabilir bir ücret talepleri dile getirildi. Çerkezoğlu, Meclis'e sunulan beş maddelik adil vergi sistemi kanun teklifine destek çağrısında bulundu ve yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin rakamlarının yetersiz kaldığını belirtti.
15 Aralık 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon muhasebesi'ne ilişkin sözlerini 'irrasyonel zemine dönüş' olarak yorumladı. Şatıroğlu, TL varlıklara yatırım yapılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne tutarda bir kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığının hesaplamasını sağlar. Şatıroğlu, bu durumun bankaların daha çok vergi vereceği anlamına geldiğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Nisan ayında aylık enflasyonun yüzde 4,86 olduğunu duyurdu. Yıllık enflasyon oranı yüzde 105,19 olarak hesaplandı. 2023 yılının ilk dört ayında enflasyon oranı yüzde 29,27'ye ulaştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2023 sonu için enflasyon hedefinin yüzde 22,3 olduğunu belirtmişti.
3 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili ara zammın gündemde olmadığını belirtti. Işıkhan, enflasyon verilerinin olumlu geldiğini ve Aralık ayındaki düşüncelerinin aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. Emeklilere temmuz ayında ekstra refah payı verilmesi beklentisiyle ilgili olarak ise temmuz ayını beklemek gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, TÜRK-İŞ ve Birleşik Kamu-İş'in asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dair verileriyle çelişiyor.
15 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir ara zam yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama, asgari ücretle çalışan vatandaşlar ve işverenler tarafından yakından takip edilen bir konu. Bakan Işıkhan'ın bu duyurusu, ekonomik planlamalar ve iş dünyası için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
17 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asgari ücrete ara zam yapılması konusunda hükümetten bir teklif gelmesi durumunda destekleyeceklerini belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise daha önce asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Mevcut asgari ücret 17 bin 2 lira olup, enflasyonist ortamda geçim sıkıntısı çeken asgari ücretlilerin zam beklentisi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapma nedeniyle hükümete bir açık mektup gönderdi. Mektupta, enflasyon hedefine ulaşabilmek için asgari ücretin yılda bir kez düzenlenmesinin önemi vurgulandı ve sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi. Hükümet, son iki yıldır yaşanan tarihi enflasyon artışları nedeniyle asgari ücreti yılda iki kez artırmıştı. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını ifade etti.
5 Nisan 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Temmuz ayında asgari ücret artışı yapılmayacağını belirtti. Dağ, Covid-19 sonrası süreçte asgari ücretin yılda iki kez gözden geçirildiğini ancak bu yıl Temmuz ayında böyle bir sürecin olmayacağını söyledi. Ayrıca, vergi reformuna ihtiyaç olduğunu ve doğrudan vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim