Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Malatya'da yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 5 yaşındaki Furkan Özbay ve 11 yaşındaki ağabeyi Doğukan Özbay 82 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan çocuklar hemen hastaneye kaldırılırken, onlarla birlikte kurtarılan kedileri 'Asit' ise enkazdan kaçtı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binaların enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, Dulkadiroğlu ilçesindeki Selin Apartmanı'nın enkazından 24 yaşındaki Doğan Akkök 64 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan genç, enkaz altında kaldığı sırada duvara 'Umudunuzu kaybetmeyin' yazmış. Sağlık ekiplerine teslim edilen Akkök'ün moralini yüksek tuttuğu ve kurtarma ekipleriyle diyalog kurduğu belirtildi.
9 Şubat 2023

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremden 278 saat sonra, yıkılan Tolga Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma ekipleri 45 yaşındaki Hakan Yasinoğlu'nu canlı olarak buldu. PAK, AFAD, CEKUT ve İstanbul İtfaiyesi gibi ekiplerin katıldığı yoğun çalışmalar sonucunda Yasinoğlu enkazdan çıkarıldı ve ilk müdahalesinin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yasinoğlu'nun bilincinin açık olduğunu ve ilk tıbbi müdahalesinin sahra hastanesinde yapıldığını bildirdi.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Adıyaman'da yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, enkaz altında kalan uzman çavuş Osman Gürbüz ve eşi Ümmü Gürbüz 128 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Çiftin çocuğu ise enkaz altında hayatını kaybetti. Jandarma ekipleri, sekiz katlı bir binanın enkazında yaptıkları çalışmalar sonucunda çifti buldu ve hastaneye kaldırdı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında bölgede devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında, 7 yaşındaki Reyyan Hammadi isimli kız çocuğu enkaz altından 61 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Bu olay, deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerinde umutların sürdüğünü gösteriyor.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesi ağır hasar gördü. Diken tarafından görüntülenen yıkıntılarda birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Resmi yardım ve arama kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bölgelerde vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 534 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarının hızlı ve plansız bir şekilde yapılmaması gerektiğini belirterek, geçmiş hataların tekrarlanmaması için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağı yönündeki açıklamalarına karşın, uzmanlar acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. İmamoğlu, afet bölgesindeki hafriyat dökümü ve yeni konut yapımının seçim yatırımına dönüşmemesi gerektiğini, yerel ekonominin desteklenmesi ve herkesin sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'ın Samandağ ilçesi ağır hasar gördü. Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, bölgeye ulaşması gereken yardımların başka yerlere gönderildiğini ve AFAD'ın yeterli yardım sağlayamadığını belirtti. Eryılmaz, özel ilişkilerle getirilen yardım ekipmanlarının da el konularak başka yerlere yönlendirildiğini ifade etti. Bu durum, yardım göndermek isteyenlerin tereddüt yaşamasına neden oluyor.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi'nde meydana gelen deprem sonrası, Sakarya Arama Kurtarma Ekibi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, altı katlı Kalkan Apartmanı enkazında arama kurtarma çalışmaları yürüttü. Ekipler, 26 yaşındaki Alper Saçma'yı enkaz altında sağ olarak tespit etti ve kurtarma çalışmalarını hızlandırdı. Saçma, depremden yaklaşık 96 saat sonra sağ olarak kurtarılarak hastaneye götürüldü.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yıkılan Anadolu Apartmanı'nın enkazından 24 yaşındaki Rümeysa Yalçınkaya, 27 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Arama kurtarma ekipleri, zorlu hava koşullarına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yalçınkaya'nın sağlık durumu iyi görünüyor ve tedbir amaçlı hastaneye sevk edildi.
7 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Maruf Cilli Apartmanı'nın enkazında farklı milletlerden insanlar bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği iş makinesi enkazı kaldırmak için çalışıyor. Enkaz altında kalanlar arasında Hatay'da sayıları azalan Rum Ortodokslardan Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu da var. Arama kurtarma ekipleri, enkazdan ses alındığı için umutla bekliyorlar, ancak çalışmalar zorlu şartlar altında devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda, enkazdan canlı çıkarılma umudu bir poşetin rüzgarla sallanmasıyla son buluyor. Ertesi gün çorba dağıtımı yapılıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan çıkarılan cansız bedenler, bekleyen ailelere teslim ediliyor.
20 Şubat 2023

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay şehir merkezinde sekiz ceset saatlerce kaldırılamadan yol kenarında bekletildi. Polis, şehrin birçok yerinde cesetlerin olduğunu ve kaldırma çalışmalarına yetişemediklerini belirtti. Hatay, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alıyor ve ilk 24 saatte yeterli arama kurtarma faaliyeti yapılamadığı bildiriliyor. The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Piotr Zalewski, Hatay'daki durumu 'apokaliptik' olarak nitelendirdi.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından, İsrail'den gelen arama kurtarma ekibi, Ebrar Sitesi enkazında sekiz yaşındaki Rıdvan Çakıroğlu isimli bir çocuğu canlı olarak buldu. Yoğun çabalar sonucu çocuk enkazdan çıkarılarak ambulansla hastaneye sevk edildi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından Hatay'da yıkılan binalarda arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 296 saat sonra hala sağ kurtulanlar bulunuyor. Sosyal medyada bazı vatandaşlar, enkaz kaldırma çalışmalarının başlamasına tepki göstererek, göçük altında kimse kalmayana kadar durdurulmasını talep etti. Buna rağmen Hatay Valiliği, 19 Şubat'tan itibaren enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacağını ve bina sahiplerinin çalışmalara refakat edebileceğini açıkladı.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası, Hatay'da enkaz altında kalan Sude Güler ve annesi Selda Güler, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı maden işçilerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucu yaralı olarak kurtarıldı. Sude Güler, kurtarıldıktan sonra hastanede yaşamını yitirdi. Depremler sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim