Habertürk, dış haberler editörü Saime Toktaş'ı, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırılarını 'terörist eylem' olarak tanımladığı yorumları nedeniyle görevden çekti. Toktaş, İsrail'den yaptığı canlı yayında bu ifadeleri kullanmış ve sosyal medyada iktidar destekçileri tarafından eleştirilmişti. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni, editörün ifadelerini kabul edilemez bulduklarını ve editöryal politikalarına aykırı olduğunu belirtti. Toktaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özür diledi ve yanlış anlaşıldığını ifade etti.
7 Kasım 2023

ABD merkezli dijital yayın platformu Paramount+ Türkiye'de marka başvurusu yaptı. Ücretli aboneliğe dayanan video-dizi-film sağlayıcısı Paramount+'ın 11 Ekim 2023'te Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yaptığı belirtildi. Başvurunun henüz giriş aşamasında olduğu ve başvuru kararının yaklaşık altı ay sonra sonuçlanacağı ifade edildi.
5 Kasım 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından, Netflix ve Starbucks gibi popüler şirketlerin sessiz kalmaları eleştirilerek sosyal medyada boykot çağrıları başladı. Twitter'da '#StarbucksBoykot' ve '#NetflixBoykot' etiketleri gündeme oturdu ve birçok kullanıcı aboneliklerini iptal ettiklerini duyurdu. Netflix Türkiye, tepkiler üzerine 6 milyon liralık yardım yaptıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının sunucusu Ali Sunal, iktidarın deprem yönetimini eleştirdikten sonra programdan kovulduğu iddialarını reddetti. Sunal, üç hafta önceki programda iktidarın deprem yönetimindeki ihmalleri ve yetersizlikleri eleştirmiş ve bu durum iktidar blokunun tepkisini çekmişti. Sosyal medyada Sunal'ın Show TV ile yollarını ayırdığı iddiaları dolaşırken, Sunal bu iddiaları Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yalanladı ve programla yollarının devam ettiğini belirtti.
26 Mart 2023

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, insanların kötü karakterleri 'özünde iyi' olarak algıladıklarını ve iyi karakterlerin de 'özünde kötü' olabileceğini düşündüklerini gösterdi. Araştırma, 4-12 yaş arası 434 çocuk ve 277 yetişkinle yürütüldü ve katılımcıların Disney ve Pixar karakterleri üzerinden kötü ve iyi kahramanlara dair görüşleri incelendi. Bulgular, hem çocukların hem de yetişkinlerin kötü karakterleri genellikle negatif olarak değerlendirdiğini, ancak bu karakterlerin içinde bir miktar iyilik barındırdığına inandıklarını ortaya koydu.
11 Ocak 2023

Disney, CEO Bob Iger'ın dördüncü çeyrek kazanç görüşmesinde belirttiği üzere, orijinal içeriklerinden bazılarını Netflix'e lisanslamak için görüşmeler yapıyor. Ancak, bu anlaşmanın Pixar, Marvel ve Star Wars gibi ana markaları kapsamayacağı vurgulanıyor. Disney ve Netflix geçmişte bazı içerikleri paylaşmış olsalar da, Disney+ platformunun piyasaya sürülmesiyle bu iş birlikleri azalmıştı. Iger'ın geçmişte Netflix'e içerik lisanslamayı eleştiren açıklamalarına rağmen bu yeni görüşmeler, stratejik bir değişikliği işaret ediyor.
9 Kasım 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, mavi tikli onaylı hesaplardan aylık ücret talep etmeye başladı. The New York Times, bu ücreti ödemeyi reddetti ve sonucunda Twitter hesabındaki mavi tik kaldırıldı. Twitter, Aralık ayından bu yana ticari, devlet ve bireysel hesaplar için farklı renklerde doğrulama rozetleri kullanıyor. Bazı haber kuruluşları ve ünlüler de Twitter'a ödeme yapmayacaklarını açıkladı. Musk, The New York Times hakkında eleştirel yorumlarda bulundu ve gazetenin mavi tikinin kaldırılacağını duyurdu.
3 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 418 milyar dolarlık bir reklam filmi hazırladığını ve bu filmin bazı televizyon kanalları tarafından yayınlanmayı reddedildiğini duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu durumu 'hırsızlığa kalkan oluşturacak bir yasak' olarak nitelendirdi ve sansür uygulayan kanallar arasında Demirören grubuna ait kanalların olduğunu belirtti. CHP lideri, 'beşli çete' olarak adlandırdığı ve iktidara yakın olduğunu iddia ettiği şirketlerden 418 milyar doları halk için kullanacağını ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.
7 Nisan 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında şikayetler alınmasının ardından inceleme başlattı. Yeni Şafak gazetesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), dizinin dindar insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini iddia ederek eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şikayetlerin kayıt altına alındığını ve incelendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
21 Aralık 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, Habertürk'ün internet sitesinde siyasi köşe yazılarının sona erdiğini ve siyaset dışı konularda yazılacağını iddia etti. Ayrıca, Habertürk TV'nin siyasi tartışma programlarını sonlandırabileceği ve Habertürk yazarlarının bu programlarda yer almayabileceğini belirtti. Habertürk sitesinde son dört gündür köşe yazarlarının yazıları yayımlanmıyor ve anasayfadan yazarların duyurulduğu bölüm kaldırıldı. Daha önce medya grubunun satılacağı iddiaları yalanlanmış, popüler sunucu ve yazarlardan Fatih Altaylı ve Kübra Par ise farklı zamanlarda görevlerinden ayrılmıştı.
2 Haziran 2023

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), SpaceX'i CEO Elon Musk'ı eleştiren çalışanları yasa dışı bir şekilde işten çıkarmakla suçladı. 2022 yılında, Musk'ın cinsel taciz suçlamalarına yönelik sosyal medya yorumlarına tepki gösteren ve şirketin taciz politikalarını gözden geçirme çağrısı yapan 8 çalışanın işten çıkarıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, çalışanların bu konuda mektup dağıtmasının engellendiği ve benzer eleştirilerde bulunan diğer çalışanlara yönelik kovma tehditleri yapıldığı belirtiliyor.
4 Ocak 2024

HBO yapımı 'The Last of Us' dizisinin sezon finalinde, ana karakter Joel'in ahlaki bir ikilemde yaptığı seçim izleyiciler arasında tartışma yarattı. Joel, Ellie'nin hayatını kurtarmayı seçerek insanlığın kaderini tehlikeye attı. Felsefe profesörü Steven Gimbel, çoğu insanın Joel gibi davranacağını ancak doğru tercihin çoğunluğun iyiliğini gözetmesi gerektiğini belirtti. İzleyiciler, Joel'in kararını ve Ellie'nin iradesinin göz ardı edilmesini sosyal medyada eleştirdi.
15 Mart 2023

Netflix platformunda yayınlanan ve Anadolu efsanesi Şahmaran'dan esinlenen 'Şahmaran' dizisi, izleyicilerin beklentilerini karşılayamadı. Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı dizi, özgünlükten yoksun olduğu ve 'Twilight' serisine benzetildiği için eleştirildi. Dizi, yayımlandığı ilk gün sosyal medyada geniş yankı buldu.
22 Ocak 2023

Türk Hava Yolları, resmi destek hesabı '@TK_HelpDesk' dışında şirket logosunu kullanarak kendilerini THY ile ilişkilendiren ve bilgi talep eden sahte sosyal medya hesapları konusunda bir uyarı yayınladı. THY, müşterilerine sadece resmi hesaba itibar etmeleri gerektiğini ve güvenlikleri için diğer hesaplara güvenmemeleri konusunda tavsiyede bulundu.
2 Mayıs 2023

Fox TV'nin 'Kızıl Goncalar' dizisinin son bölümünde, '28 Şubatçılar' ve 'İslamcılar' arasındaki bir 'denklem' üzerinden yapılan karşılaştırma sosyal medyada geniş yankı buldu. Dizinin başrollerini Özcan Deniz ve Özgü Namal paylaşıyor ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alıyor. RTÜK, dizinin ilk bölümünün ardından inceleme başlattı ve tanıtım afişlerine saldırı düzenlendi. İkinci bölümdeki bir sahne, kadınların eğitimi üzerine yapılan bir önermeyle dikkat çekti ve sosyal medyada yoğun ilgi gördü.
26 Aralık 2023

Televizyon reklam harcamalarının azalmasıyla birlikte, sosyal medya fenomenlerine yapılan reklam yatırımları dünya çapında artıyor. Şu anda sosyal medya reklam bütçeleri 28 milyar doları aşmış durumda ve 2028'e kadar 48 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Khabane Lame gibi sosyal medya yıldızları, milyonlarca takipçiye ulaşarak büyük kazançlar elde ediyor. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak yaratılan sanal sosyal medya yıldızları da popülerlik kazanmaya başlamış durumda.
27 Ocak 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix'in yayınladığı 'Pieles' (Deriler) adlı filmin genelev sahnesini 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırı bulduğu için platforma idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verdi. RTÜK, haftalık olağan toplantısında diğer televizyon kanallarına ve dijital yayın platformlarına da çeşitli cezalar uyguladı. 'Pieles' filminde, deforme olmuş karakterlerin toplum tarafından dışlanmaları ve bu durumla başa çıkmaya çalışmaları konu ediliyor.
28 Aralık 2023

RTÜK, tarikat ve seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında inceleme başlattı. Dizi, tarikatların ve siyasi polemiklerin ele alındığı sahneler içeriyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dizinin çekimleri için verilen izinleri iptal etti. Yapım şirketi Gold Film, RTÜK Başkanı'na olan inancını belirterek, herhangi bir cezaya saygı duyacaklarını ifade etti.
27 Aralık 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'da paylaşılan bir gönderide kendisini 'Proud Boys' isimli aşırı sağcı gruptan biri gibi gösterdiği gerekçesiyle California'dan bir kişi tarafından karalama davasıyla suçlandı. Davayı açan 22 yaşındaki Ben Brody, yanlışlıkla Proud Boys grubu üyelerinden biri olarak tanımlandığı ve Musk'ın da yorum yaptığı bir paylaşımda kendisine yönelik asılsız söylentiler yayıldığını belirtti. Brody, Musk'tan en az 1 milyon dolar tazminat talep ediyor.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim